torek, 11. september 2012

Xaxaxa v živo predstavljajo novo ploščo

Makedonski punk rock trio Xaxaxa je v soboto, 8. septembra 2012, izdal novo ploščo "Siromašni i bogati" za domačo neodvisno založbo Moonlee Records.

Tudi na svoji drugi plošči so Xaxaxa, katere sestavljajo člani skupine Bernays Propaganda, ostali zvesti zvoku s svojega prvenca "Tango Revolucioner", ki pa so ga še dodatno začinili in izpopolnili. Xaxaxa nam tako tudi na novi plošči ponujajo enostavne, hitre, melodične in nažigantske komade, ki nas na čudovit način vračajo v preteklost med skupine kot so Hüsker Dü, Dag Nasty in Wipers. Kljub izrazitemu retro momentu Xaxaxa zvenijo zelo sveže in predvsem iskreno, čemur doprinese tudi angažirana Vaskova lirika, odpeta v makedonskem jeziku.

Album "Siromašni i bogati" je izšel v CD in LP formatu, na voljo pa je tudi kot brezplačen dolpoteg / download na njihovi Bandcamp strani, kjer ima vsak tudi možnost sam določiti ceno (“name-your-price”) in neposredno podpreti skupino in založbo. Nova plošča Xaxaxa je rezultat sodelovanja različnih evropskih neodvisnih založb: Moonlee Records (Slovenija/Hrvaška), Napravi Zaedno (Makedonija, njihova lastna založba), Prügelprinz Records (Nemčija), DHP AK47 (Hrvaška) in Gaphals (Švedska).

Xaxaxa so se ob izidu plošče odpravili na enomesečno evropsko turnejo, v okviru katere bodo skupaj z rojaki SIZ obiskali Srbijo, Hrvaško, Slovenijo, Avstrijo, Slovaško, Češko, Nemčijo, Švico in Italijo. Pri nas bodo imeli koncertno promocijo plošče v Klubu Gromka na Metelkovi v torek, 11. septembra. Dan kasneje bodo nastopili še v Mariboru v Pekarni (dvorana Gustaf, 12. septembra), nastopi pa nato sledijo še v Kopru (MKC, 4. oktober) in ponovno v Ljubljani (Channel Zero, 5. oktober).

Ni komentarjev:

Objavite komentar