četrtek, 27. november 2014

White Stain: ˝Koncertirati, koncertirati in še enkrat čim več koncertirati.˝

White Stain @MC Postojna, 30.3.2013.
White Stain (WS) so melodični punk rockerji, ki prihajajo iz Ljubljane. Člani benda so se pred dnevi ravno vrnili iz evropske turneje, na kateri so obiskali Italijo, Francijo in Belgijo. Zdaj pa je pred njimi izdaja prvenca »Attached«, ki bo izšel ob podpori Giljotine in Slovenskega Punk Rock Portala ter njihove lastne založbe Nickname Records. Promocija nove plošče se bo zgodila 29. novembra v znanem ljubljanskem klubu Orto bar, kjer bodo nastopili še nekateri eminentni gostje. Album »Attached« bo nasledil EP »Evolution« iz leta 2011.

Člani skupine White Stain skušajo v okviru punk rock žanra ustvariti modernejšo različico te zvrsti, ki se napaja v bolj melodičnih vzorcih. Skozi besedila izražajo emocije in kritiko, ki je usmerjena k večji družbeni enakosti in osveščenosti vsakega posameznika. Skozi ustvarjanje ohranjajo d.i.y. etiko, sodelujejo z različnimi skupinami in organizacijami ter radi koncentrirajo tako doma, kot v tujini. Pripravili smo intervju na katerega so odgovarjali Maks Pust (bas, vokal), Gregor Dražil (kitara, vokal) in Jure Dolamič (bobni).


1. Vaša zgodba je spočela leta 2009. Kako je prišlo do ustanovitve zasedbe?

Maks: Začetki skupine segajo že na osnovno-srednješolske poskuse ustanovitve "resne " zasedbe, bolj intenzivno pa smo se zadeve lotili ob prihodu prvega bobnarja v bend, takrat prvič pod imenom White Stain, Matije Kuzmana. Če obrnemo drugače, ustanovitelja skupine sva jaz in Jure.

2. White Stain. Beli madež na čemu? Od kod ime skupine?

Maks: Po nekaj vajah smo, najbrž tako kot večina bendov, ugotovili da potrebujemo ime in začeli »brainstormati«. Najstniška domišljija pač... :)

3. Vašo zvrst lahko opredelimo kot melodični punk rock z modernejšo žilico. Od kod želja po igranju te zvrsti glasbe?

Maks: Že od najstniških let se spogledujemo s tovrstno glasbo, nekaterim je bila predstavljena s strani družinskih članov, drugim s strani sovrstnikov oz. kakorkoli drugače že, vedno nam je bila blizu. Smo pa resda sprva poslušali in preigravali milejše oblike punk rocka/punk popa – v stilu bendov Green Day, Blink 182, idr. Z leti pač odrasteš in začneš iskati nove, svoje glasbene vzorce.

4. V letu 2012 je prišlo do kadrovskih sprememb. Skupino je zapustil prvi bobnar Matija, zgodbo pa ste nadaljevali kot trio. Zakaj je prišlo do razhajanj in odhoda četrtega člana?

Maks: Zgodba se v bistvu nadaljuje kot se je začela: z Matijo smo štartali kot trio in sedaj spet ustvarjamo kot trio. Različni interesi pač, nič osebnega.

5. Po odhodu Matije je za bobne sedel Jure Dolamič, prej basist skupine. Ali si že kdaj prej igral bobne? Ti ugaja ta pozicija?

Jure: Nekajkrat sem se usedel za bobne in ugotovil da je to to! Še vedno pa z veseljem poprimem za bas.

… Maks, kitaro si zamenjal za bas. So bile to posledično nujne spremembe? Rajši igraš kitaro ali bas?

Maks: Prav tako kot Jure sem zamenjal inštrument zaradi potreb benda. Menjava je bila relativno hitra (dobro leto), zaradi dobre vizije sva enostavno vedela kaj in kako. Kitara je še vedno moj prvotni inštrument, kar je mogoče slišati tudi v nekaterih bas linijah.

… Gregor ti pa še naprej igraš kitaro. Si tudi ti želiš zamenjati svoj inštrument? :)

Gregor: Že eliminacija ene kitare je bila precejšnja sprememba tako, da je verjetno kar pametno, da se zaenkrat še držim kitare. :)

6. Kakšno vzdušje vlada v skupini in kako imate razdeljene (delovne) funkcije?

Maks: Zadnje čase predvsem delovno (smeh). Večino dela (pred-produkcija vokalov, booking, promocija, ...) opraviva z Gregorjem; ko je en preobremenjen z drugimi obveznostmi izven bendovskih krogov, vajeti prevzame drug in obratno.

7. Za vami so že številni koncertni nastopi in turneje po Evropi. Denimo, samo letos ste se dvakrat odpravili v tujino. Očitno vam turneje veliko pomenijo ali samo radi potujete?

Maks: Ker nas poleg glasbe zanimajo tudi druge stvari, združujemo eno z drugim. Je pa seveda naš prvotni namen koncertirati, koncertirati in še enkrat čim več koncertirati kjerkoli se le da.

V sklopu zadnje turneje so obiskali
tudi Pariz.
8. Sredi novembra ste se podali na 10 dnevno turnejo po Italiji, Franciji in Belgiji. Kakšen vtis ste po vašem mnenju pustili v tujini? Ste zadovoljni z izkupičkom tokratne turneje?

Maks: Mislim da smo soglasni, da je bila to najboljša turneja do sedaj, gledano z vseh vidikov! Od prvega dne dalje se je pozitivno vzdušje le stopnjevalo, tako med nami kot tudi med ostalimi sodelujočimi akterji v sklopu te turneje.

9. Kateri nastop vam je najbolj ostal v spominu in zakaj?

Maks: Ne rad izpostavljam, dejstvo je, da vsak koncert prinese kakšno novo izkušnjo. Mislim pa, da nam bo vsem v lepem spominu ostal prvi francoski koncert. Bila je nedelja, igrali smo v relativno majhnem klubu, kot tudi mestu na jugu Francije - Tarbes-u. Oder smo delili z odličnim francoskim bendom Not Scientists, ki si je v istem obdobju utiral pot po Franciji. Za odličen začetek turneje po Franciji je poskrbela zainteresirana množica obiskovalcev, ki nam je tako ali drugače oddajala signale, da smo na pravi poti.

10. Obiskali ste že mnogo dežel. V kateri je po vašem mnenju punk rock scena najbolj razvita?

Maks: V nekaterih deželah smo nastopili le po enkrat, zato težko posplošujem. Po dosedanjih koncertnih izkušnjah pa bi izpostavil Avstrijo in Francijo.

11. Kdo vam pomaga pri organizacij turnej?

Maks: Prijatelji, znanci in fani iz tujine s katerimi ostajamo v dobrih odnosih. Za veliko število predanih kontaktov pa bi se še enkrat rad zahvalil Aljoši (RLV) in pa Mateji (In-sane), preko teh smo namreč prišli do večine nadaljnjih t.i. mrež.

WS v oddaji Na Pidestal
12. Pred zadnjo evropsko turnejo ste bili povabljeni v oddajo Na piedestal, kjer ste predstavili svoje ustvarjanje in delovanje. Kako je biti gost v takšni oddaji kot je Na piedestal na Valu 202? (oddajo lahko poslušate tukaj)

Maks: Super, zaradi odličnega vzdušja! Jolanda in ekipa iz Vala202 so enostavno zakon. :)

13. Pred vami je izdaja prvenca »Attached«, ki bo nasledil EP »Evolution« iz leta 2011. Od kod ideja za imenovanje plošče?

Gregor: Plata si naslov deli z istoimenskim komadom. Zdelo se nam je, da pomen tega komada najbolje povezuje vse tekste na tej plošči - smisel sodobnega človeka je, da v množici izbire, ki jo ima, vedno znova išče tiste ideale, vzore, miselne sisteme ki ga vodijo, tisto, s čimer je na nek način povezan.

14. Album je izšel ob podpori Giljotine in Slovenskega Punk Rock Portala, od izdaji pa ste ustanovili še Nickname Records. Imate kakšne posebne načrte z vašo d.i.y. založbo?

Maks: Zaenkrat še ne, ustanovljena je bila le zaradi potreb za legalno in uradno izdajo albuma. Ime je v bistvu šala na račun Sazas-a, ki ti kot avtorju da en brezplačen vzdevek (ang. Nickname), od tod torej ime. :)

15. Na plati se nahaja 10 štiklov. Kdo je glavni ustvarjalec komadov in kdo pisec besedil?

Maks: Večino glasbe smo napisali skupaj, kar se razlikuje od dela v preteklosti in mislim, da se je izkazalo za najboljši pristop. Zaradi najboljšega angleškega besednjaka, to čast v večini prepuščamo Gregorju. Sam se vključim, ko začutim potrebo, da se tudi sam izrazim, opredelim do neke problematike oz. ko Gregorju primanjkuje časa. :)

16. V besedilih izražate željo po večji družbeni in individualni osveščenosti ter razvoju kritičnega mišljenja vsakega posameznika. Katerih tematik se konkretno dotikate?


Gregor: Naša besedila so namenoma redko konkretna v smislu, da kritizirajo točno določene ljudi, sisteme, dogodke ali krivice. Skozi leta smo ugotovili, da problem sodobne družbe bolj kot v konkretnih posledicah leži v vzroku le teh - apatija, pomanjkanje zanimanja za dogajanje okoli nas, odnos "to se mene ne tiče"...zato se tudi naši teksti večinoma vrtijo okoli teh vprašanj, torej kaj lahko kot posameznik storim, kako lahko spremenim svoj način razmišljanja. Seveda pa se tudi skozi naše tekste kaže določena mera razočaranja, jeze nad stvarmi, na katere kot posamezniki nimamo vpliva - pa naj bo to uničevanje okolja ali pa trpljenje nedolžnih množic po svetu.

17. "These bullets from our hearts, people will fight, if you take what's left, the years of manipulation, taking it´s toll, " verz iz pesmi »Bullets from our Hearts«. Na koga merite s temi naboji?


Gregor: Ti naboji so to kar čutimo, včasih je to jeza, včasih upanje ali razočaranje. Refren govori o tem, da ko je negativnih čustev preveč, situacija ni več vzdržna in zadeva se razpoči - pa naj bo to v nas samih ali pa na ulici.

18. Kje ste snemali ploščo? Ste zadovoljni s posnetki?

Maks: V enem izmed boljših DIY »studiov« pri nas. :) V bistvu v vadbenih prostorih skupin Harry, Start At Zero in The Hoax Program v Ajdovščini, za kar se jim še enkrat lepo zahvaljujemo. Naš 4.član/producent/tonski mojster/miks inženir/supervisor oz kakorkoli že pa je bil Aljoša (kitarist skupine Real Life Version). Plata je nastajala v zelo sproščenem in pozitivnem DIY duhu, kar je mogoče slišati na plati. S skupnimi močmi smo iztisnili maximum in z izdelkom smo zelo zadovoljni.

19. Na zadnjo novembrsko soboto se obeta uradna izdaja in promocija prvenca v ljubljanskem Orto baru. Kdo bo poleg vas še razgrel oder? Kaj lahko pričakujemo kot gostje?

Maks: Nekaj bolj ali manj pričakovanih gostov, ki bodo z nami pričarali nepozaben večer!

20. Kateri je vaš najljubši domači in tuji album v tem ali letu poprej?

Maks, Gregor: Če ostajamo v punk rock (underground) krogih bi kot en izmed boljših tujih albumov v zadnjem času izpostavili album The Dawn Chorus grških Despite Everything. Kot domači album letošnjega leta pa projekt SeeHearSpeak.

21. Načrti za prihodnost. Je v vaših mislih zopet kakšna turneja? Kaj pa domači odri?

Maks: Evo vzel si mi z jezika. Plan je kopica koncertov po Sloveniji, zopet kak obisk Balkana, ampak še nič dokončno dorečenega... Definitivno čim več koncertov doma in tudi v tujini!

22. Vaše zaključne besede…

Maks: Se vidimo 29.11. v Ortu, če ne pa kako drugače. :)

Intervju je pripravil Matej Urbanč.


Člani skupine:

● Jure Dolamič - bobni
● Maks Pust - bas, vokal
● Gregor Dražil - kitara, vokal

Diskografija:

Logo
◆ Evolution EP (2011, samozaložba)

Kontakt:

Povezave:

facebook
◆ bandcamp

Prihajajoči koncerti:

● kmalu!



NAGRADNA IGRA: Podarjamo dva CD albuma »Attached«. Vprašanje se glasi: ˝Kje in kdaj se bo zgodil promocijski koncert od izidu prvenca White Stain˝? Odgovore nam prosim skupaj z vašim naslovom pošljite na: slovenia.punkrock@gmail.com s pripisom za nagradno igro. Odgovore bomo sprejemali do vključno 4.12.14. Nagrajenca prejšnje igre, ki bosta v kratkem prejela CD skupine Beer for Breakfast sta: Andrej Rubinić in Katja Pavlič. To je to.

Ni komentarjev:

Objavite komentar