torek, 16. december 2014

UnderPodnGrabn: ˝Smo še globlje od podzemlja, od koder izvirajo naše ideje˝.

UnderPodnGrabn, 6. december 14  @KMKC Kompleks,
Ravne na Koroškem
UnderPodnGrabn je relativno svež bend, ki je korenine pognal nekje v podzemnem jarku na Koroškem. Zasedbo združuje ljubezen do glasbe in ustvarjanja, predvsem pa dolgoletno prijateljstvo med člani. Njihova besedila izražajo kritični pogled na družbo in njenih norm, glasbo pa uporabljajo kot sredstvo, da to sporočijo poslušalstvu. Zvokovno se okvirno nahajajo v melodičnih hardcore punk vodah, temu pa dodajo še pridih garažnega punk rocka.

Da so bili zadnje čase ustvarjalno razpoloženi, priča njihov prvenec »Free Lobotomy«, ki je luč sveta ugledal letos jeseni. Prvenec vsebuje sedem razburkanih štiklov, izdaja pa je izšla s podporo lokalne iniciative za razvoj glasbe 101 Records. Pozdravljamo združbe, ki stopijo skupaj in podprejo določeno zadevo, ko je to potrebno. Članom skupine Gašperju Vaukanu (vokal, kitara), Tomažu Bregu (bas), Jaki Moriju (kitara, back vokali) in Matiji Štumbergerju - Dickyu (bobni) smo postavili nekaj vprašanj.



1. Za vse, ki vas ne poznajo. Od kod prihajate in ali verjamete v vesoljce? :) 

JAKE: Prihajamo iz Koroške, natančneje iz Dravograda, z izjemo Matije, ki je iz Slovenj Gradca. Verjamemo, da smo vsi vesoljci in verjamemo, da nam perejo možgane.

TOMI: Anal probing is real!

2. Ste dokaj nova skupina. Kako je prišlo do ustanovitve zasedbe? Kaj je cilj oz. bistvo vašega delovanja?

JAKE: Ideje o resnem igranju so se med krogom prijateljev zbirale že dolgo časa, ob nekaj neuspelih projektih pa smo nato končno uspeli s skupnimi močmi ustvariti bend, ki bo zdržal več kot dva špila. Cilj našega delovanja je širiti tapravi kritičen odnos do glasbe in družbe.

3. UnderPodnGrabn, zanimiv naziv skupine. Kje ste ga našli?

JAKE: Mislim, da nas je ime samo doletelo, saj smo skoraj pol leta igrali brez njega. Ime je nastalo iz nekakšne popačenke za alternativno glasbeno sceno in sicer »underpodnground«, kar pomeni še globlje od podzemlja, od koder tudi izvirajo naše ideje, hehe... Končnico pa smo posvetili našemu prvemu lastnemu prostoru za vaje, ki mu pravimo kar »grabn«, saj mimo teče potok. Pred tem je ta prostor služil kot hlev za zajce. (haha) 

4. Je kdo od vas že prej igral v kakšnem ansamblu?

JAKE: Vsi v bendu že imamo pretekle izkušnje z igranjem. Ideja našega benda se je začela z razpadom benda Public Violation, v katerem sta preigravala Gašper in Jaka, sva igrala tudi midva z gašperjem in nato nadaljevala s podobnim stilom glasbe. Matija, ki se je kasneje priključil, pa ima že precej več izkušenj za sabo. Igral je v bendih kot so: Kicks of Ike Turner, Hare Krišna Hippie Groovies, ZMP,... 

TOMI: Jaz nisem igral v kakšnem bendu prej. Smo ga pa imeli pa tak shit. :)

5. Skozi delovanje ste zamenjali bobnarja, ki ga je nadomestil Matija Štumberger. Se prvi ni obnesel? Kako ste zadovoljni z menjavo?

JAKE: Vedno smo imeli probleme z bobnarji, saj nihče ni bil dovolj resen za takšno trdo žganje, tudi zaradi pomanjkanja interesa itd... Matija je s svojim prihodom dobesedno razsvetlil naša obzorja in naše možnosti, saj je prinesel tisto pravo mero rock'n'rolla in čiste punk energije, ki nas sedaj definira. 

