ponedeljek, 5. maj 2014

Harry: ˝Filing je neopisljiv, če zna publika besedila bolje kot ti sam.˝

Harry @Mostovna - 22.4.2011
Band meseca aprila je postala skupina Harry, ki nam je na začetku aprila postregla z novo izdajo. Slednja nosi naslov Dead City System, na njej pa se nahaja 15 štiklov obdanih z melodičnem hardcore punk rockom. Album je izšel pri založbi Giljotina. Pred tem so izdali še istoimenski album leta 2005 ter Clowns and Monkeys štiri leta kasneje.


Harry so sicer ajdovski trio, ki deluje od leta 2002 in je ostal zvest d.i.y. duhu. Po kilometrini jih lahko označimo za zrel band, kar pa ne moremo z gotovostjo trditi za njihovo obnašanje (hec). Kot sami pravijo v besedilih izražajo kritične družbeno - politične situacije in osebne poglede na svet, se borijo proti apatiji ljudi, neznanju in strahu v družbi. Samo igranje glasbe jim predstavlja pobeg od njihovega vsakdanjega življenja in pridobivanje moči za boljši jutri. Intervju. Na vprašanja so odgovarjali Simon + David + Matej = Harry.

1. Nastali ste leta 2002 v Ajdovščini. Kako je prišlo od ustanovitve zasedbe? Kdo je zasnubil koga?

Matej: Nastali smo marca 2002 v Ajdovščini. S Simonom sva takrat igrala skupaj v bandu The Love Typewriter, ki je vadil pri Simonu doma. Ko je par skupnih projektov (tudi David je bil vključen v enega izmed njih) propadlo, sva s Simonom prišla na idejo, da narediva band »Stop kapitalizem« - 2-man band (kitara+bobni), ki bi igral žanrsko raznoliko glasbo. Ideja je namreč bila, da bi vsaka pesem spominjala na lokalen band (punk rock na Scuffy dogs-e, ska punk rock Elvis Jackson-e, hardcore na Low Punch-e, …). A ker so bili punk rock komadi obetavni, sva k sodelovanju povabila Davida. In to preko prijateljev. Čudaka kot sva, ga nisva poklicala osebno. :) Ko sva se z Davidom srečala na bencinski, je bil band že sestavljen, samo vedeli nismo da je. :) Pri Harry je velikokrat tako :) Velikokrat je nekaj narejeno, dogovorjeno … le mi ne vemo da je. :)

Kot zanimivost: Komad Burn down, ki je stalnica Harry koncertov že vseh 12 let je iz obdobja te »bolj parodije kot banda Stop kapitalizem«.

David: Z Matejem sva par let prej že igrala skupaj pri projektih, ki so se končali preden so prišli do odra. Nekateri na žalost, drugi na srečo. :)

2. Že od samega začetka delujete kot trio. Ste imeli kdaj željo oz. je kdo izrazil interes, da bi se vam priključil kot četrti ali peti član?

Matej: Zasedba je že od prvega dne ista, brez sprememb, z avtorsko glasbo od prvega akorda dalje. Bile so ideje in interesi glede okrepitev, celo sami člani lokalnih bendov so se ponujali, kar nam je bilo v čast in hkrati smešno, saj ne vidimo pravega norca, ki bi razumel »koncept« Harry-a. :)

David: Sedaj smo že preveč zdelani, da bi se kdo priključil. Ampak … nikoli se ne ve. Mi kdaj pa kdaj igramo celo brez Simona. :) No … enkrat sva igrala akustično verzijo, ker smo Hribovcem (pozdrav ekipi iz Raven »nad« Cerknem) obljubili da pridemo, a je Simon naknadno izvedel za »inštrukcije kako se poročiti« (moral je na poroko sorodnikov). Če Harry nekaj obljubimo, to naredimo, čeprav F-akustično.

3. Bi kaj spremenili, če bi še enkrat šli na to pot

Simon: Pri Harry-ih ne bi spremenili praktično nič. Morda to, da bi prvi album izdali kot demo. Tako je bil namreč posnet, a ga je dober prijatelj banda Rok Djordević hotel izdati. Še vedno ne razumemo zakaj, a smo mu hvaležni za zapravljen denar. :) Hvala Rok.

4. Ajdovska scena v prejšnjem desetletju in danes. Kakšne razlike opažate na lokalni sceni skozi čas 2002-2014?

Matej: Razlika je ogromna. Podmladka praktično ni, zato smo se odločili »sceni« vrniti, kar nam je dala. Zavedamo se, da če ne bi bilo Ajdovsko-goriške scene (Kotnik in Buda iz Elvis Jackson-ov na ajdovski strani in kolektiv 13. Brata na goriški), tudi mi ne bi bili tu kjer smo. Koncerti v »Lajfu«, »Squotu«, »Lizi« in »Pod knjižnico« so nas izoblikovali v dobrem in v slabem, mi smo bili tam. Neko obdobje vmes je bilo krizno za bande, upamo pa, da gre na boljše. Nekaj delamo v tej smeri tudi sami bandi v Ajdovščini.

5. Člani skupin Real Life Version, Start at zero, The Hoax Program in seveda vi sestavljate novoustanovljeni kolektiv oz. društvo Motorka Na Jezike - Tongue Chainsaw. Kako ste prišli do ideje o ustanovitvi društva? Kaj je glavni namen in cilj te združbe?

David: Namen in cilj je zagotoviti domačinom kvalitetno glasbo po večini tujih bandov, ponovno vzpostaviti koncertno dejavnost v mestu, mladini predstaviti punk rock/ska/hardcore glasbo. Ponovno zbuditi sceno, ki nas je naredila take kot smo, fajn fanti. :)

Matej: Ideja organizacije koncertov je ideja Real Life Version oz. Aljoše in Janija P. iz RLV. Oni so že v svojem placu za vaje delali »koncerte« prijateljskih bandov iz tujine. Lani se je to preselilo v plac od The Hoax Program. »Skrivni koncerti« (dosti bolj skriti kot skrivni) so se odvijali do konca lanskega decembra, a moraš postati viden, javen, da privabiš podmladek. To je bistvo Motorke. To, da se mladi sploh lahko srečajo s punk rock/hardcore sceno. Ideja »legalizacije« je moja, saj imam svoj zavod, Zavod Minno, z namenom pomoči ne-akademskim umetnikom (brez »umetniških« fakultet in pravno-formalnih diplom). Pridobivanje sredstev na različnih razpisih, da lahko mladina ustvarja.

Simon: Harry (pa tudi ostali bendi) smo tak način organizacije, kjer se s članstvom »izogneš birokraciji« in nepotrebnim, lahko rečemo »slovenskim stroškom«: SAZAS, varnostniki, … videli v Italiji. Tam vsi mladinski centri delujejo na princip članstva. Koncerte delamo kot nekakšna zaprta družba t.i. »ljubiteljev alternativne kitarske glasbe«, v katero se pa lahko vključi vsak in v vsakem trenutku. Celo lokalni bari po Ajdovščini so sprejemali vpise. Morda zaradi tega, ker smo njihovi stalni gostje.

6. Plošček Dead City System je izšel pri založbi Giljotina. Kako je prišlo do sodelovanja?

Matej: Giljotina je super ekipa, ki je hotela izdati naš album še preden je ta bil sploh posnet. Vsaj eni, ki verjamejo v nas. :) Hvala Giljotina.

Simon: Giljotini koncept združevanja, nekakšni »slovenski Fat Wreck«, nam je blizu. Združiti vse slovenske punk rock/harcore bande pod eno streho. Rade volje smo del tega. Pa še ultra aktivni so, kar nam je všeč.

Dead City System cover art
Naslovnica
7. Na albumu se nahaja 15 pesmi. Katerim tematikam posvečate največjo pozornost? Kdo snuje besedila?

Matej: Album je v celoti posvečen Ajdovščini, domačemu kraju, ki preživlja težke čase. Brezposelnost in s tem apatije ljudi je iz deva v dan večja. Poleg tega pa smo Harry taki prav zaradi domačega kraja in sistema, ki deluje na prebivalce. Zato »Dead City System«.

Velika večina besedil je moje maslo. Tokrat sem štiri leta zbiral misli, jih natipkal, sprintal, vrgel po placu in sestavil besedila. Neka čudaška fora, a pije vodo. V štirih letih pičla 3 besedila od 15-ih komadov, potem pa v enem tednu 12 besedil. Odzivi na besedila so presenetljivo izjemno pozitivni. Vsak se dobi vsaj v enem delu enega besedila.bTematika je tokrat vsakodnevno življenje mladega človeka, z vsemi križi in težavami. Vsa besedila pa vedno nagovarjajo nekoga: »You«, torej ti oziroma vi.

David vedno napiše svoj del. Kar odpoje, napiše on. Tokrat prvič cel komad, meni najboljši in ljubši komad plošče (Heartbeat anthem), ker govori o starih časih, starih dogodivščinah, a s sedanjimi prijatelji, kar je neverjetno. Še vedno smo skupaj, še vedno v bandih, snujejo se nove zasedbe, z Motorko pa še bolj povezani. Po vseh teh letih, po vseh teh pivih. :)

David: Pisanje besedil je zame nova stvar in jih zlagam na povsem svoj način, ki zgleda bolj kot sestavljanje puzzle kot pa tekst. :)

8. Kje ji bil sneman album? Koliko časa ste potrebovali zanj?

David: Album je nastajal eno leto. Simon je namreč bobne posnel lani, 1. Aprila, na veliko noč. Na skriti lokaciji. Kitare in bas smo posneli v našem placu za vaje, boksi so bili krvave boje v placu Hoaxov. Vokale pa šele decembra in v prvih dneh letošnjega januarja. Aljoša je namreč zaključeval album svojih RLV, pa release albuma so imeli, pa mi nekaj koncertov, pa Start at zero so snemali demo, pa Aljoša snema še en lokalen band, … Nismo se ulovili glede terminov snemanja vse tja do decembra.

9. Kot bonus track ste pri fizični izdaji dodali še komad Rodeo Show, ki je nastal že pred desetimi leti in do sedaj še ni našel mesta na kateri izmed prejšnjih izdaj. Kako ste se spomnili nanj in odločili, da le dočaka svoj dan po tako dolgem času?

Matej: Komad je nastal kot zajebancija. Dobra zajebancija in smo ga že igrali po koncertih. Ker smo na drugem albumu »spustili« t.i. skrit komad, smo ga sedaj hoteli imeti. In Rodeo Show je bil najbolj primeren. Preveč odstopa, da bi ga dali v »uradni del« albuma. :)

10. Pri albumu vam je kot producent pomagal Aljoše Todorović, sicer član skupine Real Life Version. Ste zadovoljni z njegovim doprinosom?

David: Aljoša je prijatelj banda že vseh 12 let, s Simonom in Matejem je igral pri The Love Typewriter, z vsemi tremi pri Bed Religion (Bad Religion cover band), rasel je z bandom, še preden se je priključil RLV. Hodil je na naše koncerte, pozna naše štose, predvsem pa karakterje. Zna delati z nami, kar je vedno in povsod težko. Album oz. komade smo sestavili skupaj Harry sami. Aljoša ve česa smo sposobni in je iz nas iztisnil maksimum, predvsem pri backvokalih. Harry smo mu izjemno, ponavljamo izjemno hvaležni za ves trud, vse neumne šale na njegov račun skozi vsa ta leta, vse trenutke gužve v avtu na poti na in iz koncertov, … Hvala Todo. :)

11. Ste na splošno zadovoljni z albumom Dead City System ali bi kaj spremenili, če bi se še enkrat odpravili v studio?

Matej: Če smo zadovoljni? Jaz osebno prvič v celoti. Pod »v celoti zadovoljen« mislim in z zvokom, z razporedom komadov na albumu, z besedili, z ovitkom, … z vsem. Celo s sliko banda. Nič ne bi spreminjal. Mogoče bi ga izdal prej. A tako je pač bilo. Vsega je kriv Todo. :)

Simon in David: Se strinjava z Matejem. :)

Prizor iz release koncerta @Hiša Mladih
12. Četrtega aprila je v Hiši Mladih v Ajdovščini potekal Release party albuma. Kako ste vi videli ta večer? Je bila publika zadovoljna z novimi komadi?

David: Koncert mi je bil vsekakor divji. Na trenutke neobvladljiva množica folka, ki je skakala, pogirala, pela komade, vriskala in se valjala polnila vse kotičke dvorane - od odra pa vse tja do šanka. Takega razčefuka v Ajdovščini nisem prav zares vajen, ker po navadi se tu na koncertih zgodi kakšen manjši pogo, malo premetavanja in to je to. Tokrat mislim da so vsi dali vse od sebe. Na tem mestu bi ponovno rad pohvalil in se zahvalil SeeHearSpeak ter The Hoax Program za sodelovanje, zabavanje množice in nepozaben žur.

Matej: V startu živčno, ker smo šli v velik riziko. Ko začneš release party z nekaj sto euriči minusa, vse zorganiziraš sam, si malček živčen. Ko se pa je razživelo, je pwklu. Odziv publike je super. To, da smo postopoma izdajali komade na bandcamp je bila celo za nas pametna odločitev, saj so vsi že znali prav vsa besedila. Ta filing je neopisljiv. Še posebej, če zna publika besedila bolje kot ti sam pa si avtor. :)

Na trenutke je bilo preveč noro, da bi vse videl. Še manj vidiš, če publiki ob poskusu dviganja na rame sredi komada padeš vznak. In to na odru. :) Potem pa odigraš, kot da se ne bi nič zgodilo.

Simon: Ker smo koncert organizirali sami, je bil cel dan veliko bolj stresen, kot če si na koncertu le kot nastopajoči. Dodatne skrbi so nam povzročali tudi cd-ji in majice, saj jih na dan koncerta še nismo imeli v rokah. No … proti večeru so se stvari nekoliko umirile. Fizične CD-je albuma smo dobili, majice tudi. Prišlo je dovolj ljudi in žur se je lahko začel. Odziv publike je bil nad pričakovanji. Take norije že dolgo nisem videl. Še enkrat hvala vsem, ki ste prišli.

13. Letos jeseni naj bi se skupaj z lokalnimi Star at zero podali po številnih domačih klubih. Se nam obeta vrnitev Got Punk ture, ki bo prinesla punk rock v vsako mesto in vas? Vas kaj mika tujina?

David: Plan je tak. Če se bo to imenovalo »Got punk tur« ne vemo. Harry smo bili na dveh od štirih. :) Prvega z In-sane in Golliwog, drugega z RLV in italjani Tug of War. Bo pa tur z istimi cilji. Videti prijatelje po vsej Sloveniji, spit kakšno pivo, žganic. :)

Matej: Start at Zero so izdali prvenec in grejo z RLV žagat po Balkanu (to je razlog zakaj šele jeseni), Simon je član banda, midva z Davidom ga hočeva mučiti, tako da …  Logična poteza. :)

Simon: Krajša turneja po tujem je v planu junija, saj nas želijo slišati in videti prijatelji iz Belgije. Tujina je sedaj planirana za naslednjo zimo-pomlad.

14. Vaš najljubši album v tem letu, domači in tuji.

Matej: Domači? Real Life Version - The sound of progress. Ne zato ker smo prijatelji. Res super album, Aljošev prvenec kot »Mix-Master«, prvenec Janija na vokalu. Ta fant (Jani) bo še spreminjal svet. :) Vemo zakaj mu že več let posvečamo en in isti komad na vseh koncertih doma in v tujini, čeprav publika ne ve, kdo je Jani J., je pa gostoval na novi plošči. Dodal tisti »Je ne sais pas (Žnsepa)«. :)

Tuji? Definitivno Bodyjar - Role model. Komaj čakam, da gremo s klapo v veliki večini na Dunaj, na njihov koncert. Fantje so dokazali, da se lahko razideš, a kemija med člani ostane. Takoj ko se vrneš. Čakam nov cd meni ljubih Gameface. Da na albume A Wilhelm scream, Boysetsfire, Snuff in Bad Religion ne pozabim. Kot vidite, še vedno poslušam klasiko punk rocka.

Simon: V zadnjem letu je bilo kar nekaj albumov, ki so me zelo pozitivno presenetili. Prvi je seveda Real life Version - The sound of progres. Odlicni komadi, odlicen zvok.

Fonija - Mojot pekol. Ta makedonski trio je kljub svoji mladosti izdal že štiri albume. Čeprav nimam pojma kaj pojejo, (saj so besedila v makedonščini) se te plošče ne morem naposlušati.

Arms Aloft - Sawdust City. Cd je bil sicer izdan že oktobra 2012, vendar sem ga odkril šele nekaj mesecev nazaj, tako da je zame nov. Arms Aloft so igrali na prvem koncertu Motorke na jezike. V podporo bendu sem kupil cd, ki me je popolnoma prevzel. Res dobra muzika.

Omenil bi še: Matt Pryor - Wrist Slitter, Boysetsfire - While a Nation Sleeps..., Bodyjar - Role Model.

David: Mislim, da sta že naštela vse onadva. Poslušamo isto zvrst in ni kaj za doda. :)

15. Politika-kritika. Kaj je po vašem mnenju rešitev, ki bi prispevala k izboljšanju gospodarskega stanja in klime pri nas? Bi znali orisati tipičnega politika?

Matej: Rešitev. Da bi šli večkrat na pivo. Da bi se družili in sodelovali. Slovence nas lahko samo to reši. Ne pa, da vlečemo vsak na svojo stran. Govorim v gospodarstvu in družbenem življenju.

 Politika me živcira in jo že eno leto in pol načrtno ignoriram. Harry besedila že od drugega albuma dalje ne komentirajo politike.

Tipičen politik? 99% je takih, ki v življenju nikoli niso ničesar naredili. Vsaj dobrega ne. :) Tam naj bojo in naj nas pustijo na miru. A tega na žalost ne delajo.

Simon: Spominjam se prvih državnozborskih volitev na katerih sem lahko volil. Ko so se začeli TV predvolilni boji sem se odločil, da si bom ogledal prav vse, in se na podlagi tega odločil komu bom dal svoj glas. Na koncu ga nisem dal nobenemu. Že takrat sem ugotovil, da je tem ljudem važen le lastni dobiček in moč. Ne briga jih za državo in ljudi. Zanimajo jih le lastni interesi. Skozi leta so se moje ugotovitve le potrjevale. Politiki so totalno zgubili stik z realnostjo. Najprej bi morali te ljudi malo prizemljiti. Predvsem pa bi se morali povezati mi - državljani. Ni mi jasno kako ljudstvo ne vidi, da politika načrtno deli ljudi na več polov. To nas dela šibke in lažje vodljive.

Zanimiv je tudi odziv študentov in mladih na sploh na trenutno situacijo v državi. Zdi se, da smo postali totalno apatični. Ne zanimamo se za lasno prihodnost, čeprav nas je veliko po končanem šolanju brez sluzb in mžznosti za samostojno življenje. Odziv pa je medel. Kakšen blog, občasno jamranje na socialnih omrežjih in v barih, in to je to. Velike spremembe bi morali izsilit mladi. Upam da se ne bomo zbudili ko bo že prepozno...

David: Zaradi uvidevnosti do bralcev tega intervjuja, da ta ne bo predolg, se vzdržim komentarju. :)

16. Vaše zaključne besede…

Matej: Se vidimo jeseni…
Simon: Se ga...
David: Pridite na naše koncerte.

Intervju je pripravil Matej Urbanč.

https://fbcdn-sphotos-f-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn2/t1.0-9/1466020_10152325259124570_1689998883_n.jpg

Harry imageČlani skupine:

Simon Mislej - bobni
David Božič - bas, vokal
Matej Likar - kitara, vokal

Diskografija:

Harry (2005, Pancake Records)
Clowns and Monkeys (2009, Harry Music)
Dead City System (2014, Giljotina)

Kontakt:
 
Harry imagezavod.minno@gmail.com
 
Povezave:

bandcamp
facebook

Prihajajoči koncerti:

10.5.2014 - Nova Gorica @KC Mostovna - "In Tomo we trust" - Benefit koncert w/ Elvis Jackson, Ana Pupedan, Krik Disneylanda, Hellcrawler, VETO, Iamdisease, ... - Udeležba obvezna !!!
30.5.2014 - Velenje @MC Velenje - "Sound Arson 2014" w/ Mist (slo), Home (aut),...
16.6.2014 - Ljubljana @Klub Gromka w/ Dead neck (uk)
24.6.2014 - Ravne NAD Cerknem - "Ki se čakaaaa!?!?! #3 Festival" w/ Despite everything (gre), Bandage (gre), What matters most (cro), The Hoax Program (slo), Start at zero (slo), SeeHearSpeak (slo)
25.6.2014 - 30.6.2014 - "Looking for a bit of sunshine, wanting a lot of beers MINI TOUR" - Nemčija, Nizozemska, Belgija in Avstrija - Predpoletna mini turneja
16.8.2014 - Hrvatini - "Go home or go hard festival" w/ Counterpunch (usa),...



In na koncu kot vedno končujemo z NAGRADNO IGRO. Podarjamo tri sveže pečene cd-ejke skupine Harry. Vprašanje se glasi: Kateremu mestu je posvečena zadnja plošča in zakaj? Odgovore nam prosim, skupaj z vašim naslovom pošljite na mail: slovenia.punkrock@gmail.com. Igra velja do vključno 11.5.2014.

Nagrajenci prejšnje igre, ki so prejeli cd-ejke skupine Pungert so Kavaš Stanislav, Tjaša Kirn in Erik Marič. Čestitamo!

2 komentarja: