četrtek, 8. maj 2014

45. let Radia Študent!

bannerRadio Študent je edina domača neodvisna radijska postaja. Obenem je tudi ena najstarejših evropskih študentskih in avtonomnih radijskih postaj z nekomercialnim načinom delovanja. Ponuja široko paleto domače in tuje alternativne glasbene produkcije, novice brez prekrivanja resnice, zdravo mero kritičnosti in razuma. Radio Študent letno proizvede za okoli 5.760 ur živega radijskega programa in približno toliko spletnih prispevkov. Program RŠ trenutno ustvarja več kot 150 rednih sodelavcev, ki tako kot preteklih 44 generacij RŠ »veteranov« pred njimi, programskih vsebin ne sooblikujejo zaradi zaslužka, pač pa zaradi svobode govora in avtoritete argumenta, pokončne drže kritičnega uma, priznavanja različnosti, resnice in pravice, kreativnosti in zabave. 

RŠ je prav tako enkratna kulturna in izobraževalna inštitucija, ki vsako leto organizira več glasbenih in kulturnih dogodkov ter izobrazi približno 40 novih sodelavcev letno. Pod okriljem RŠ deluje tudi založba ZARŠ, ki je poskrbela za izdajo albumov številnim izvajalcem. Vsako leto pa je s strani RŠ organiziran tudi klubski maraton, ki pripelje izbrane ustvarjalce v večino domačega klubovja.

Svoj boj za neodvisnost in obstoj sploh bije že od samega začetka leta 1969. Zadnja resna grožnja, ki je delovanje RŠ postavila pod resen vprašanja je bil odlok s strani aktualnega ustanovitelja RŠ ŠOU v Ljubljani zaradi znižanja osnovnih sredstev za delovanja radia za kar 50.000 €. Takrat je velik del javnosti, društev, organizacij in posameznikov podprlo delovanje tega medija tako z donacijami kot s kakršnokoli drugo podporo, kar je zadostovalo za nemoteno delovanje radia tudi v prihodnje. 

Letos pa RŠ praznuje 45. rojstni dan, ki ga bodo praznovali 9. maja. Ta dan bo program na Metelkovi posvečen prav tej častitljivi obletnici, dogajanje pa bo potekalo v vseh klubih. Prispevek za vstop v vse omenjene klube je 10 radijskih ojrov. Program:

21.00, vrata vrta ob 20.00 : Reverend Haze (Klubski Maraton 2013), Roger N. Out (promocija istoimenskega prvenca), Barb Wire Dolls (ZDA, punk!), DJ program v dvorani: DJ Reister (Radio Študent), Ntoko (Safari), BeatMyth, ZHE (Good Foot)

Bizarnica pri Mariči:
23.30: Sirup za izkašljevanje (punk!), Disdrug This Fuck (punk!!)

21.00: NeSeBat (veterani), Bio Industrial Acoustica Impro (veterani), Lolita, Koromač (Klubski maraton 2013), DJ program: Cpt.Soul (Radio Študent), Oskar Model (Radio Študent)

23.00, vrata ob 22.00: Wanda & Nova deViator, DJ program: Nova deViator, Dino vs Jaka (Radio Študent), Dulash (Gumitwist, Chilli Space), Schrauff (Elements, Radio Študent), Ätzende Kanaken

22.00: EWOK, DJ program: Tadej Šemedej (Radio Študent), Dacho&Levanael (Illusion art), Felis Catus b2b Žakpižon (DMNP, Radio Študent)

23.00: Nina Hudej, MIR, NinaBelle, Deep3p

23:00: Pop Nation, DJ Zois

22.00: Riddim Operator Radio Show (Radio Študent), DJ Dee-I 

19.30: Samo Kutin & Ana Kravanja (improvizacija s hurdy gurdi, violino, ribabom, begeno)
20.15: Predstavitev videospotov Klubskega maratona 2013 mladih kreativcev AVA - Akademije za vizualne umetnosti
20.30: Martin Ramoveš Band (predstavitev stripa in albuma (ZARŠ, Stripburger))

Ni komentarjev:

Objavite komentar