sreda, 28. maj 2014

Start At Zero: ˝Izdali smo ploščo in postali najboljši prijatelji˝.

Start At Zero
Start At Zero je bend, ki svoje zvoke trosi od leta 2012. Prihajajo iz Ajdovščine, mesta z močno punk rock in hardcore tradicijo. Člane benda združuje želja po igranju punk rock glasbe in nastopanje na koncertih. Njihova besedila so družbenokritične narave, obravnavajo položaj mladih v današnji družbi in izražajo osebnoizpovedne poglede.

Aprila je izšel njihov prvenec z naslovom Facing Insanity. Izdajo tvori deset skladb, ki so pisane na kožo oboževalcem hitre punk rock godbe. Album je izšel pri založbi Giljotina. Dostopen je na bandcamp strani, moč pa je dobiti tudi fizično izdajo v obliki CD-ja. Band meseca maja. Na vprašanja so složno odgovarjali vsi člani skupine.


1. Nastali ste poleti leta 2012. Od kod ideja za nastanek? Kdo ste bili glavni pobudniki tvorbe benda?

Glavna pobudnika benda sta bili naša najmlajša člana Jure in Izak, ki sta se iz dolgčasa začela sestajati in preigravati punk rock komade. Kmalu sta začela delati svojo glasbo in iskati še druge člane. Pridružil se jima je Gašper, manjkal pa je še bobnar. Poleti na festivalu Punk Rock Holiday je padla ideja, da se pridruži še Simon, ki je ponudbo z veseljem sprejel. Vikend po festivalu smo imeli že 3 komade in tako smo nadaljevali. 

2. Bi kaj spremenili, če bi še enkrat šli po poteh nastanka benda?

Spreminjali ne bi nič, saj smo v slabih 2 letih odigrali veliko število koncertov tako v Sloveniji kot v tujini, izdali smo ploščo in postali najboljši prijatelji!

3. Melodičen skate punk tvori vaš zvok, recimo. Katere skupine so vam bile vzor ob nastanku benda?

Ker starost članov benda varira za slabih 10 let, smo odraščali ob različnih bendih, kar upamo, da se odraža v našem glasbenem slogu, ki ni še prav točno definiran. Zato ne bi izpostavljali nobenega benda, vsem pa nam je všeč kalifornijski punk-rock iz 90-ih.

4. Nekateri člani skupine so še člana drugih bendov. Ali zaradi delovanja članov v več skupinah kaj trpijo vaje s Start At Zero?

Trenutno je edini član, ki ima 2 benda bobnar Simon, ki igra v skupini Harry, s katero si delimo prostor za vaje. Ker smo v bendu 3 študenti, imamo vaje med vikendom, Harry pa med tednom. Smo dobri prijatelji, tako da ni panike.

5. Kako sami ocenjujete trenutno stanje na ajdovsko-vipavski punk rock/hc sceni? Kako na slovenski? Je po vaše mnenju dovolj punk rock dogodkov? 

Ajdovska punk rock scena je aktivna kot že dolgo ne. Imamo 4 aktivne bende (Harry, The Hoax Program, Real Life Version in mi), v zadnjem letu so bili izdani 3 cd-ji. Večina ajdovskih bendov ima vaje v isti stavbi, tako da smo povezani tudi z bendi, ki preigravajo drugačne zvrsti glasbe. 

Po našem mnenju tudi slovenska scena raste. Vedno več je ekip, ki po državi prirejajo koncerte in s tem širijo punk rock tudi med nove ljudi. Dogodkov je veliko, želimo si jih pa še več.

Release party
6. Ste tudi člani organizatorskega kolektiva Motorka na Jezike, ki skrbi za preganjanje kulturnega dolgčasa v Ajdovščini in širše. Kakšne koncerte nam pripravljate v prihodnje?

Konec maja smo zaključili s prvo sezono koncertov, s katero smo zelo zadovoljni, saj je bil odziv odličen. V prihodnje pripravljamo poseben koncert in sicer naš Release party plošče Facing Insanity, po tem pa se začne poletna sezona "Das Spezial Summer Season" s tremi koncerti:

 17.6.2014 Dead Neck (UK)
 22.7.2014 Wank for Peace (Francija) + Malamute Kid (Italija)
 3.8.2014 Rebuke (Švedska) + Black Sheep (Belgija)

7. Sedmega junija se ima v Ajdovščini zgoditi Release party vašega prvenca Facing Insanity. Katere goste lahko še pričakujemo na odru? Povejte kaj več o tem dogodku.

