torek, 14. avgust 2012

Naš band meseca avgusta: Pigs Parlament

PhotobucketAvgustovski band meseca je postala primor-ska skupina Pigs Parlament, ki je vseskozi aktivna in delovna zasedba, predana punk sceni in ozaveščanju ljudi. Junija so izdali tudi novi album, ki je nasledil predhodnika izpred dveh let "It's Time for Sausages". V teh vročih dneh so si vzeli nekaj časa ter nam odgovorili na zastavljena vprašanja. 

1. Pigs Parlament. Kako je prišlo do nastanka skupine in od kod vam takšno ime?

Najprej en lep pozdrav vsem skupaj. Naša glasbena pot se je začela na začetku naših najstniških let, ko smo se za vikende dobivali pri neki zapuščeni hiši v Brdih, kjer smo večinoma pili, debatirali in se kregali o muziki ter sanjali o bendu. Enkrat je Matej s seboj prinesel akustično kitaro, za popestritev večera. Bobo je razbijal po kantah in smeteh okrog sebe, Vasja pa se je, kot pobesnela žival, drl zdraven. Ni bilo podobno niti jazzu, kaj šele glasbi. Hec, hec:). Opazil nas je Matejev in Denijev bratranec, ki je v mladih letih tudi imel band. Pokazal nam je osnovne ritme in akorde in tako smo z vajo že postali bolj poslušljivi. Iz zapuščene hiše smo se preselili v Matejevo klet in opazil nas je Matejev brat Deni. Igrali smo komade, ki jih je tud sam poznal in se takoj navdušil. Takrat je bil še premajhen, da bi hodil z nami žurat, saj je bil šele sedmi razred osnovne šole. Na naslednje vaje je že prišel s prvo pravo električno kitaro, ki jo je dobil za rojstni dan in nič proti nismo imeli, da je zaigral z nami. Tako smo postali že čisto pravi bend. Le ojačevalcev, bobnov in mikrofonov nismo še imeli ampak z raznimi „pogodbami“ s starši smo tudi to pridobili. Po letih vaj in koncertiranja po rojstnih dnevi in majhnih koncertih, sta se nam pridružila še trobentač Miha in pevka Tina. In evo nas, ki v nespremenjeni zasedbi ustvarjamo še dandanes. Ime Pigs Parlament (piši kao šta govoriš) pa nam je dal prijatelj, ki se stalno pizdi, ko gleda poročila, ker mu gre na kurac laganje, pohlep in sprenevedanje politikov. 

2. Junija ste izdali novi album, ki ima zanimiv naslov "Different Pigs, Same Shit". Kaj nam želite sporočiti z njim?

S tem naslovom smo opisali trenutno stanje v slovenskem parlamentu (dvomimo, da je kje drugje drastično drugače), kot ga vidimo skozi naše oči. Farmske živali se menjujejo, njihov smrad pa še vedno ostaja isti. Noben nas ne bo prepričal, da politiki delajo v dobrobit ljudem. Zato smo tudi nadeli tak naslov našemu najnovejšemu albumu, ki tudi zelo lepo sovpada z imenom benda. 

3. Album je izšel pod okriljem mariborskega Subkulturnega azila oz. njihove založbe Front Rock. Kako je prišlo do sodelovanja med vami? 

Ko smo igrali na No border jamu 2010, nas je opazil Dušan Hedl (zastopnik Front Rocka) in rekel, da čeprav že dolga leta ni povabil nobenega banda v sodelovanje, bi nas z veseljem. Mi smo seveda sodelovanje sprejeli, saj je to dobesedno legendarna založba, ki je pokrivala bende kot so Scuffy Dogs, Pankrti, Pridigarji, Poljska malca, CZD, ... 

4. Na albumu se nahaja 17. sporočilnih pesmi. Kje črpate navdih za pisanje besedil? Kaj vas v današnjem času najbolj zmoti? 

Skozi lastne oči vidimo in verjamemo, da tudi vi vidite sranje, ki se dogaja okrog nas. Celoten sistem vodi par ljudi in kot bi rekli Neverend „Mi smo le številke“. Zato menimo, da navdiha ne zmanjkuje. Ker se s tem ne preveč obremenjujemo, si popestrimo življenje z druženjem in žuri (ne na FB-ju, da ne bo pomote) in tam dobimo navdih za zajebantske komade. 

5. Za vašo glasbo je značilen hardkorovski vokal glavne pevke Tine. Kdaj je prišlo do sodelovanja z njo in kako se počuti v zasedbi?

Tina se je z nami družila že preden je postala del benda. Večkrat nas je priša poslušat na vaje in en dan je, ob rujnem kozarcu vina, med pavzo prijela mikrofon in sama zapela en komad od The Distillers. Res ga je dobro zapela in vsi smo bili navdušeni. Zato jo imamo s sabo v bendu. 

Tina: Lepo je biti v bendu, kjer smo vsi kolegi in imamo vsi podobno mišljenje, kar se izraža tudi v naših besedilih, ter skupne cilje kar se tiče benda. Fantje so špica, nimam se kaj pritoževat.

6. Na novi plošči se večkrat opazi tudi večplastno petje ter mešanje glasbenih žanrov, kar popestri celotno zadevo. Kako to, da ste se odločili za tak korak? 

V bistvu se za ta korak nismo odločili, ampak je prišel spontano. Na začetku smo večinoma preigravali punk rock, potem na željo ostalih članov smo dodali še SKA, enako tudi metal vložke in tako danes igramo neko mešanico vsega, kar nam je všeč in kar poslušamo. Več plastno petje nam je bilo od zmeraj všeč, ampak smo šele s časom ugotovili sistem, kako to gre. Sedaj s tem še bolj uživamo v naši muziki in upamo, da je tudi vam všeč. 

7. Vaši nastopi so vedno polni energije, v zadnjem času pa prakticirate tudi pitje ˝osvežilnih˝ pijač s pomočjo šlaufa za vodo. Kdo je pobudnik te ideje in zakaj to izvajate na nastopih?

Enkrat smo si naredili beerbong, tako bolj za foro. Ko smo ga hoteli prvič sprobati na vajah nismo imeli piva, zato smo uporabili kar vino. To je tako usekalo, da smo ga poimenovali „winebong“ in takoj vzeli s sabo na koncert. Odziv je bil super, zato ga imamo zmeraj s sabo, razen če pozabimo. Ne čudi nas, da se folk zaradi bonga ne spomni naših koncertov … večkrat tudi sami pademo na to foro.

8. Letos boste nastopili na glavnem odru Punk rock holidaya in sicer v soboto, 18. avgusta skupaj s Toy Dolls, Terror, Debeli Precjednik idr. Je to neke vrste zahvala s strani organizatorjev, ker ste bili lansko leto pobudniki nastanka malega oz. t.i. beach odra?

Najprej smo bili planirani na soboto, vendar se zavedamo, da bomo v soboto preveč skurjeni, zato smo se prestavili na četrtek. Za soboto pa imamo druge plane, ki upamo, da jih bomo uspešno izvedli (punk rock karaoke).

Sobota je res boljši termin in se zahvaljujemo organizatorju za podporo, da nas je dal na ta dan. 

Mali oder se nam je zdel dobra ideja, ki bi popestrila festival, kjer bi lahko igrali domači, neuveljavljeni bendi. Nas veseli, da je to organizator upošteval. Mali oder je zakon.

9. In da se še malo dotaknimo Sazas-a in problematike okoli tega ˝parazitskega˝združenja, kateremu ste posvetili celo pesem na albumu. Kaj vas pri njihovem delovanju najbolj moti? 

Posvetili smo jim kar dve pesmi, ki se nahajata na albumu in sicer, skladba Sazas in skladba Failed organization. No, to pa zato, ker res pretiravajo. Kot se ve, Sazas mesečno okrade vse, ki imajo v javnosti vklopljen radio, naj bo to gostilna, delavnica, frizerski salon, mesnica, ... Kjer se radio vrti tam Sazas položnice deli! Da ne govorimo o vseh prireditvah. No, v glavnem je to eden največjih biznis organizacij, ampak žalostno je, da se danes itak krade z vseh možnih strani. Kar nas pri Sazasu najbolj moti je to, da so vsi majhni bendi ignorirani z njihove strani. Služijo na naš račun. Še plačevati jim moramo za preigravanje naših lastnih avtorskih pesmi! Kje je logika?? In komu porazdelijo ta denar? Majhnim skupinam sigurno ne, ampak le tistim parim na vrhu. Ni pošteno, denar bi mogel biti razdeljen med klube , da bodo organizirali koncerte in s tem podpirali neuveljavljene bende ter držali živo klubsko sceno, ki je danes žal v zatonu, po večini zaradi Sazasa, ki pobere ves zaslužek kluba in lahko rečemo tudi honorar benda.

10. Kakšni so vaši načrti za prihodnost? Turneja in predstavite plošče po klubih? 

Nov album in upamo, da nam že enkrat uspe tudi turneja po tujini, ki jo planiramo že 5 let. Predstavitev plošče po klubih bo, če nas bodo klubi še hoteli imeti, če ne pa tudi, vedno in povsod.

Photobucket

ČLANI SKUPINE:

Vasja Rusjan - vokal in kitara, Matej Srebrnič - vokal in bas, Deni Srebrnic- vokal in kitara, Miha Ivančič - vokal in trobenta, Tina Rebec - vokal ter Boban Stojkov - bobni


KONTAKT (booking, merch):

+386 040 971 533 (Matej)
pigsparlament@hotmail.com

PRIHAJAJOČI KONCERTI:

* 16.8., Punk Rock Holidays Tolmin,
* 25.8., No border jam, MariborIn kot vedno tudi tokrat za naše bralke in bralce pripravljamo NAGRADNO IGRO, v kateri vam tokratni band meseca podarja 5. izvodov albuma "Different Pigs, Same Shit". Nagradno vprašanje se glasi: ˝Kateri družabni dogodek organizirajo člani skupine Pigs Parlament na letošnji izvedbi Punk Rock Holidaya?˝ Odgovore nam prosim skupaj z vašim naslovom pošljite na: slovenia.punkrock@gmail.com s pripisom za nagradno igro. Odgovore bomo sprejemali do vključno 10. julija.

Nagrajenci prejšnje nagradne igre, ki so prejeli cd skupine Radiostorm so: Miha Dereani, Grega Tomše, Matej Srebrnič, Ambrož Blažko in Žiga Koselj. Čestitamo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar