sreda, 20. februar 2013

GBH in Extreme Noise Terror v Ormožu!

http://www.unterhund.org/media/2012/11/2013-02-22-500-x-707.jpgLetos bo klub Unterhund praznoval že 23. obletnico delovanja. Tik pred obletnico se bodo v ta namen v Ormožu ustavila kar dva legendarna britanska punk benda in to sta GBH ter crust/grind pionirji Extreme Noise Terror. Podporo bendoma bodo nudili še hišni hardcore punk veterani Wasserdicht. Koncert se bo zgodil 22.2. točno ob 22:00, ko bodo na oder kot prvi stopili domači Wasserdicht. Vrata kluba se sicer odprejo ob 20:00.

GBH (hardcore punk, Velika Britanija)

Extreme Noise Terror (crust punk/grind, Velika Britanija)

Wasserdicht (hardcore punk, Ormož)

Vstopnina bo znašala 15 €, število vstopnic pa je omejeno. Več info o dogodku na: unterhund.klub@gmail.com.

Opis skupin:

GBH so nastali leta 1979 v Birminghamu in skupaj z The Exploited in Discharge sodijo med najrazvpitejše in najpomembnejše predstavnike t.i. drugega vala punka. S svojo hrupno in radikalizirano različico punka so usodno vplivali tako na evropski hardcore zvok kot na številne thrash metal skupine, ki so se zgledovale po njihovi hitrosti. Kot glasbeno inspiracijo so jih navedla številna znana imena, kot so Metallica, Slayer, Sepultura, Anthrax, Queens of the Stone Age, Rancid in Nirvana. Leta 1981 so se prvič predstavili na EP-ju Leather, Bristles, Studs and Acne, ki je izšel za Clay Records. Pri isti založbi so izdali še legendarni prvi album City Baby Attacked by Rats (1982) in naslednika City Baby’s Revenge (1983) ter kultne single No Survivors, Sick Boy, Give Me Fire in Catch 23. Tudi na albumih, ki so sledili, so GBH ves čas ostali zvesti brezkompromisnemu punk zvoku. Znani so po eksplozivnih koncertih, za razliko od mnogih sodobnikov pa tudi od začetka nastopajo v praktično isti zasedbi – Colin Abrahall (vokal), Jock Blyth (kitara), Ross Lomas (bas) in bobnar Scott Preece, ki je v skupini že več kot 17 let. Predlani so izdali svoj deseti studijski album z naslovom Perfume and Piss za Hellcat Records. Po skoraj štirih letih odsotnosti se v okviru evropske turneje ponovno vračajo v Slovenijo, tokrat prvič v Unterhund, in to tik pred prihajajočo 23. obletnico delovanja kluba! Ne zamudite!

Extreme Noise Terror so nastali leta 1985 v Ipswitchu. S svojo podivjano različico hardcore punka z vplivi metala, začinjeno z nečloveškim kričanjem vokalistov Deana Jonesa in Phila Vanea, so vplivali na nešteto kasnejših crustpunk, grindcore in death metal bendov. Leta 1986 so izdali legendarni split LP Radioactive/Earslaughter s skupino Chaos UK. Leta 1987 jih je opazil kultni britanski radijski DJ John Peel. Posnetki z gostovanja v njegovi oddaji na BBC-ju so izšli na EP-ju The Peel Sessions. Leta 1988 so izdali debitantski LP Holocaust in Your Head, ki sta mu sledila še split LP In It For Life s skupino Filthkick (1989) in EP Phonophobia (1991). Prvo obdobje delovanja benda se je zaključilo s sodelovanjem s takrat slavnimi KLF, s katerimi so tudi nastopili na podelitvi nagrad BRIT in šokirali s streljanjem slepih nabojev iz brzostrelke v občinstvo. Po daljšem obdobju prevladovanja death metal vplivov so se leta 2008 z albumom The Law of Retaliation vrnili k hrupnemu punku. Februarja 2011 je v 46. letu starosti preminil Phil Vane, ki so se mu poklonili s spominskim nastopom na londonskem ScumFestu. Z novim vokalistom Johnom Loughlinom se ponovno vračajo v Slovenijo, prvič pa bodo svojo hrupno mašinerijo zagnali tudi na Unterhundovem odru!

Za primerno hrupen uvod bodo poskrbeli hišni hardcore veterani Wasserdicht. Skupina je nastala leta 1990. Izdali so dva split LP-ja, leta 1996 s punkerji Scuffy Dogs in leta 2002 s crust/grind skupino Humanitär, poleg tega pa tudi split single s hrupnimi hardkorovci Konstrukt (1996) in split mini CD s straightedgerji FxPxOx (2003). Sodelovali so tudi na številnih kompilacijah (Preko zidova nacionalizma i rata, Unterhund Veselica, Europe in Decline, Rudi Rat Vol 6, No Border Jam 4/5, Zrcalo dehumanizacije…) in nastopili na številnih koncertih po Sloveniji, Hrvaški, Avstriji, Nemčiji in Italiji. Po daljšem premoru so se pred kratkim vrnili na sceno.

Ni komentarjev:

Objavite komentar