sreda, 10. december 2014

Refused se ponovno vračajo na odre

Refused @Henry Fonda Theater (FYF fest),
Los Angeles, Kalifornija (2012).
Foto: Bryan Crabtree
Moči pa zopet združujejo Refused, progresivni hardcore punkerji iz kraja Umea na Švedskem. Po nekaterih informacijah naj bi delali na novem materialu, a so stvari okli tega zavite v tančico skrivnosti. Zagotovo znano pa je to, da se bodo prihodnje leto zopet pojavili na odrih. Do sedaj imajo napovedane nastope na festivalih Groezrock (Belgija), Punk Rock Bowling & Music Fest (ZDA), Amnesia Rock Fest (Kanada) in Reading (UK). 

Refused so nastali 1991, hardcore punk zvok pa so kasneje začeli dopolnjevati z elektronskimi sampli. Nastali so leta 1991, neprekinjeno pa so delovali do leta 1998. Nato so posamezni člani začeli s svojimi projekti. Pri tem je bil najbolj dejaven vokalist Dennis Lyxzén, ki je sodeloval pri snovanju skupine The (International) Noise Conspiracy, AC4, INVSN in pri drugih projektih. Pri bandu Final Exit pa so delovali zdajšnji in pretekli člani skupine, le da so malce zamenjali inštrumente in se posluževali old school hardcore zvoka. Tudi skupino Text so sestavili večinoma člani skupine Refused. O skupini je bil posnet tudi dokumentarni film, ki se ga lahko ogledate spodaj.



Refused so leta 2012 odigrali nekaj reunion koncertov po klubih in festivalih. Tega leta so denimo igrali na festivalih Coachella, Rock am Ring, Ruisrock, Roskilde Festival, Groezrock, Way Out West Festival, Download Festival, Rock for People, Primavera Sound, Hellfest, Fuji Rock Festival, Øyafestivalen in Pukkelpop. Bili so tudi na turneji po Evropi, Severni Ameriki in v Avstraliji. Letos pa so kot že rečeno napovedali vrnitev na odre in upamo, da so govorice o snovanju novega materiala resnične. Skupino se je oktobra razšla s kitaristom Jonom Brännströmom, postavo pa sedaj tvorijo Dennis Lyxzén (vokal), David Sandström (bobni), Kristofer Steen (kitara) in Magnus Flagg (bas).

Ni komentarjev:

Objavite komentar