Release party bo 7. junija 2014 v kavarni Ave v Ajdovščini. Gostili bomo odličen bend Astpai iz Avstrije. Dogodek se bo zgodil v sklopu koncertov Motorke na jezike, zato se bo začel ob 20:00 in končal do 22:00, nato pa se zabava nadaljuje v bližnji vasi Budanje z lokalnimi rock legendami Big Bibls Brothers Band, Beatles tribute bandom Help! in Harry. 

8. Koliko časa ste snemali album in kje je bil posnet? Ste zadovoljni s končnim izdelkom?

Album smo snemali od novembra 2013 do aprila 2014. Skupnih snemalnih dni ni bilo veliko, vendar smo se glede urnika snemanja težko uskladili. Vse skupaj je bilo zelo D.I.Y., saj nas je snemal dober prijatelj, član skupine Real Life Version Aljoša Todorovič, snemali pa smo v prostorih za vaje (Harry is in the Hoax Program Studio). S končnim izdelkom smo več kot zadovoljni, saj je to naš prvi album.

9. Album Facing Insanity ste izdali pri zložbi Giljotina. Kako je prišlo do sodelovanja med vami in to založbo?

Z Giljotino smo prišli prvič v stik, ko so nas povabili na koncert v Gromki v Ljubljani z Makedonci Fonija. Postali smo dobri prijatelji in ko smo izdali cd, so nas z veseljem sprejeli pod svoje okrilje.

Naslovnica prvenca
10. Na albumu se nahaja 10 skladb. Besedila pišete v angleškem jeziku. Katere so glavne tematike, ki jih omenjate v besedilih?

V besedilih omenjamo stvari, ki ji radi počnemo, doživljamo in čutimo.

11. ˝Stop waiting and take, your life in your hands!It's time to stop thinking of them!˝ je del besedila pesmi False society. Kaj želite sporočiti s tem komadom?

 
Sporočilo je jasno. Družba nas omejuje in želi ustvarjati povprečneže, nam se pa zdi prav, da povemo svoje mnenje na glas, se ne oziramo na mnenje ostalih in smo to, kar pač sami hočemo.

12. Kako gledate na današnji položaj mladih v družbi? 

Položaj mladih v sedanji družbi se nam ne zdi dober, saj šolski sistem proizvaja kadre, ki jih država ne potrebuje in zato veliko mladih ob koncu šolanja ne dobi zaposlitve, kar posledično pomeni, da mladi nimamo možnosti osamosvojitve od staršev in smo prisiljeni seksati potiho. ;) Celotno situacijo pa še poslabša trenutna gospodarska kriza. 

13. Politika-kritika. Pred nami bodo volitve. Se jih je smiselno udeleževat ali je po vašem mnenju kakšna druga alternativa participacije ljudi pri pomembnih zadevah? 

Volitve so osnova demokracije. Takrat imamo ljudje možnost, da spremenimo situacijo v državi. Problem pri nas je, da se državljani volitev ne udeležujejo v takem številu, da bi se to lahko zgodilo. Na volitve hodi (v primeru volitev v EU parlament) le približno četrtina volilnih upravičencev. Torej manjšina odloča za vse državljane. Vprašati se je potrebno, zakaj je v Sloveniji prišlo do take situacije. Ljudje so naveličani politike in politikov, ne zaupajo jim več – in prav je tako. Namesto, da bi se ukvarjali z reševanjem države, se politiki ukvarjajo sami s seboj. V medijih nas prepričujejo, da so oni najboljši, njihovi nasprotniki pa najslabši. Problem je tudi, da v zadnjih 25 letih na sceno ni prišla nobena resnično nova alternativa z novimi obrazi. Večkrat so se že pojavile razne nove stranke, ki so jih ljudje z navdušenjem sprejeli, kasneje pa se je izkazalo, da v resnici ne prinašajo nič novega in da so tam iz istega razloga kot vsi politiki. To pa je lastno bogatenje. Bojkot volitev ni rešitev, saj to trenutnim igralcem v slovenski politiki le pomaga, da ostanejo na vrhu. Oni v nizki volilni udeležbi ne vidijo problema, temveč si s tem navidezno večajo podporo. Tukaj potem pridemo do slovenskega paradoksa. Ljudje se pritožujemo nad politiki, ker pa nimamo na volitvah nobene alternative, se jih raje ne udeležimo. Tako ustvarjamo pogoje, da lahko isti idijoti v raznih strankah vodijo državo od osamosvojitve naprej.

