torek, 7. januar 2014

Joko Ono: ˝Čutimo žalost, jezo, upor in upanje.˝

https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/1424267_10152715128510931_486707434_n.jpg
Reši RŠ benefit - 22.1.13 @Gromka, Metelkova.
Band hladnega meseca decembra je postala vroča zasedba Joko Ono. Ta ljubljanski kvartet deluje nekje od leta 2010. Band sestavlja instrumentalni trojček skupine Intimn Frizurn, katerega vodi živahna Živa z mikrofonom v roki. In tako dobimo Joko Ono, progresivno hardkore punk postavo.

Joko Ono so jeseni pri založbi Radia Študent izdali svoj prvenec ter ga naslovili kar po imenu skupine. Ta vsebuje sedem relativno punk hardkoraških skladb, ki pokajo po neposrednosti. Na EP plošči sta kot gosta sodelovala tudi Nietovec Borut Marolt in Jaka Burger iz skupine Corkscrew. Band meseca.

1. Kako je prišlo do nastanka skupine?

Inštrumentalni del obstaja že dobro desetletje, Joko Ono pa je ena naših inkarnacij z vokalistko Živo v prvi vrsti.

2. Yoko Ono je bila vemo žena Johna Lennona, umetnica, aktivistka in velika zagovornica človekovih pravic. Kdo v skupini je dobil navdih za takšno ime in zakaj?


Yoko Ono je znana predvsem po tem, da je povzročila razdor med Beatli. Živo smo spoznali, ko je Miha Renčelj v našem studiu snemal klavir za svojo skladbo. Ker ga je zelo intenzivno menedžerirala, se je bobnar Igor pošalil, da je Yoko Ono. Nekaj mesecev kasneje, ko smo sestavili band in razmišljali o imenu, je bila Joko Ono naravna izbira. Izide se tudi zato, ker je velika umetnica, bila je ena prvih pankeric, vendar se na to nočemo posebej navezovati.

3. Band sestavljajo nekdanji člani skupine Intimn Frizurn in vokalistka Živa. Kaj je s skupino Intimn Frizurn? Še stopica po sceni?

Ne. Imamo pa še nekaj CD-jev, če hoče kdo kupiti.

4. Vaša glasba slovi po hitrosti, razvpitosti in energičnosti, ki v rajanje požene marsikaterega obiskovalca koncerta. Od kod vam želja po igranju tovrstne glasbe?


Hm… Muzike se ne lotevamo načrtno. Igramo, kar pride iz nas. Mogoče smo se take glasbe in v tej maniri lotili tudi zato, ker je umetnost odsev okolja v določenem času. V komadih je čutiti žalost, jezo, upor, upanje.

5. Od večine slovenskih bendov se razlikujete po nekem stilskem svetovljanstvu. Ste dobili kakšne odzive tudi iz tujine?


Ne, nismo še razmišljali o tujini.

https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-frc3/1375886_558424394211383_799802985_n.jpg
Naslovnica prvenca
6. EP plošček ste izdali pri založbi Radia Študent. Kako je prišlo do sodelovanja med vami in omenjeno založbo? Kaj je z vašo lastno založbo Kokos Kokos?

Prvi nastop Intimn Frizurn se je zgodil na njihovi obletnici in od takrat naprej smo z RŠ-em večkrat sodelovali. Je praktično edini radio, ki podpira tovrstno glasbo, z obema bendoma smo bili na njihovem Klubskem maratonu in še. Neodvisno založbo Kokos Kokos smo ustanovili za izdajo albuma Intimn Frizurn ''Kokos Kokos presenta''. Deluje kot založba, še večkrat pa je produkcijski organizem, kulturna rastlina. Ime uporabljamo za lastne projekte, pojavi se še pri RAANE, N'tokovem ''Khan in Barbi'' in na EP-ju ''Joko Ono''.

7. Koliko časa je nastajal prvenec in kje je bil posnet?

Komadi so nastali nekje med leti 2010 in 2012. Za snemanje nismo porabili veliko časa, saj smo ogromno naredili v predprodukciji. Karakter zvoka smo zaupali Mateju Gobcu in njegovem studiu Soundgrounded s pravljičnim vrtom v Črnučah. Izjemen grafični oblikovalec Mark Divjak (M7 Grafiks) pa se je lotil prikazati vsebino muzike na ovitku s poudarkom na simboliki – strela, ki udari v uro predstavlja nov začetek iz komada ''Ena'', rdeča kot ''Kri'', klet, temačnost, napetost, pričakovanje …

8. Na ploščku sta kot gosta sodelovala Borut Marolt (Niet) in Jaka Burger (Corkscrew). Kako sta se ta dva glasova znašla na izdaji?


Z Jako smo sodelovali že z Intimn Frizurn, je odličen pevec in naš dober prijatelj. Sodelovanje z njim je vedno prineslo presežek, zato odločitev, da bo na plati, ni bila težka. Boruta pa smo spoznali na štirideseti obletnici RŠ-a, ko je po špilu z Nieti na Prešercu prišel na našega v Menzo. Zahakljali smo se, kasneje smo ga povabili k sodelovanju in že na prvi vaji začutili sproščenost pri ustvarjanju. V veliko čast nam je, da lahko sodelujemo z glasbeniki, kot sta onadva.

9. ˝Vse so imeli, več so želeli in so si vzeli in so s vzeli˝ verz iz pesmi Višje, hitreje, močneje. Katere gospode opeva ta skladba?

Skladba ni namenjena določenim osebam, mogoče prej profilu človeka, ki pod pretvezo napredka hlasta po materialnem bogastvu in uničuje vse okoli sebe. Vsaj tako jo dojemamo mi.



10. Od kje obstaja vaše navdušenje nad CZD in njihovo liriko? Namreč besedila za pesmi Konec, Ena, Višje, hitreje, močneje, Daleč je raj in Globalisti je prispeval Bojan Tomažič (CZD).

''Čarobno knjižico'' z besedili CZD, nam je Dušan Hedl dal v dar že pred leti. Ko jo je Živa prvič uporabila na vaji, nas je njena interpretacija dobesedno sezula. Prvi komad je bil ''Bodi proti'', za tem pa so zelo hitro sledili ostali. Sporočila so brezčasna, z njimi bi lahko orisali katerokoli obdobje človeške zgodovine, verjetno pa trenutno zaradi družbenega stanja pridejo še bolj do izraza. Želimo si, da v svojem bistvu besedila ne bi bila tako moderna in bi šlo le za pravljice iz pradavnine. Živini osebnoizpovedni besedili ''Kri'' in ''Moj svet'' pa sta omogočali glasbi povsem novo širino pri interpretaciji in tako na ploščo prinesli drugačno barvo.

11. Ste ponosni na svoj prvi izdelek?

Zelo smo zadovoljni. V EP smo vložili veliko truda, časa in predvsem smo veseli, da nam je uspelo prenesti našo ustvarjalno zgodbo na fonogram.

12. Posneli ste tudi dva videa, prvega za pesem Konec, septembra pa je izšel še vaš drugi video za pesem Višje, hitreje, močneje. Slednjega ste posneli v Postojni (skate plac Pumpa), ob tem pa nas zanima, zakaj ste izbrali ravno ta plac za snemanje?

Avtor obeh spotov je Luka Jenko, s katerim trenutno snemamo še spot za ''Moj svet''. ''Konec'' smo posneli v enem kadru, v ljubljanskem Bikofe-ju. Spot za ''Višje, hitreje, močneje'' smo posneli v Postojni, ker smo tam kakšno leto pred tem že igrali. Tam ni pretvarjanja, na Pumpi gre zares.

13. Kateri nastop vam je najbolj ostal v spominu in zakaj?

Prvi nastop na Pumpi. Igrali smo notri in štiri stene majhnega prostora naredijo izkušnjo še močnejšo.

14. Kateri je vaš najljubši domači in tuji album v letu 2013?


Od domačih bi v zadnjem debelem letu izpostavili Coma Srereo ''1000 mest'', The Canyon Observer ''Chapter II: These Binds Will Set You Free'', N'tokov ''Mindbussines'' in ''Skice'' Severe Gjurin in Boruta Činča. Od tujih pa smo največkrat poslušali ''One of Us Is the Killer'' američanov The Dillinger Escape Plan.

15. Ljudje in družba. Kaj bi v naši družbi najprej spremenili?

Ukinili bi: jumbo plakate, sosede, ki ne odzdravijo, parkirne listke, gužvo na cesti, gužvo v trgovini, trgovino, gužvo na busu, ženske, ki ne zdržijo ene postaje brez požirka vode, vodo v plastenkah, recikliranje, preglasne reklame na tv-ju, plastično hrano, pesticide, fungicide, denar, banke, politike, pravnike, zakone, policijo, vojsko, demokracijo, kapitalizem, socializem, fašizem, komunizem, religijo, zapore, avtorske pravice, patente, Apple, Microsoft, Radio 1, BTC, Dnevnik, 24 UR, MTV, EPP, ZOO, GMO, HAARP …

16. Vaši načrti za prihodnost. Kdaj lahko pričakujemo dolgometražni album? Lahko pričakujemo kaj na vinilu? Prodor v tujino…

Ne razmišljamo prav daleč v prihodnost. Prepuščamo se času, nimamo rokov, menedžerja, mecena, sponzorja ali koga, ki bi mu bili zavezani.

17. Vaše zaključne besede…


Obujte plesne čevlje in pritovorite ritke na naš koncert, sigurno bomo kmalu blizu vas. Do takrat pa lahko obiščete našo stran na Soundcloud-u ali Bandcamp-u, CD pa lahko naročite pri RŠ-u ali nam pišete na facebook. 

Na vprašanja je odgovarjal Žiga Rangus, kitarist skupine. Intervju sta pripravila Matej Urbanč in Matej Velkavrh.

 https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-ash2/33806_175891785771985_4565149_n.jpg?lvh=1

Člani skupine:

Živa Zidar - vokal
Žiga Kranjc - bas
Igor Iskra - bobni
Žiga Rangus - kitara
https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/1003564_755101087851049_881751148_n.jpg
Diskografija
:

Joko Ono EP (2013, Radio Študent)

Kontakt
:



jokoono12345@gmail.com

Povezave:

facebook
bandcamp

Prihajajoči koncerti:

Kmalu!



V tokratni NAGRADNI IGRI podarjamo tri cd-ejke EP-ja Joko Ono. Vprašanje se glasi: Katera dva gosta sta sodelovala kot vokalista na EP-ju Joko Ono? Odgovore nam prosim, skupaj z vašim naslovom pošljite na mail: slovenia.punkrock@gmail.com. Igra velja do vključno 14.1.

Nagrajenci prejšnje igre, ki bodo prejeli cd-ejke skupine Kuga so: Matej Božič, Domen Mori in Matej Velkavrh. Čestitamo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar