petek, 10. januar 2014

Grupa 92 - Slike preteklosti

Image of GRUPA 92 - "Slike preteklosti" Lp+EP+CD (Pictures from the past) Pri švedski založbi NE Records je že pred novim letom izšla še ena v seriji zanimivih izdaj, ki so posvečene izvajalcem iz začetnega punk in novo-valnega obdobja. Akterji pri prej omenjeni založbi so tokrat reinkarnirali pesmi skupine Grupa 92 ter jih zapisali na plošček. Izdaja je izšla kot LP plošča, EP 7˝ (kot bonus za LP) ter kot cd izdaja. Na LP in cd izdaji se najdejo vse glasbene stvaritve posnete na Novem Rocku 82 ter demo posnetki iz leta 1980, kar skupaj nanese za skoraj 60 minut poslušanja. Na EP 7˝ pa najdemo štiri komade, ki so bili posneti kot zadnji in sicer junija 1982 (Vzorci, Avtubusi, Leto 45 in Leto 45 II.).



Za neuradni začetek Grupe 92 lahko štejemo že leto 1976, ko so se štirje mladci iz Kodeljevega zbrali ter začeli igrati glasbo v stilu vzornikov Beatles, Rolling Stones, Animals, Chuck Berry in podobnih klasičnih izvajalcev, takrat še pod imenom Termiti. Sčasoma so začeli pisati svoje pesmi ter ugotovili, da njihova rock´n´roll formula ni dovolj energična za njihovo ustvarjanje. V roke so jim pristali tudi albumi skupin Sex Pistols, The Clash in Ramones, ki so nato postali njihov vzor. Našli so se v energični glasbi, ki jo navdihuje kritična in cinična drža ter opozarja na probleme družbe. Uporni punk je bil takrat usmerjen proti pretiranem nadzoru nad življenjem ljudi in nad kulturo, proti socialnim razlikam in za svobodo izražanja ter delovanja. Preimenovali so se tudi v ime 92, Grupa 92, omenjena številka pa je v tistih časih pomenila klic policije. Uradno so tako nastali leta 1979 v Ljubljani.



Grupa 92 je nastopila tudi na Novem Rocku, kjer je bojda vzbudila pozornost številnih obiskovalcev. V svojo glasbo so poleg punk izrazoslovja vnašali tudi poskočne novo-valne ritme. V svoji karieri niso izdali nobenega albuma, saj je bilo v tistih časih težje kaj izdati. Bila je sicer močnejša scena kot jo imamo danes, zdaj pa je močnejša le tehnologija, ki je omogočila to izdajo.

 photo 92i.jpg
 photo 92.jpg

Seznam pesmi za LP. Vse navedene pesmi so tudi na cd izdaji.

A - stran (demo posnetki, 1980)

1. Od šestih do dveh
2. Eden od mnogi
3. Tujci
4. Videti jih
5.  Od šestih do dveh II.
6. Kontrolira misli
7. Videti jih II.
8. Tujci II.

B - stran (Novi Rock live, september 1982)

1. V kolonah po tri
2. Avtobusi
3. Sami zidovi
4. Vzorci
5. Leto 45
6. Od šestih do dveh
7. Eden od mnogih
8. Lutke
9. Na jugu je...

Ni komentarjev:

Objavite komentar