petek, 29. marec 2013

Festival Rock 'n' roll filma

Med 1. in 6. aprilom se bo v Mariboru v Kinu Udarnik odvrtelo 8 glasbenih dokumentarcev, ki se posvečajo slovenski in jugoslovanski glasbeni dediščini in aktualnosti. Na festivalu se bodo med drugim odvrteli tudi dokumentarni filmi o punk skupinah Pankrti, Otrocih socializma in Kuzl.

Maribor je mesto z izredno razvitim glasbenim dogajanjem (festivali No Border Jam, Lent idr.) in bogato glasbeno zgodovino (»Jugoslovanski Liverpool«). Logična nadgradnja tega dogajanja in dediščine je vključitev drugih medijev v glasbeno dogajanje, kar je cilj filmskega festivala, ki bo v prihodnjih letih poleg programa tuje in domače produkcije poskušal tudi razkrivati pozabljeno glasbeno zgodovino Maribora.

Festival Rock n' roll filma v Mariboru 2013

Kristijan Robič, direktor festivala o festivalu:

"Rock 'n' Roll je način življenja in je ena najbolj čutnih izpovedi kar jih poznamo. Zato ni dovolj, da sproščeni, polni evforije in pozitivne energije stojimo pred odrom, kjer bo nastop glasbene skupine, vse to je potrebno tudi posneti. Posneti in ovekovečiti moramo vse kar se dogaja pred koncertom in po njem. Ljudje smo takšni, da se radi spominjamo lepega in vse to z veseljem ponovno vidimo, slišimo in začutimo."

Dušan Hedl, pobudnik festivala:

"V Subkulturnem azilu Maribor smo že dolgo pripravljali Festival Rock'n'Roll filma. Predvsem ker se sami preizkušamo v video filmskih vsebinah, tudi na SI. TV z glasbenimi oddajami in dokumentarci o projektih Rokerji pojejo pesnike, Underground festival in Akord festival. Naša želja ni vzpodbuditi samo potrošništvo v pop kulturi kar glasbeni film vsekakor je, temveč tudi in predvsem vzpodbuditi domačo proizvodnjo, domačo produkcijo na glasbeno-filmskem področju. S festivalom si pravzaprav pripravljamo teren za predstavitev filmov, ki letos niso prišli v program, saj jih različni producenti v okvirju Subkulturnega azila še snemajo ali zaključujejo: Maribor – Liverpool, Mario Multiperformance, CZD, itd...

Vsem obiskovalcem želimo veliko kvalitetne audio vizualne zabave!

Ni komentarjev:

Objavite komentar