ponedeljek, 11. avgust 2014

Neverend: ˝Najraje povemo stvari direktno v 'fris' kot so.˝

V tokratni rubriki band meseca predstavljamo skupino Neverend. Gre za novogoriški kvartet, katerega začetki segajo že v leto 1996. Skupino danes sestavljajo Tomas Bizjak na basu, Elvis Gomišček na eni kitari in Primož Vižintin na drugi, ter Vasja Peruničič na bobnih. Band meseca julija.

Na ustvarjanje njihove glasbe so vplivali razni kalifornijski skate punk bendi, ki jih radi poslušajo še danes. Letos pa je skupina le izdala prvenec z naslovom »Nothing is Complete« ter nanj uvrstila 12 avtorskih komadov in eno priredbo. Album je izšel kot d.i.y. izdaja, za virtualno izdajo pa je poskrbela spletna platforma ZPP. Intervju. 1. Začetki skupine segajo v leto 1996. Kako je prišlo do ustanovitve zasedbe? Od kod ime Neverend? 

Elvis: Kot večina bendov, ki nas igra punk je ideja o bendu padla ob čiku in pivi v domačem baru. Takrat kot 15-letni mulci smo opazili, da svet ne prizanaša srednjemu sloju življenja, oziroma brani premožne, da lahko izkorišča tiste malo manj. Za sproščanje odvečne energije, kritiziranju sistema in težko prebavljive surove realnosti smo si izbrali punk. Pri punku publika ni prezahtevna, ker vedo, da se borimo za iste stvari; proti eliti, proti izkoriščanju in proti pohlepu vse bolj pokvarjenega človeka. Punk je bil edina streha pred katero smo našli zatočišče pred vsem sranjem, ki nam ga trosijo po glavi! Če bi igrali za denar in bi bil naš cilj zaslužek, bi izbrali mainstream sranje. Igrali bi na harmoniko na j.... seniku. Punk ni za bogataše, ker se je rodil prav zaradi njih- proti njim. 

Tomas: Po takratnem spoznavanju osnov glasbenih inštrumentov (vsi smo samouki), je bend vzklil kot trio leta 2001. Rekli smo si ''tega benda ne bo nikoli konec''! – Neverend 

2. Skozi delovanje je v skupini prišlo tudi do kadrovskih sprememb. Kdo ste prvotni tvorci benda? 

Tomas: Prvotni tvorci benda sva jaz in kitarist Elvis, ki se poznava že iz otroških let. V teh letih se je menjalo nekaj članov benda, vendar sva z Elvisom vedno vtrajala, ne zaradi denarja, ampak ker brez benda čutiva neko praznino, ki jo nobena stvar ne zapolni. Vsak član, ko pride v bend prinese nekaj novega, vendar pusti tudi luknjice, ko odide. Zaradi kadrovskih sprememb je zgorelo veliko časa in živcev, (tudi konoplje) ampak če imaš glasbo v srcu greš vedno z veseljem na vaje. Bend je droga, ko ne moreš brez. 

3. Neko obdobje je bil član postave tudi trobentač Gregor Locateli. Zakaj je prišlo do njegovega odhoda? 

Primož: To bi moral pa njega vprašat (smeh). Po prihodu drugega bobnarja Jerneja smo za kratek čas zaplavali v bolj ska ideje in smo razmišljali, da bi v kakem komadu pasala trobenta (ala Pigs Parlament). Idejo smo omenili prijatelju Gregorju, ki je odličen kitarist in harmonikaš. S trobento se je takrat amatersko ukvarjal dobrega pol leta in sprejel nov izziv. V letu in pol smo ustvarili pet komadov s trobento. Še dolgo časa nas je prenašal.(smeh) Zgleda, da to ni bilo kar si je on želel in je raje izbral drugo pot. Zdaj igra kitaro pri mladi obetavni ska-reggae zasedbi The Indicals. (malo reklame) 

4. Bi danes kaj spremenili, če bi še enkrat šli na to pot? 

Tomas: ja, bend (smeh) 

5. Kot ste dejali, so na vaše ustvarjanje vplivale številne kalifornijske skate punk zasedbe. Katere skupine konkretno so torej pomagale izoblikovati vaš zvok oz. jih štejete kot vplivne? 

Tomas: Kot takrat 14-15 letniki smo poslušali skoraj vse kar je prišlo iz Fat Records in Epitaph fabrike. No bendov je kar nekej, tako da nebi na dolgo našteval. Poleg znanih bendov kot so (itak) Nofx, Bad Religion, Strung Out, Lagwagon, Anti-flag, No Use For a Name, Mad Caddies,... 