VAUKAN: Rešil nas je tudi kar se opreme tiče in mamo zdaj vsi nove kitare. :)

… Matija a.k.a. Dicky, kako se počutiš kot bobnar v tej sestavi?

DICKY: Jaz sem vesel, da sem zraven. Že prej sem videl vse njihove špile in se na pol za hec, na pol zares ponudil, da prevzamem katerikoli inštrument, če gre kdo ven. Mislim, da je trajalo manj kot tri tedne, pa sem bil zraven.... Končno en bend, ki dela komade, kakršni bi morali biti.

6. Kakšno vzdušje vlada v skupini in kako imate razdeljene (delovne) funkcije?

VAUKAN: Vzdušje je tapravo. Kar se pa tiče razdeljevanja vlog pa si večino nalog bolj ali manj delimo. Komade pišemo vsi skupaj, besedila pa sem v večini napisal jaz.

7. Stilsko se nahajate nekje med mlahavim hardcore punkom in garažnim punk rockom umazane sorte. Smo zadeli? Pri katerih skupinah ste našli navdih za ustvarjenje?

JAKE: Lahko bi se tako reklo.

VAUKAN: Navdih pa se najde v vseh zvrsteh glasbe. Jaz osebno se nerad omejujem na en stil glasbe.

TOMI: Muzika je fajn.

DICKY: ˝Mlahavim˝ je grda beseda. :)

8. Oktobra ste izdali prvenec z naslovom »Free Lobotomy.« Kje ste izbrskali naslov albuma?

Naslovnica prvenca
VAUKAN: Naslov albuma je domislica dobre prijateljice. Ideja pa izhaja it tega, da se danes ni potrebno več vrtat v glave ampak je lobotomija zastojn za nas vse.

JAKE: It´s in the air. :)

9. Album je izšel s podporo iniciative 101 Records, katere del ste tudi sami. Kako vam je to bilo v pomoč pri izdaji prvenca? Kaj je glavni namen delovanja te združbe?

VAUKAN: Ja plato smo posneli s kolegi iz 101 records. Aljaž Lipuš (Double penetration nation, R.O.W, Pick up the Soap, Hedera Vento, Batman Dead) je poskrbel za ozvočenje in snemanje, Jaka Kep (Double penetration nation, Batman Dead, PK, ZMP…) pa je naredil mastering plate.

JAKA: Namen 101 pa je povezovanje glasbenih ustvarjalcev vseh žanrov na koroškem in ustvarjanje neke scene oz. dogajanja. V okviru 101 nam je uspelo izvesti že 3 samostojne koncerte na Koroškem (Ravne na Koroškem, Radlje ob Dravi, Dravograd).

10. Na izdaji se nahaja sedem komadov, polnih zanimivih stihov. Kdo piše besedila in katerim tematikam posvečate največjo pozornost?

VAUKAN: besedila pišem po večini jaz. Najraje pišem o drugih ljudeh in njihovih svetovih oz. o tem kako jaz vidim njihove svetove.

11. Komad »Brain Dead«. So naši možgani res tako mrtvi in premalo mislijo? Kaj ste želeli sporočiti s to pesmijo?



VAUKAN: Besedilo pesmi ˝Brain Dead˝ sem napisal o dejanski osebi v mojem življenju in težavah, ki jih je sam imel. Seveda pa ima komad velik metaforičen pomen glede na stanje družbe v katerem danes živimo. In ja, res mislim, da imajo nekateri dokaj skisane možgane.

12. Kje ste snemali ploščo? Ste zadovoljni s posnetki? 

VAUKAN: Plato smo snemali torej v našem prostoru za vaje, ki nikakor ni studio ampak smo naredili najboljše iz tega kar smo imeli. Posnetki so za naš prvi poskus odlični, vendar imamo načrt v prihodnosti kvaliteto seveda še dvigniti.

JAKE: Plato smo posneli kar v našem »grabnu«, ki pa je okrog 1,7x7m velik majhen prostor, vendar nam je kljub temu uspelo vse dokaj dobro ozvočiti. Pred tem pa še nikoli nismo skupaj snemali na več mikrofonov hkrati, vedno samo enega sredi sobe pa gremo naši. (hehe)

13. Oktobra ste v domačem Dravogradu že imeli release party sveže izdaje. Če se še spomnite, kakšen je bil odziv publike? So bili zadovoljni z videnim in slišanim? 

TOMI: Mislim da je bila publika dokaj zadovoljna s slišanim in videnim

VAUKAN: Mošt pit!

DICKY: Za prvi špil (v tej zasedbi) je bilo zakon. Prodali smo eno tono majic in cd-jev....

14. Koroška scena. Je po vašem mnenju dovolj alter dogodkov v vaših krajih? Kdo so glavni braniki koroške scene? 

JAKE: Koroška scena je dokaj razvejana glede alternativne glasbe in ostalega dogajanja, imamo nekaj dobrih lokacij za igranje, vendar še vedno premalo, da bi se vzpostavila neka večja scena. Za kulturno dogajanje zadnje čase v večji meri skrbijo kolegi iz kulturno-umetniškega društva KUD Kunkuvo, ki na Koroškem prirejajo koncerte, predstave in skrbijo za razvoj alternativne kulture.

DICKY: Problem na Koroškem je razdrobljenost in slaba infrastuktura: v Kompleksa v Ravne ne hodijo vsi Korošci iz teh ali onih razlogov, MKC v Slovenj Gradcu je bolj za okras, kolikor je koncertov, so v glavnem lastna pobuda nekaterih gostincev in zanesenjakov iz ZMP; Dravograd je zaprt sam vase... Vendar ni vse tako črno, menim, da je 5 ali 6 let nazaj bilo slabše, ker ta vprašanja niti niso nikogar zanimala, mlajšim in prihajajočim generacijam je morda bolj jasno, da morajo zadeve sami zorganizirati, če hočejo imeti kakšno sceno.

14. V Dravogradu je bil nekoč znan Kino, v katerim je bilo mladim omogočeno ustvarjalno preživljanje prostega časa in druženje, bendi so v njem našli prostor za vaje, v njem je bil tudi snemalni studio in indoor skate park, v prostorih Kina pa so se odvijali tudi koncerti. Kino je kljub protestom, ki ga niso uslišali občinski veljaki, prisilno zaprl svoja vrata. Kako se vi spominjate tega dogodka, če ste že bili del takratne scene oz. kaj ste slišali o tem?

VAUKAN: Takrat mi še nismo bili del scene, je pa takrat v kino deloval del ekipe iz 101. O tistih časih pa smo slišali precej norih zgodb.

15. Ko je Kino leta 2008 zaprl svoja vrata, se je kmalu odprl novi plac s podobno vsebino imenovan Mini Kino. Kdaj je slednji prenehal z obstojem? Kateri prostor oz. plac sedaj nadomešča vlogo obeh kinov?

JAKE: Tudi mini kina ni več, sedaj ni takšnega prostora kjer bi se lahko prirejali koncerti in podobne prireditve. Imamo pa prostor za vaje, kjer vadimo s kolegi iz benda Double Penetration Nation. 

16. Kako bi ocenili domačo (slovensko) alternativno sceno? Je dogodkov premalo, mogoče preveč? Kaj bi vi dodali sceni, da bi jo naredili pestrejšo?

TOMI: Majn starih ludi (no offense).

DICKY: Ja, tako imenovane ˝mladinske˝ klube in organizacije marsikje vodijo okosteneli dinozavri, ki še vedno sedijo na lovorikah iz leta 1996, naredili pa niso nič že leta in leta. Mladih z idejami pa ne spustijo zraven, saj so jim njihove (sicer slabo plačane, pa vseeno) pozicije še vedno preveč udobne. Mislim, da mora dejansko postati še slabše, preden bo bolje. Kmalu bo padel močan dež in spral vso svinjarijo z ulic.... Seveda so pa tudi izjeme, ki imajo dolgo tradicijo kot npr. MKNŽ, ki še vedno funkcionira super, ker so pač ljudje entuziasti, ne pa EU birokrati ali kvazi kulturniki, ki jim je prva točka dnevnega reda networkanje po javni upravi.... 

17. Nanizali ste že nekaj koncertov. Kateri vam je najbolj ostal v spominu in zakaj?

JAKE: Naš Free Lobotomy release party v Dravogradu je bil super koncert in bo vedno ostal v spominu, saj smo stvari sami organizirali, na koncu pa se je vse skupaj zelo dobro izšlo. Na začetku smo bili skeptični glede izvedbe in organizacije, vendar je vse skupaj izpadlo kot eden izmed boljših dogodkov na koroškem v zadnjem času, prišlo je veliko ljudi, tako starih kot mladih, ki pa mislim, da so uživali, To je bil tudi prvi špil z Matijo, ki se nam je pridružil le dva tedna prej. Igrali smo poleg kolegov Double Penetration Nation, ZMP in Hippie's Guru, ki so z velikim veseljem sodelovali z nami in izkazali podporo.

DICKY: V spominu je zadnji, ker je od takrat minilo najmanj časa. Pa tudi sicer je dober feeling, ker počasi in postopoma postajamo zmeraj boljši. 

18. Kateri je vaš najljubši album v zadnjem času, domači in tuji? 

TOMI: Naam - Naam

VAUKAN: Meni je od Matijana nov album še kar zakon, kar se tiče domače muzike. Drugač pa glih na novo odkrivam stare bende. Mogoč OFF!, njihov nov album je kr zakon.

DICKY: Trenutno sem iz svoje ˝default˝ 60´s garage scene malce zajadral v heavy psych/hard rock. Še vedno redno poslušam Night Sun, album 'Mounin' iz 1971, najljubši album kar sem jih našel letos. Od novejših so mi všeč Satan's Satyrs in Zig Zags, kar se domačih tiče, sem pa ravno včeraj dobil nov album od Thuderbabies in je zelo vredu. 

19. Politika-kritika, dilema: Ali sindikati še lahko povežejo neenotni delavski razred oz. kdo bi moral to storiti, da bi se lahko uspešno uprli delavskemu izkoriščanju? 

DICKY: Sindikati ne, saj so le okrasna nalepka na cisterni kapitalizma. Edina, ki lahko poveže delavski razred, je naša najnaprednejša intelektualna elita, t.j. močna in poenotena komunistična partija. 

VAUKAN: Vprašanje za daljšo debato… 

20. Načrti za prihodnost. Vas mogoče mika tujina?

TOMI: Končati šolo pa si najti službo, glasbo pa obdržat za druženje s prijatelji. Ne smeš gledat tolko na denar, greš potem prehitro v komercialo.

VAUKAN: Bomo videli, kmalu imamo špil v mariborski pekarni 26. decembra potem pa nimamo več koncertov napovedanih, tako da gremo potem delat nove komade. Za tujino so sicer že neki načrti samo ne pred poletjem, ko bo konec faksa.

21. Vaše zaključne besede…

XXXXX: Kita stari, jolijov je zmanjkalo stari. Konc je, adijo…

Intervju je pripravil Matej Urbanč.



Člani skupine:

● Jaka Mori – kitara, vokal
● Gašper Vaukan – kitara, vokal
● Matija Štumberger – bobni
● Tomaž Breg – bas

Diskografija:

◆ Free Lobotomy (2014, 101 Records)

Kontakt:

● underpodngrabn@gmail.com

Povezave:

facebook
bandcamp

Prihajajoči koncerti:

● 26.12.2014 - Garage Explosion fest, dvorana Gustaf - Pekarna, Maribor



NAGRADNA IGRA: Podarjamo dva CD albuma »Free Lobotomy«, eno majico od skupine UnderPodnGrabn in eno majico od 101 Record«. Vprašanje se glasi: ˝Kje in na katerem festu bodo UnderPodnGrabn igrali v decembru?˝ Odgovore nam prosim skupaj z vašim naslovom pošljite na: slovenia.punkrock@gmail.com s pripisom za nagradno igro in navedite za katero nagrado se potegujete. Odgovore bomo sprejemali do vključno 21.12.2014. Nagrajenca prejšnje igre, ki bosta v kratkem prejela CD skupine White Stain sta: Mitja Božič in Kim Sečen.

Ni komentarjev:

Objavite komentar