Kaj bi se moralo zgoditi, da bi se ta slovenski začaran krog prelomil? To je vprašanje za milijon evrov. Protesti, ki so se dogajali dve leti nazaj, so pokazali, da se Slovenci znamo postaviti zase. Vsi smo pričakovali neko novo gibanje, ki bi bilo sposobno rešiti državo, vendar je spet vse zvodenelo. Dobili smo novo vlado, ki je na začetku obljubila volitve v 100 dneh, kar se seveda ni zgodilo. Sedaj se bodo volitve končno zgodile. Človek, proti kateremu so takrat protesti potekali, ima večjo podporo kot kadarkoli, pa tudi če zmaga nasprotni pol, bo vse enako ... Če pa se po nekem čudežu pojavi nekdo nov s svežimi idejami in odlično vizijo, se bo prej ali slej odvil scenarij Orwellove Živalske farme. Hitro bo hodil po dveh nogah. Pojdimo raje na pivo.

RLV in Start At Zero na
balkanski turneji
14. Konec aprila in na začetku maja ste bili skupaj s skupino Real Life Version gosti na številnih odrih širom Balkanskega polotoka. Ste dosegli pričakovanja, ki naj bi jih prinesla ta turneja? Kakšen je bil odziv publike? Kateri turnejski koncert vam je najbolj ostal v spominu in zakaj? 

Zahvaljujemo se Real Life Version, ker so nas povabili z njimi, saj je bila to naša prva daljša turneja. Bilo je vrhunsko, spoznali smo ogromna fajn ljudi, igrali v različnih klubih, odkrivali nove kulture, skratka, bilo je nepozabno. Odziv publike je bil od koncerta do koncerta različen, v splošnem pa smo bili zelo pozitivno presenečeni. Najbolj nam je v spominu ostal koncert iz Bitole v Makedoniji, saj smo igrali na podstrešju stare meščanske hiše, prostor je bil nabito poln, med ljudmi je bilo čutiti ogromno energije, skratka, odlično.

15. Kot je dejal vaš bobnar Simon v prejšnjem intervjuju, boste še to poletje odšli na krajšo turnejo po Srednji Evropi. Kako je zdaj s to turnejo? Katere kraje boste obiskali?

Simon gre konec junija na turnejo s Harry, mi pa ostanemo doma in čuvamo prostor za vaje, se posvečamo novim komadom.

16. Letos jeseni pa naj bi se skupaj z lokalnimi heroji Harry podali še na koncertno turnejo po domačem klubovju. Je torej turneja že splanirana? Nam pripravljate še kakšno dodatno presenečenje v prihodnje? 

Turneja je v nastajanju, konkretni datumi še niso znani, bomo pa kmalu kaj oznanili na spletu. Naši načrti za prihodnost so narediti čim več novih komadov, igrati čim več koncertov in se imeti fajn.

17. Vaše zaključne besede… 

Hvala, Slovenski punk rock portal za intervju, vabljeni vsi na release 7.6.2014 in se vidimo na koncertih!

Intervju je pripravil Matej Urbanč.


Člani skupine:

● Simon Mislej - bobni
● Izak Furlan - bass, back vokal
● Gašper Černigoj - kitara, vokal
● Jure Kogoj - kitara, back vokal

Diskografija:

◆ Facing Insanity (2014, Giljotina)

Kontakt:

startatzero.band@gmail.com

Povezave:

facebook
bandcamp

Prihajajoči koncerti:

● 7.6.2014 - Release party (+ Astpai), Kavarna AVE, Ajdovščina
● 24.6.2014 - PoLLetni Ki Se Čaka?! #3 (+ Harry, SeeHearSpeak, Despite Everything, Start At Zero, What Matters Most, The Hoax Program, Bandage), Ravne pri Cerknem

Na koncu vam še postrežemo z NAGRADNO IGRO. Podarjamo tri nagrade, cd Facing Insanity, kapo in karto za release party. Vprašanje se glasi: Kdaj se bo zgodil release party prvenca Facing Insanity in kje? Odgovore nam prosim, skupaj z vašim naslovom ter pripisom za katero nagrado se potegujete, pošljite na mail: slovenia.punkrock@gmail.com. Igra velja do vključno 4.6.2014.

Nagrajenci prejšnje igre, ki so prejeli cd-ejke skupine Harry so: Monika Mešnjak, Tomaž Polutnik in Blaž Mrak. Čestitamo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar