četrtek, 14. marec 2013

Dežurni Krivci: ˝Besedila so odraz časa v katerem živimo.˝

http://www.dezurni-krivci.com/fot/Kon/K11.jpgDežurni Krivci so prleška zasedba, ki stopa v 17. leto delovanja. V tem času so izdali 3. studijske plošče (Nikogaršnje mesto, daleč od ljubezni - 2001; Kakor človek - 2003; Strup - 2007), februarja letos pa so izdali še svoj četrti proizvod poimenovan ˝Fakti˝.

Za sabo imajo že številne koncerte, med katerimi pa lahko izpostavimo nastop na Novem rocku leta 2000. Glasba benda je surova, brezkompromisna ter se dotika rock podtalja. Band meseca marca.

1. Se še spomnite svojih začetkov? Kaj vas je predramilo, da ste ustanovili skupino?

Spomnimo se, to je bilo leta 1996, vedno nas je zanimala glasba, veliko smo se družili, veliko igrali na akustične kitare, začeli hoditi gledat koncerte, nato smo videli, da bi mi to tudi delali. Ni bilo strašne filozofije za tem.

2. Kako gledate danes na svoje udejstvovanje na sceni? Kaj bi spremenili, če bi še enkrat znova stopili na glasbeno pot?

Spremenili nebi čisto nič. Začeli smo dokaj pozno tam pri 18. letih, kar nam je na začetku povzročalo težave, ampak z vztrajnostjo smo jih prebredli. Najpomembneje je itak kontinuirano delo. Vedno smo delali tako, da smo pesmi, ki smo jih naredili potem tudi posneli in jih nismo izboljševali v nedogled. Nismo takšen vrste bend, ki bi neko pesem pilil na koncu pa itak ugotoviš, da je na začetku bila najboljša.

3. Album ˝Fakti˝ je izšel pri prekmurski založbi God Bless This Mess. Na svoji četrti izdaji ste ostali zvesti svojemu prvotnemu zvoku in ga malce nadgradili. Kako ga vidite sami in od kod vam ideja za naslov albuma?

Zvok smo hoteli narediti še bolj surov oz. bolj podoben tistemu, ki ga ljudje slišijo na naših koncertih. Sam koncept albuma Fakti je takšen, da smo želeli narediti tudi zvok živ, zato smo zadevo posneli v najeti dvorani v Rušah, kjer smo postavili studio, snemali tudi s prostorskimi mikrofoni in posneli v živo v dveh dneh. Fakti so pesniška zbirka 30 pesmi Marka Čuša, 12 od teh smo uglasbili. Sami vidimo album kot naš najbolj direkten in surov. Naslov Fakti pa je izbral Marko, saj so v pesmih res dejstva kot jih vidimo.

4. Koliko časa ste namenili svojemu novemu produktu? Kako je potekalo snemanje?

Pesmi so nastale pred približno dvema letoma, toliko smo pa tudi rabili za delanje glasbe. Projektu Fakti smo se posvetili v celoti, saj smo imeli v tem času zelo malo koncertov. Je res, da delamo tudi druge stvari in je zato to trajalo dve leti. Snemanje je potekalo s producentom Hannesom Jaecklom, najeli smo dvorano v Rušah, kjer smo postavili studio, 1 dan smo porabili za postavljanje, dva dni za snemanje in en dan za snemanje videa in pospravljanje, torej štiri dni. V Rušah smo tudi spali in dejansko smo 4 dni od jutra do večera bili zatopljeni v delo.

5. Kdo je snovalec vaših besedil in o čem govorijo? Kdo so zamaščeni debelokožci iz pesmi ˝Sloni˝?

Besedila je napisal kitarist Marko Čuš in so odraz časa v katerem živimo. Začnejo se od ustanovitve naše države in govorijo o času od takrat do zdaj in poglejujejo tudi naprej. O tem času pa govorijo dokaj kritično in govorijo tudi o zamaščenih debelokožcih, ki pomenijo ljudi, ki imajo finančno in politično moč in nadzorujejo in vplivajo na življenja običajnih ljudi

6. Svojo zvrst opredeljujete kot grunt rock. Katere glasbene elemente združuje?

Grunt rock je izmišljen izraz, ker so nas vedno opredeljevali na sto načinov. Naša glasba ima elemente vse glasbe, ki jo poslušamo. Kakorkoli je, je dejstvo da okolje vpliva na ljudi in pri glasbi ni nič drugače. Vedno pa pazimo, da nekoga ne kopiramo.

7. Kateri nastop vam je najbolj ostal v spominu? Novi rock 2000?

Mi smo imeli že veliko nastopov in vsak po svoje ti ostane v spominu. Novi Rock 2000 je bil en od prelomnih koncertov, saj po tem nismo imeli težav z medijsko prepoznavnostjo. Nastopi so pa najboljši tisti, kjer je dobra energija med bendom in publiko in to so vedno Jürjovo je, Mikk, Bistrica ob Sotli....

8. Kaj se dogaja s prleško alternativo sceno? Ali je Jürjovo fest nekakšen temelj vaše scene?

Alternativna scena je vedno odvisna od klubov, ki delujejo. Meni se zdi pomembno da je Prleška scena del Pomurske scene, tu pa delujejo klubi Unterhund, Jama, Mikk in Ambasada. In okoli teh je močna alternativna scena pa to ne samo glasbena.

9. Kakšni so vaši načrti za prihodnost? Nov spot, promocija album, turneja?

Sedaj imamo 10 koncertov Fakti, ki so promocija samo novega albuma in so spremljani s vidoproekcijo, spot bo verjetno tudi še kakšen, potem kakšen festival , jeseni zopet klubi. V bistvu si ne delamo strašnih načrtov, bomo videli kako se bo razvijalo in se bomo prilagajali.

10. Kako gledate na aktualne politične razmere? Mislite, da so bili protesti z odstopom Janševe vlade dovolj uslišani? Kaj bi se po vašem mnenju še moralo zgoditi?

To bi bilo najhuje, če bi se protesti sedaj utišali. Janša je samo en od teh ljudi, jih je še veliko. Če se zgodi, da se sedaj protesti utišajo, so bili brez smisla. Jaz sem proteste razumel kot proteste za pravično, pravno, pošteno, etično državo. Z odstopom ene vlade in nastopom druge ni dosežen niti en cilj, samo maske so se zamenjale, face pod maskami so iste.

http://www.dezurni-krivci.com/fot/De%C5%BEurni%20krivci%202013_1.jpg

Člani skupine:

Leon Štrakl – vokal
Tomas Tibaut – bas
http://www.dezurni-krivci.com/dis/Fakti.jpgIgor Ketiš – bobni
Marko Čuš – kitara

Kontakt:

www.dezurni-krivci.com
facebook
myspace
založba GBTM
untergrunt@dezurni-krivci.com

Prihajajoči koncerti:

- Kino Šiška, Tresk #4, Ljubljana - 14.3.2013
- MKK Črnomelj - 16.3.2013
- Mikk Murska Sobota - 30.3.2013
- Channel zero, Ljubljana - 17.4.2013
- Jürjovo je, Sv. Jurij ob Ščavnici - 19.4.2013
- Grossmann festival, Ljutomer - 17.7.2013



Tudi tokrat za vas pripravljamo NAGRADNO IGRO, v kateri zasedba Dežurni Krivi podarja dva sveža izvoda albuma ˝Fakti˝. Nagradno vprašanje je sledeče: Kdo so zamaščeni debelokožci, katere ta ansambel omenja v pesmi ˝Sloni˝? Odgovore nam prosim skupaj z vašim naslovom pošljite na: slovenia.punkrock@gmail.com s pripisom za nagradno igro. Odgovore bomo sprejemali do vključno 20. marca. Srečno!

Nagrajenci prejšnje nagradne igre, ki so si prisvojili cd-eje skupine Silence Before so: Katja Robič, Rok Tepeš, David Svenšek, Jasna Ramšak in Danijel Pobega. Cd-eji bodo razposlani v kratkem. Čestitamo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar