petek, 7. september 2012

Band meseca septembra: ˝The Mor[R]ons ali kreteni, idioti itd. smo, ker to pogosto smo˝

Septembrski band meseca so postali fantje iz skupine The Mor(R)ons. Ta kranjska zasedba s svojim ropotanjem v kletnih prostorih banke moti delovanje požrešnim bankirjem ter že 7. let pripravlja skriven načrt vdora vanjo. Ta plan sicer še niso uspeli uresničiti, so pa medtem v prostem času izdali Ep ˝Healthy Selfishness˝, julija letos pa je izšel še njihov dolgometražni album z naslovom Down The Sunnyside Lane. Več o tej skate punk postavi pa v spodnjem intervjuju.

1. The Mor(R)ons. Kakšni so bili vaši začetki? Od kod vam takšno ime?

Začelo se je v osnovni šoli pred davnimi desetimi leti ali približno tam nekje, z eno kitaro in 15 wattnim ojačevalcem. Vizionarjema Simonu (Goba) in Sebastjanu se je kmalu pridružil brezskrbni Aleš, kitarist in pozneje basist. Ker ni imel izbire. Nekaj let kasneje je po kratkem zatišju skrbni Matevž zrihtal plac za vaje in si tako zakupil stalni delež v skupini. Od takrat se trenutna postava drži. Sledilo je kratko obdobje eksperimentiranja s tremi kitarami, kar se ni najbolje obneslo, saj je sicer odličen kitarist Žiga preveč užival v piskanju svoje Eppiphonke. Po uspešno izpeljani turneji Got Punk?, izdanem EPju ter visokem številu koncertov po domači sceni pa smo se lotili snemanja albuma. In sedaj smo bend meseca.

The Mor[R]ons (ali kreteni, idioti itd.) smo, ker to pogosto smo. Kot smo bili že pri izbiri imena, saj nismo vedeli, ali se angleška beseda piše z dvema Rjema ali enim. Enako dilemo pogosto opažamo pri organizatorjih koncertov.

2. Vadbene prostore imate direktno pod eno izmed kranjskih bank. Kako ste prišli do teh prostorov? Kaj je posebnega pri tem?

Igramo pod banko, ker so bili edini, ki so nam bili pripravljeni brezplačno ponuditi prostor. Ironično, kajne?

3. Album ˝Down The Sunnyside Lane˝. Kako je nastajal? Kdo je poskrbel za izdajo albuma?

Nastajal je dobro leto in pol, saj smo se ga lotili konceptualno in s tem začeli pisati skladbe zanj »iz nule«. Posneli smo ga v približno mesecu in pol pri Žigi Rezarju v studiju Rojas v Kranju (ni isti Žiga kot v prvem odgovoru). Za izdajo ni poskrbel še nihče, delno pa smo ga izdali sami – naredili smo 200 kopij albuma s knjižico in ovitkom, več pa nam finančno stanje ne omogoča. Založbo še iščemo. Neka avstrijska založba nam je sicer odgovorila, da še nismo dovolj dobri in nam ponudila paket njihovih albumov po znižani ceni.

4. Na plošči se nahaja 13. pesmi. O čem govori zgodba albuma? Kaj želite sporočiti?

Zgodba albuma govori o namišljenem post-apokaliptičnem »koncu sveta« ter njegovem ponovnem rojstvu. Prikazati smo hoteli le eno od možnih prihodnosti, ki čakajo svet, če se bo aktualno dogajanje nadaljevalo – z zgodbo, ki se prepleta skozi več krajših zgodb posameznih skladb. Ni mišljen kot direktno izražanje političnega stališča, le kot opozorilo.

5. Naslovnico albuma krasi nuklearna eksplozija. Je konec sveta res tako blizu? 

Glej vprašanje številka 4. Upamo, da ne. Ali pač, če to pomeni povratek dinozavrov. Dinozavri so zakon.

6. V vaši glasbi je moč zaznati vplive kalifornijskega melodičnega skate punka. Kako sami gledate na glasbo, ki jo igrate? Katere skupine so vplivale na vaš zvok?

Odraščali smo ob glasbi Nofx, Bad Religion, Pennywise itd., v zadnjih letih pa nas je prevzel prav skatepunk v bolj razširjeni obliki – znani in manj znani bendi iz Avstralije, Švedske, bivše Jugoslavije… Vse skupaj predvsem zaradi spletne strani Skatepunkers.net, kjer je ta scena še vedno močna in kjer je bil tudi naš album zelo pozitivno sprejet.

7. Duh skate punka še živi? Kako je z domačo skate punk sceno?

Ni je. Skejterji poslušajo rap. Vseeno pa upamo na njen povratek v bližnji prihodnosti.

8. Kako je s kranjsko alternativno sceno? Je Trainstation Squat prava zamenjava za nekdanji Izbruhov kulturni bazen?

Ne bi na dolgo in široko razpravljali o zgodbi, ki se je pletla med takratnimi Izbruhovci in ljudmi, ki danes še vedno vztrajajo s squatom. Važno je le, da imamo v Kranju še vedno prostor, kjer alternativa res živi in lahko vsak z idejo, nekaj volje in zagnanosti pomaga pri organizaciji vseh vrst alternativnih dogodkov. Tudi sami pomagamo s punk-rock koncerti na t.i. Punk Rokčinah, ki smo jih lani nekaj izpeljali, letos pa bodo na sporedu vsako tretjo soboto v mesecu. Upamo, da nam bo uspelo pripeljati tudi nekaj večjih imen iz tujine.

9. Kje se vidite čez 5 let?

Predvsem moramo najprej do konca organizirati evropsko turnejo skupaj s Pigs Parlament, nato pa je vse odprto. Čim prej posneti novo ploščo, ki bo morda dovolj dobra za zgoraj omenjeno založbo.

10. Kako gledate na vedno višje cene pogonskih goriv? Kdo je po vašem mnenju pravi krivec za to?

Tito. A ni on kriv za vse? (op. – sarkazem)

 

ČLANI SKUPINE:

Sebastjan Leško - bobni
Matevž Vugrin - kitara, vokal
Simon Krajnčan - kitara, backvokal
Aleš Rot - bas, backvokal

KONTAKT (booking, merch):

themorrons@gmail.com
+386 40 803 053 (Matevž)

PRIHAJAJOČI KONCERTI:

8. september - BMX & MTB Dirt Jam Divjina, Križe pri Tržiču
29. september - Down Town Festival, Kranj (+ Pasi)


In kot vedno tudi tokrat za naše bralke in bralce pripravljamo NAGRADNO IGRO, v kateri vam tokratni band meseca podarja 1x merch paket (Cd + majica + štumfi), 1x CD + štumfi in 1x CD. Nagradno vprašanje se glasi: ˝Kaj v bendu igra Goba?˝ Odgovore nam prosim skupaj z vašim naslovom pošljite na: slovenia.punkrock@gmail.com s pripisom za nagradno igro. Odgovore bomo sprejemali do vključno 16. septembra. Srečno!

Nagrajenci prejšnje nagradne igre, ki so prejeli cd skupine Pigs Parlament so: Žiga Koselj, Špela Jeretina in Eva Tomažič. Čestitamo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar