ponedeljek, 3. september 2012

No Border Jam piše zgodovino

Photobucket
Underground tržnica na festivalu
20 let je minilo od prvega No Border Jam festivala, ki je takrat zbral slovensko in avstrijsko punk sceno na enem mestu. Punk je bil takrat pri polni moči in imel podporo v obliki izredno razvite subkulturne scene. Še danes pripisujejo punku pomembno vlogo pri osamosvajanju Slovenije, čeprav sam nikoli ni promoviral demokracije in kapitalizma (celo nasprotno), le kritiziral je obstoječe stanje.

Danes je ta kritika potrebna bolj kot kadarkoli prej. Stanje v Evropi in Sloveniji je kritično in potrebno je jasno in glasno povedati, da tako več ne gre naprej. 20. obletnica No Border Jama je tako postregla z paleto domačih in tujih skupin punka in sorodnih žanrov, ki so jasno in glasno kazali sredinec politikom, finančnikom in vsem ostalim, ki so nas pripeljali do roba prepada. 

Photobucket
Zagrebške pankerice Dvajzdeka Špeka
Petkov večer je prinesel mešanico punka, rocka ter hardcora, pa tudi akustični punk ki to ni dua BANE & DULE, težki kitarski rifi veteranov pod različnimi imeni EYECONTACT, punk domačih brajd ŽIVI ZID, stari dobri underground rock hrvaških EVOKERS, mladi punkerji WTF!? in njihovi zagrebški stanovski kolegi FRAKTURA MOZGA, slovenske hardcore legende ODPISANI, nemške rokerice VENUSSHELLS, srbski neprespani punkerji JA K'O MILE A MILE K'O KONJ (JKMAMKK), nemški thrash rokerji HUNTSVILLE STAIRSWEEPS, prekmurski hc punkerji ZAŠENKI, ter mladi bosanski punkerji STAIN.

Photobucket
Nemški punkerji Pestpocken v akciji 
Sobotni večer je prinesel še več odličnih bandov, ter najprepoznavnejša imena letošnjega No Border Jama. Nenapovedano so vskočile zagrebške punkerice DVAJZDEKA ŠPEKA, nadaljevali šentiljski punk provokatorji PROVOCATOR, prvi pa so sobotni večer zares zagreli ska punkerji PARAZITI P. 13. Nadaljevali so hrvaški LOBOTOMIJA, ter hc veterani No Border Jama NO LIMITS. Punk rokerji WHACK AND WASTED iz Nemčije so držali nivo energije, Zagrebčani ABERGAZ pa so priklicali v spomin izvirne angleške punkerje in bili tisti letošnji band, ki je pokazal največ golote. Tudi nemški anarcho-punkerji PESTPOCKEN so spominjali na zlata 80-a, PIGS PARLAMENT, znani paredvsem mlajšim slovenskim hardcore ljubiteljem so nadaljevali z energijo nabite nastope. Za predah so poskrbeli madžarski THE SNOBS, z akustično glasbo a provokativnimi besedili in nastopom. Legendarni srbski punkerji KBO! so poskrbeli za neprekosljiv vrhunec večera, ki so ga zaključili slovenski garage thrash punkerji ZMP.

Photobucket
Vegetarijanska kuhinja
Kljub odličnemu programu je bilo druženje in povezovanje v ospredju letošnjega No Border Jama. Underground tržnica je privabila prodajalce vse od Srbije do Nemčije z ploščami, majicami, našitki in broškami, tudi v kuhinji je bilo vedno živahno s sproščenimi pogovori. No Border Jam je preživel svojih prvih 20 let in se pripravlja na naslednjih 20!

Ni komentarjev:

Objavite komentar