Primož:... in manj znanih kot Choking Victim, Operation Ivy, Guttermouth, španci Union 13, slovaki Konflikt, švedi Millencollin, hrvati Hladno Pivo, Debeli Precjednik... vredno je omenit še Sex Pistols, Ramonse, Exploited, Toy Dolls in ne smemo pozabit na Pankrte, Racijo, Scuffy Dogs... poslušali smo vse živo, presnemavali na kasete vse kar je imelo 'FAT' logo. Lepi časi. (smeh) 

Vasko: Necrophagist, Britney Spears, The Last Days Of Humanity, Jamiroquai, ELP 

6. Katera skupina vas je v zadnjem času najbolj presenetila? Ali kalifornijski skate punk bendi danes, po vašem mnenju, še kar predstavljajo vzor številnim mlajšim skupinam? 

Primož: No, ne moremo mimo, da nebi pohvalili prijatelje iz skupine Pigs Parlament. Tehnično popoln bend brez šibkih točk, energičen na odru in zanimiv tudi za bolj zahtevna ušesa. Če ne bi bili iz zabačene Slovenije, verjamem, da bi se njihovo ime znašlo na marsikaterem večjem festivalu. Kalifornijski bendi pa važno da objavljajo nou materijal in se podajo na kako turnejo. Veliko članou jih ima že krepko čez 40. 

7. Spomladi ste torej izdali prvenec »Nothing is Complete«, ki je izšel v samozaložbi (d.i.y.), kot spletna izdaja pa je izšla pri ZPP. Založbe vas torej ne mikajo ali pa vi ne mikate njih? (smeh) 

Naslovnica prvenca
Tomas: Prvo plato smo želeli izdat v samozaložbi. Verjetno bo naslednja tudi nekaj takega, samo malo več časa si moramo uzet.(smeh) Če pa bo prišlo do kakega večjega sodelovanja, smo odprti v vse smeri. 

8. Kako to, da ste šele po 13-ih letih delovanja končno le izdali prvenec? Kje se je zatikalo? 

Elvis: Neverend že od vsega začetka ni bil ustvarjen z željo po slavi in denarju. Ko smo naredili bend nismo imeli pogodbe za izdat pet plat v petih letih, brez prisile, brez načrtovanja, vse se je dogajalo spontano. Uživali smo samo zato, da smo šli na vaje, popili kako pivo in se družili.V tistih časih se je z enim Prešernom dalo žurat cel vikend. 

Tomas: Leta 2010 po ponovni menjavi bobnarja (vsi bivši člani so odšli sami, nobenega nismo ''vrgli'' iz benda) smo si rekli zdaj pa dovolj, gremo to stvar posnet, kar bo, pa bo. Mislim, da so te kadrovske menjave krive za upočasnjeno usvarjanje, ne smemo pa zanemariti tudi naše lenobe :) Vmes vsega tega cirkusa je Elvisu tudi resno nagajalo zdravje, na kar pa žal nismo upali vplivati in zgorela so še 2-3 leta. 

9. Na albumu se nahaja 12 avtorskih štiklov ter priredba »Viva La Mamma«, ki jo poje italijanski legendarni glasbenik Edoardo Bennato. Kako se je slednja znašla na izdaji? 


Tomas: Za to idejo tudi stoji trobentač Gregor. Ko smo nekega dne šli na vaje, si je pel ta komad, probali smo zaigrat po naše in to je kar je nastalo. Tu v Gorici vsi razumejo italijansko, tako, da se je komad kar prijel. Aja, pa komad je posvečen vsem mamicam iz Trsta. (smeh) 

10. Besedila. Katerim tematikam posvečate največjo pozornost? Kdo snuje pesmi? 

Primož: Besedila piševa jaz in basist Tomas. Pri besedilih najraje povemo stvari direktno v 'fris' kot so, kot jih vidimo, kot jih občutimo. Vsak stavek se je ustvaril iz občutkov, takih in drugačnih, brez ovinkarjenja... brez nakladanja. Besedila so občutki, ki so se tokom življenja nabirali in čakali na pravo priložnost, da pridejo na dan. V globljem delu besedil gre za kritiko današnjega sistema, ki poneumlja ljudi in nas dela sužnje, medtem ko nekatera govorijo bolj o osebnih stvareh kot so ljubezen, življenje, smrt. Besedila so nekakšen kanal skozi katerega izraziš svoje nezadovoljstvo in lasten pogled na ta posiljen in izkoriščen svet.11. Album ste posneli v P.L.C. studiu v Brdih. Ste zadovoljni s posnetki in končnim produktom kot takim

Elvis: Za nas je bil odhod v studio nova izkušnja. Sprva je bilo v planu, da plato izdamo kot demo, potem pa smo si premislili. Vseeno je to naš prvi izdelek in moramo biti z njim zadovoljni. 

Tomas: To je neka predstavitvena ''knjiga'', da lahko nekomu pokažeš kaj ustvarjaš v prostem času in v katero zvrst glasbe verjameš. Po odhodu takratnega bobnarja Jerneja in trobentača Gregorja smo razmišljali, da bi vse posneli še enkrat. Ker pa smo hoteli, da gre bend naprej namesto nazaj, se za to nismo odločili. 

Primož: Zadovoljni smo, ker je ta izdelek naš ''otrok'' in otroke je treba imeti rad. (smeh) Nikoli pa ne moreš biti vsem všeč. Sprejeli smo pocukrane pohvale in streznitvene kritike, ki so nas postavile na realna tla, in nam dajejo nov zagon. Ta plata je zunej, treba jo je pospravit nekam v podzavest, dvignit glavo in gledat naprej. 

12. Punk scena na goriškem in okolici. Je Mostovna glavno stičišče dogajanja na tovrstni sceni? Je skate park s postavitvijo dosegel svoj namen? Kaj pa klub Strelišče v Brdih? 

Primož: Skate park je verjetno največja pridobitev za Gorico v zadnjih 20-ih letih, saj je tam vedno folk. Ljudje se tam družijo. Mostovna je dober klub, ki bi se ga dalo veliko bolje izkoristit, glede na namene za katere je bila zgrajena. Dogajat bi se moralo čez cel dan, a je vhod velikokrat zaprt. Mogoče ni interesa, mogoče ni pravih ljudi, mogoče ni dnarja (smeh). Strelišče v Brdih je drugo vesolje. To je lep primer koliko se da naredit tudi z lastnimi rokami za malo denarja. 

13. Je po vašem mnenju danes dovolj alternativnih in punk dogodkov v vaših krajih in v Sloveniji? Je obiskanost koncertov zadovoljiva? Kako je bilo včasih, ko ste denimo začeli igrati z Neverend? 

Primož: Spomnem se leta 95-96, ko smo se s prijatelji z mopedi vozili na koncerte. Ulovili smo zadnje izdihljaje veliko klubov, ki jih danes ni več. Luna v Prvačini, Bukovica, m.k.n.ž. v Ilirski Bistrici, Shoto klub v Izoli, Swenak v Idriji v in legendarni c.r.m.k. v katere smo takrat žejni hrupa zahajali. Kasneje smo hodili na festivale v Bologno, Milano, da si lahko v enem dnevu videl več dobrih bendov. 

Tomas: Zadnja štiri leta imamo punk rock holiday, ki je dogodek leta in vidim, da se tudi bendi v Tolmin radi vračajo. Želimo si, da bi organizatorji vztrajali, če ne zaradi drugega, za vsakega posameznika, ki se vsako leto vrača v Tolmin. Alternativa je pa vedno prisotna, drugače jo nebi tako klicali. Imamo klube, ki delujejo tako in druge, ki delujejo drugače. Mi smo bolj za drugačne. Ne smemo pa pozabit kako majhna je Slovenija in ravno zaradi tega bi se morali še bolj povezati, kupit eno selo in zaživet kot alternativna skupnost Slovenije – ASS. Sliši se lepo(smeh) 

14. Na goriškem in širši okolici deluje kar zajetno število skupin. Kakšni so odnosi med vami? Sodelujete skupaj tudi pri kakšnih projektih (dogodkih, koncertih, festih ipd.)? 

Elvis: Seveda sodelujemo. Pigs parlament nas zelo podpirajo in nas z veseljem pokličejo, ko je kak špil v Brdih. Igrali smo na obeh njihovih release-ih, v Vipolžah in na Humu. Če je prilika nas vzamejo s sabo tudi na kak špil. Hvaležni smo jim za vse to. Hvaležni smo tudi bendu Veto, s katerim si delimo bobnarja in tudi prostor za vaje. Veliko nam tudi pomaga prijatelj Danjel, ki si večkrat vzame čas in pride na naše vaje. Zadnji dve leti je bil organiziran koncert Crazy Šus za vse bende, ki zahajajo v Novogoriški Crazy pub. To so vse podpore od ljudi, ki te podpirajo in pomagajo. 

15. 10. maja naj bi nastopili na koncertu v poklon frontmanu Scuffy Dogsov »In Tomo We Trust«, a ste odpovedali nastop. Kaj se je zgodilo? Kakšno misel imate zanj? 

Primož: Žal smo morali ta koncert odpovedati v zadnjem trenutku zaradi moje nenadne slabosti. Žal, ponavljam, žal vendar ni šlo drugače. Odlično pa so se odrezali vsi na tem eventu, od organizatorjev, bendov do publike in tisti ki so prišli samo zato ker so čutili, da morejo prit. Vsi so prišli le z enim namenom, pomagati Tomotu. Tisti, ki je bil na koncertu je lahko videl na lastne oči koliko so ljudje pripravljeni pomagati človeku, ko je v stiski, kako močen je lahko punk , ko se vsi postavijo za en cilj. ''Že je masa skupno zbrana....'' Ko se gre za pomembne stvari, postane PUNK res velik in zasije v vsej solidarnosti in pomoči potrebnim. 

16. Kateri koncert vam je najbolj ostal v spominu in zakaj? 

Elvis: Igrali smo v nekem klubu, ko so nas po petih komadih prekinila policist in policistka. Koncert ni bil prijavljen, tako da smo dobili položnico zaradi kršenje javnega reda in spanja. 

17. Vaš najljubši domači in tuji album v tem letu. (povejte ime izvajalca in naslov, lahko tudi kratek komentar, po želji). 

Tomas: Uf, mogoče plata Yesterdays skupine Pennywise, mogoče... Na domači sceni pohvale vreden izdelek skupine Harry - Dead City System....prijetno pa nas je presenetil prvenec Facing Insanity prav tako ajdovskega benda Start At Zero. Nestrpno pa čakamo na nov izdelek Pigs Parlamenta, ki bo sigurno najboljši doslej. 

18. Politika. Kako ocenjujete uspeh uporniške koalicije Združene Levice za katero so držali pesti tudi tisti, ki se običajno ne odpravljajo na volišča, mladi in so volili za spremembo. So oni (ZL) mogoče tisti veter, ki bo prinesel prepotrebne korenite spremembe v domačem političnem prostoru in v družbi? 

Primož: S politiko se ne obremenjujemo preveč, saj se stvari premikajo zelo počasi, tako, da kdaj ne veš al grejo naprej al nazaj. Treba bo počakati za videt spremembe, morda še kako desetletje, da zgnijejo vsa gnila semena. Potem je treba njivo najprej dobro preorati, preden začnemo sejati na novo, če lahko povem po domače. 

19. Vaši načrti za prihodnost. Načrtujete promocijo novega albuma, mogoče turnejo? 

Tomas: Na odrih se zadnje čase pojavljamo bolj redko, preko znancev, oziroma če nas kdo povabi. To ni naša odločitev, je pa gotovo posledica nesposobnosti in lenobe na polju samopromocije. Ta intervju bom izkoristil za povedat, da smo aktivni in da si želimo nastopati bolj pogosto. Organizatorji povabite nas ! 

20. Vaše zaključne besede… 

Elvis: Hvala vam za intervju, hvala vsem, ki so ga prebrali in vsem ki podpirajo sceno o kateri se govori , da je že 25 let mrtva. ''In punk we trust'' !

Intervju je pripravil Matej Urbanč.

Foto: Ana Cukijati

Člani skupine:

● Tomas - bass, vokal
● Primož - kitara, vokal
● Elvis - kitara
● Vasja - bobni
Logo benda

Diskografija:

◆ Nothing is Complete (2014, samozaložba)

Kontakt:

● neverendband@gmail.com

Povezave:

facebook
myspace

Prihajajoči koncerti:

● 30. 8. - Rožna Dolina pri Novi GoriciNAGRADNA IGRA: Podarjamo pet cd-jev albuma »Nothing is Complete«. Vprašanje se glasi: Koliko štiklov se nahaja na prvencu skupine Neverend? Odgovore nam prosim vključno z vašim naslovom pošljite na: slovenia.punkrock@gmail.com s pripisom za nagradno igro. Odgovore bomo sprejemali do vključno 18.8.

Nagrajenci prejšnje igre, ki so prejeli cd od skupine 3=Pjančki so: Daša Vrhunc, Jan Semenič in Aljaž Krašna. Čestitamo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar