petek, 12. april 2013

Festival Rock ´n´ filma že zre naprej

Med 1. in 6. aprilom se je v Zavodu Udarnik v Mariboru v okviru festivala Rock´n´roll filma odvrtelo 8 glasbenih dokumentarcev, ki se posvečajo slovenski in jugoslovanski glasbeni dediščini ter aktualnosti. Med njimi smo lahko videli tudi dokumentarec o skupini Pankrti, o Kuzlah in o Otrocih Socializma. Slednji filmi so lep doprinos k domači punk ustvarjalnosti. Festival se je zaključil v soboto s pravo rock ´n´ roll zabavo, dan pred tem pa so v živo nastopili še Werefox. http://radiosi.eu/uploads/pics/RockFest-h500.jpg 
Ideja za izvedbo festivala je v krogih Subkulturnega Azila visela že dalj časa. Festival Rock'n'Roll filma je od leta 2009 kot koncept iz zavoda Subkulturni azil romal na različne razpise: Ministrstva za kulturo, Filmskega sklada, lansko leto pa je je bil festival zavrnjen tudi s strani Evropske prestolnice kulture – EPK Maribor 2012, kar je bilo za širino kulturnega dogajanja v Mariboru zagotovo velik črn madež. Namesto podpore projektu so vodilne v EPK-ju zanimali zgolj osebni interesi in ne kultura ter širitev le-te med različne ljudi. Ekipa Subkulturnega azila pa je med tem pričela z lastno video in dokumentaristično produkcijo, pričeli so snemati in montirati dolgoletne projekte: Rokerji pojejo pesnike, Underground festival, No Border Jam, Akord festival in nenazadnje v letu 2011 smo pričeli z internetno televizijo SI.TV.

V tem času se je pričel tudi zbirati filmski, video in drugi dokumentarni material za tri rockerske dokumentarne filme in sicer:

1. Maribor – Liverpool, izjemna zgodba o Mariboru, ki je bil nedvomno rock'n'roll center bivše Jugoslavije, iz česar pa ni nič iztržil. Teza filma v nastajanju je, da je odgovor zakaj je R'n'R padel v Mariboru, tudi zgodba o tem zakaj je Maribor pogorel na celi črti: gospodarski, kulturni, politični, socialni … tukaj bodo odgovori …

2. Marzidovshek Internacionale, neverjetna zgodba o človeku, ki je navdihoval in učil celo generacijo ustvarjalcev različnih medijev, od rockerjev, do slikarjev in filmskih ustvarjalcev. Prvi mednarodni multimedialni performativni umetnik iz naših logov, katerega zgodba se je tragično končala. Zapis o prekinjenih medčloveških odnosih na umetniški in glasbeni sceni v Sloveniji.

3. CZD – Ausfart Jugoslavija, zgodba o fenomenu benda CZD (Center za dehumanizacijo), ki na turnejah v EU fasciniral publiko. Zgodba o radikalnem rock and rollu in panku, ki ni zvočno radikalen, temveč je radikalen po načinu celovitega delovanja.
http://www.shrani.si/f/27/fb/1sVWnq7X/czd--pokozlane-trate--bo.jpg
CZD - Center za Dehumanizacijo
Zgoraj omenjeni filmi se bodo na tapeti znašli v prihodnjih organizacijah tovrstnega festivala. Festival bo programsko v bodoče deloval na treh nivojih, ki izhajajo iz pozicije, v kateri delujejo glasbeniki in filmski ustvarjalci in verjetno vsi drugi – od umetnikov do gospodarstvenikov. Predstavljal bo aktualno in zgodovinsko pomembno domačo produkcijo, ex-Jugoslovansko in svetovno produkcijo.

Iz Subkulturnega Azila se zahvaljujejo vsem producentom in režiserjem, ki so omogočili predvajanje filmov, Rudiju Uranu, za udeležbo na novinarski konferenci, Bojanu Laboviču za otvoritev festivala, še posebej pa so oz. smo ponosni na slovensko premiero filma režiserke Ines Pletikos Kako smo ušli u Europu - slučaj SexA. Nenazadnje pa se seveda zahvaljujo tudi vsem obiskovalcem, na katerih in za katere stoji festival ter vas zopet vabijo prihodnje leto!

Ni komentarjev:

Objavite komentar