ponedeljek, 23. februar 2015

Besposličari - S/T

Naslovnica
Album: S/T
Skupina: Besposličari
Žanr: punk rock, novi val
Format: Vinil, CD
Datum: December, 2014
Založba: NE Records

Nekateri bendi rabijo za objavo albuma več, nekateri pa manj časa. Beposličari so rabili pač več, saj je bil material za ploščo izdan pri švedski založbi NE! Records, posnet pa je bil že leta 1984 in 1985. Gre za bend z vizionarskim imenom, saj so tedaj Besposličari (Brezdelneži) obstajali samo kot bend, sedaj pa so ljudi s tem statusom več kot le to. Skupino so sestavljali Romeo Đomlija (pozneje član legendarnega benda The Spoons) na kitari, danes žal pokojni Robert Matić - Johnny Montezaro na vokalu, Nenad Marjanović - Dr. Fric (pozneje legendarni Kud Idijoti) na basu ter Stipica Bobić -Bobby Ramone in tudi že žal pokojni Vili Parlov - Pipo na bobnih. Romeo Đomlija in Nenad Marjanović - Dr.Fric sta pozneje skupaj zaigrala še v bendu kratkega diha z imenom ex Pistols. Avtor večine komadov in tekstov benda je Romeo Đomlija, nekatere tekste pa je dodal tudi pevec Robert Matić - Johnny Montezaro. Romeo Đomlija je na albumu tudi krivec za oblikovanje ovitka albuma.

Seznam pesmi

S/T album benda Besposličari je bil poleg CD izdaje zajet še na vinilnem (yes!!!) formatu v nakladi 500 primerkov, torej spet lahko govorimo o albumu, za katerega se bo treba grebst. Na plošči se nahaja 15 komadov, kar nanese za okoli 30 minut zdrave punk rock godbe in prikazuje prerez dela tega benda. O samem albumu pa tako, gre za punk rock 'n' roll v stilu legendarnih Ramones, vključno z ramonesoidnimi začetki v komade Je'n-dva-tri-čet'ri. Če zaprem oči, si namesto hrvaškega jezika zamislim angleščino in dobimo Ramones iz starejših albumov. Tako da,oboževalci tega stila glasbe (seveda tudi ostali) -navalite.



Teksti so v hrvaškem jeziku in opisujejo razmišljanja mladine v 80-tih letih v časih SFRJ. Nekateri teksti komadov, kot na primer tekst komada »Besposličari« deluje mogoče malo hecno, ko opisuje življenjski stil takratne mladine. Če pomislim malo boljše pa lahko ugotovim - hej, pa saj se za mladino ni kaj dosti spremenilo od tistih časov. Perpektiva za mlade ni bila rožnata tedaj in sedaj ne kaže nič bolje. Komad »Kalašnjikov Rock and Roll« je prav vizionarski. Kot, da bi fantje napovedovali, kaj se bo zgodilo nekaj let kasneje. Pri komadu »Dokazi Velike Igre« se vidi, da se politiki tudi tedaj niso kaj dosti brigali za mnenje in občutke malih ljudi, ampak so gledali samo na svojo rit. Pri pesmi »Čelična Vrata«, »Happy Family«, »Ja Sam Tip«, »Tako je Dobro« je skupna nit nerazumevanje družbe za stanje in razmišljanje mladih, ki pač ne razmišljajo in gredo skozi življenje po ustaljenih vzorcih oz. po liniji najmanjšega odpora in jih standardni način razmišljanja in življenja utesnjuje. Ne smem pa pozabiti še komadov »Dosta mi je Svega«, »Jimmy Boy«, »Zeleno-Crveno«, »Moj Tip Djevojke«, »Ti nisi jedina«, »Noć velikoh valova«, »Yeah Yeah« in pa »Osječaji (ne treba da se kriju)«, kjer gre za nekako temačne tekste o stanju tedanje družbe. Če gledam ploščo samo iz vidika tekstov, gre za izjemno temen album, ga pa na srečo "rešuje" ramonesoidni punk z včasih hitrejšimi komadi tako, da celotna stvar ne izpade morbidno.

Člani skupine

Ja, Besposličari niso bili "trendy bend", saj je v času, ko so delovali v glasbi vladala že neka nova smer. In ravno to, da niso bili v trendu, jim daje brezčasnost s katero so se vpisali na zemljevid puljske, jugoslovanske in z izdajo albuma pri švedski založbi NE! Records tudi svetovne punk rock scene.

Piše: Sašo Kolarić

Ni komentarjev:

Objavite komentar