petek, 21. november 2014

Re-izdaja plošče Dežuje (Tožibabe) in poziv ustvarjalcem k sodelovanju

Jedro skupine so sestavljale Lidija, Marsa in
Krischka. 
Najstarejša podtalna založba na domači grudi FV Music skupaj z legendarno skupino Tožibabe razpisujeta javni natečaj za mlade in manj mlade bende, ki bi si želeli zagotoviti nastop na promociji re-izdaje kultne plošče Tožibab »Dežuje«. Dogodek se bo odvil februarja v Ljubljani, točen datum pa zaenkrat ostaja še skrivnost.

Pogoji, ki jih morajo izpolnjevati bendi so, da nimajo uradno izdane plošče. Od skupin se pričakuje, da igrajo avtorsko glasbo, dopuščene (in zaželene) so samo priredbe od skupine Tožibabe. Prednost bodo imeli bendi, ki pojejo v slovenščini in se nahajajo v alternativnih glasbenih vodah (hc, punk, post punk, ska, rock, metal, elektronika, rap, crossover).

Svoje posnetke (približno 10 minut glasbe) s teksti, biografijo, zasedbo in fotografijo pošljite do 20. 12. 2014 na elektronski naslov: monika.skaberne@guest.arnes.si ali po pošti na naslov: FV Music, Kersnikova 4, 1000 Ljubljana. Posnetki so lahko na kateremkoli nosilcu zvoka (mp3, cdr, dvd…) ali pa pošljite link do posnetkov na spletu. Ne pozabite dodati svojega e-maila. V komisiji, ki bo odločala bodo sedele tudi članice skupine Tožibabe. Končne odločitve bodo znane 18.1.2015  in bodo objavljene v medijih ter na FV music sajtih na spletu.

Tožibabe so prvi domači ženski punk/hardcore kolektiv, ki je svoje vrhunce doživljal v osemdesetih. Njihova značilnost je bila ta, da so članice med nastopi pogosto menjavale inštrumente, tako da je vsaka od njih igrala vsaj po dva glasbila. Tožibabe so največ nastopale v Ljubljani, v študentskem klubu Šiška in v dvorani kluba Šiška, nekajkrat v Študentski menzi, v Šentvidu (Dom svobode), večkrat so nastopile v klubu K4 in imele prste vmes pri ustanovitvi tega legendarnega kluba. Leta 1986 so nastopile na Novem Rocku, obiskale pa se tudi številna mesta po Sloveniji. Nastopale so tudi po bivši skupni državi, v Beogradu (Akademija) so nastopile pred skupino Disciplina Kičme, v Nišu, Novem Sadu, Zagrebu, Rijeki, Puli in še kje. Zelo pomembna je bila tudi njihova udeležba in nastop na mediteranskem bienalu v grškem Solunu. Leta 1986 so izdale EP »Dežuje«, kakor nosi naslov tudi njihova najbolj poznana pesem. Plošček je takrat izšel pri založbi FV, v teku pa je tudi re-izdaja te plošče, za kar so najbolj zaslužni pri založbi Ne Records. Njihove pesmi so se znašle tudi na kompilacijah »Tu smo, vaši nismo«, »HC Ljubljana«, »Čudeža ne bo« in na neki ameriški ter francoski kompilaciji. Posnele so tudi več intervjujev za Radio Študent ter osnovale in realizirale par oddaj na RŠ, med drugim provokativni oddaji (z velikim odzivom tudi v takratnih tiskanih medijih) o ženskah za 8. marec in o Hardcoru v Ljubljani. Sodelovale so tudi z zagrebškim študentskim radiom in nastopile na zagrebški TV. Članice so tudi pisale texte za fanzine, organizirale in postavljale razstave kolažev ter fotografij skupaj z drugimi ustvarjalci v Škucu, K4, Šiški in v Kudu. 

Njihovo ustvarjanje oz. delovanje je pustilo velik pečat na alternativni in širši sceni, zato je prav da se jih spominjamo ter podpremo takšne in drugačne oblike delovanja tudi v prihodnje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar