sobota, 20. oktober 2012

Iamdisease: ˝naše ime simbolizira bolezensko klico, ki bo zrušila ta sistem!˝

Band meseca oktobra je postala zasedba Iamdisease. Ta goriško-ajdovski kvartet sestavljajo sami prekaljeni člani lokalnih hardcore tvorb. The Hoax Program, Man in the Shadow, Low Punch, Elodea, Kennyball Smith, A Murder Theory so imena skupin, kjer so se kalili Ivo Lozej, Marko Rusjan, Jan Č. Terbižan in Tomaž Ušaj-Riki, zdaj pa svojo zgodbo nadaljujejo v projektu Iamdisease.

26. oktobra bo luč sveta ogledali njihov istoimenski prvenec, v ta namen pa bo v goriški mostovni potekal tudi release party, na katerem jim bodo podporo nudili še skupini Koromač in The Canyon Observer.

1. Kako je prišlo do zagona zasedbe?

Kar nekaj časa sva se z Valterjem, s katerim sva skupaj igrala pri Man in the Shadow, pogovarjala, da bi začela z novim glasbenim projektom. Po nekajletnem premoru sva pač začutila, da nisva še zaigrala zadnjo noto. Kot stranski projekt je idejo zagrabil Ivo, ki je bil v tistem času že precej zaseden z igranjem v The Hoax Program in Elodea. Kmalu se nam je pridružil Tomaž, ki tudi že nekaj časa ni bobnal v bendu. Valter se je sicer kmalu odločil, da se bo raje posvetil delu s Hellcrawler, tako da je namesto njega vskočil Jan, ki je pred tem že igral z Ivotom pri Elodei. Na začetku ni bilo nekih hudih ambicij z bendom, samo igranje, kadar ima kdo čas. S časom pa se je zadeva razvila in smo kar presenečeni nad dobrim odzivom folka.

2. Iamdisease oz. jaz sem bolezen, če je prevod sploh na mestu. Ali ima ime zasedbe tudi kakšen globlji pomen?

Iskali smo ime s pomenom, ali smo ga našli ali ne, je pa drugo vprašanje. Vsekakor naše ime simbolizira bolezensko klico, ki bo zrušila ta sistem. Tudi najmanjši organizem lahko premaga veliko večji organizem.

3. Pred vrati je vaša prva dolgometražna izdaja, ki vsebuje 11. z jezo nastrojenih in darkersko pozitivističnih komadov. Kako je nastajala?


Nastajala je kar nekaj časa. Po prvotnem planu bi morali iti še lansko leto v studijo. Ker pa pride vedno kaj vmes, smo šele spomladi vse skupaj posneli. Vsi komadi na albumu so novi, razen Novi Jeruzalem, ki je bil že na demu iz leta 2010.

4. Današnje razmere verjetno polnijo vaše pesmarice. Kje natančneje črpate navdih za pisanje pesmi? Kaj nam želite sporočiti?

Navdih je življenje samo. Vsakdanje zadeve, ki ti osrečujejo ali otežujejo povsem običajne dneve. Sporočilo je samo eno. Karkoli se zgodi, vredno se je boriti.

5. 26. Oktobra se bo, kot smo že omenili, zgodil release party v goriški mostovni. Kaj nam pripravljate?


Ob nami bodo nastopili še mladi prijatelji Koromač in sorodna skupina The Canyon Observer, oba benda sta na svoj način dobra in vredna poslušanja. Mi bomo pa odigrali celotni album. Navaden koncert za navaden petkov večer.

6. Pri kateri založbi bo izšel novi album ali bo to d.i.y. izdaja pri matični Storm Inside records? V kakšni obliki?

Album bo izšel v samozaložbi, tako da blagovna znamka niti ni pomembna. Zgoščenk bo le 100, namenjenih vsem, ki želijo imeti nekaj oprijemljivega v rokah. Na voljo bo pa tudi nešteto prostih dolpotegov (download-ov), saj je naša glasba primerna tudi za zimski jogging.

7. Vaša glasba je zmes punka, hardcora in metala. Kako bi vas natančneje (če se pustite) popredalčkali žanrsko? Tudi sami smo bolj slabi poznavalci vaše zvrsti.

V prvem stavku si dovolj dobro opisal našo glasbo. Ne pripadamo nobenemu žanru, niti si ne želimo biti v njem. Naša glasba je glasna, jezna in agresivna, namenjena majhnim koncertnim luknjam, napolnjenim z mešanico znoja in prelitega cenenega vina.

8. Dejavni ste tudi tako v lokalnem in širšem okolju kot ustvarjalci fanzina 13. Brat in Storm Inside. Lepo je, da na tak način osveščate ter obveščate in nekako spodbujate ljudi h kritičnemu mišljenju. Kako ste prišli do ideje za ponoven zagon fanzina 13. Brat? Storm Inside še deluje?

Ideja za ponovno pisanje v okviru obujenega 13. brata je bila prisotna dalj časa, vendar se nismo spravili skupaj sestaviti stran. Ko se je z nami združil še Storm Inside, je bilo vse lažje. Stran je lansko pomlad štartala in smo zelo zadovoljni z obiskom. Ob tej priliki bi povabil bralce, da lahko aktivno sodelujejo s pisanjem prispevkov. Tega nam vedno manjka, pogosto pa nam zmanjka časa in energije, da bi lahko pogosteje dodajali nove vsebine. Kot sem že povedal, je bil nad Storm Inside izveden sovražni prevzem s strani 13. brata.

9. Kako je s koncerti in sceno na vipavskem? Zdi se nam, da trenutno vlada nekako zatišje v tem koncu.

Za Ajdovščino težko rečem, ker prihajam z goriškega konca. Na Goriškem je večina koncertov na Mostovni, poleti pa tudi na drugih prizoriščih. Nekaj se dogaja, lahko bi se tudi več, vendar je po drugi strani tudi precejšen problem z manjšim obiskom koncertov v zadnjih letih.

10. Kakšni so vaši načrti za prihodnost? Načrtujete še kakšen nov projekt/skupino?

Zase vem, da ne načrtujem novega glasbenega projekta, ker sem že na polno zaposlen z drugimi projekti in obveznostmi. Za ostale ne morem reči, vendar dvomim, da ima že kdo kaj novega v planu. Ivo igra še v The Hoax Program.

11. Kaj bi po vašem mnenju morali narediti, da bi se izkopali iz vsesplošne krize? Kdo bi moral nositi največje breme le-te?

Postavil si nekoliko preambiciozno vprašanje. Vendar bom vseeno na kratko odgovoril. Kriza je pokazatelj, da kapitalistični sistem ne samo da ni pravičen, ampak je tudi neučinkovit in kot tak zastal v razvoju. Naša rešitev je preprosta. Potrebno je zgraditi družbo, ki jo ne bo poganja sla po dobičku, temveč zadovoljevanje želja in potreb po odkrivanju vedno novega svobodnih in enakopravnih ljudi. Zato nas tudi ne zanima, kdo bo nosil breme krize, temveč nas zanima odprava vzroka krize, da se kriza čez nekaj časa ne ponovi še okrepljena. Torej odprava kapitalističnega sistema.

Na zastavljena vprašanja je odgovarjal Marko Rusjan, vokalist zasedbe.


ČLANI SKUPINE:

Marko Rusjan - vokal
Ivo Lozej - kitara
Jan Č. Terbižan - bas kitara
Tomaž Ušaj - bobni

KONTAKT (booking, merch):

iamdiseasehc@gmail.com
bandcamp
facebook
myspace

PRIHAJAJOČI NASTOPI:

26.10.12 - Release party @ Mostovna, Nova Gorica/ + The Canyon Observer, KoromačNAGRADNA IGRA:

Skupina Iamdisease se je odločila, da nam podari 3. izvode svežega albuma. Če si hočete prislužiti enega od njih nam pošljite odgovor na naslednje vprašanje: Naštej 3 pank ali pa hardkor bende iz 90ih let prejšnjega stoletja! Odgovore nam prosim skupaj z vašim naslovom pošljite na: slovenia.punkrock@gmail.com s pripisom za nagradno igro. Odgovore bomo sprejemali do vključno 27. okrobra. Srečno!

Nagrajenci prejšnje nagradne igre, ki so prejeli nagrade skupine The Mor(r)ons so: Miha Ivančič (cd), Miha Kapus (cd + štunfi) in Polona Rožman (majica + štunfi + cd).

Ni komentarjev:

Objavite komentar