ponedeljek, 9. februar 2015

Izšla je kompilacija Punk Rock Val 2014

Naslovnica
Album: Punk Rock Val 14
Skupina: V/A
Žanr: punk, hc, alter
Format: CD, digital
Datum: Januar, 2015
Založba: ZPP

In vendarle smo jo dočakali. Namreč, luč sveta je ogledala kompilacija z naslovom »Punk Rock Val 2014«. Slednja je izšla pod okriljem Slovenskega Punk Rock Portala oz. njene založbe ZPP. Na kompilaciji je zbranih 24 pesmi, ki so jih za izdajo prispevale skupine, ki so v preteklem letu postale bendi meseca. Kot verjetno že veste, za band meseca izberemo tisto skupino, ki je v tekočem času izdala album. Torej, na kompilaciji se je tako znašlo 12 skupin, vsaka pa je prispevala po dve pesmi. Kompilacija je na voljo v obliki CD-ja, svoj kos lahko naročite pri sodelujočih skupinah, lahko pa tudi preko distra portala. Za poslušanja in dolpoteg je na voljo tukaj. Ob tem pa se seveda zahvaljujemo vsem skupinam za sodelovanje in aktivno delovanje na glasbeni sceni.



Na izdaji najdemo skupine iz različnih smeri punka, saj je bil cilj zajeti čim širši prostor, ki ga pokriva tovrstna alternativna glasba. Na kompilaciji se je tako znašel indie kvartet Čao Portorož kot band meseca januarja, ki v svoje izražanje vpeljuje številne alter žanre, razvpete med alter rockom, rock´n´rollom in punk rockom garažnega stila. Kot band mesec februarja so nas prevzeli Gužva u Bajt, ki v svojem prepričanju sledijo punk idealom, v katerih vidijo alternativo ˝pocukranim˝ skupinam. »Mozak jim je pun(k)!« S svojim neposrednim serviranim punk hardcorom so nas marca navdušili Pungert. Njihova besedila govorijo o uživanju življenja ter človeškemu razumu, ki nas mnogokrat odpelje na kriva pota. Aprila je ajdovski trio Harry izdal ploščo »Dead City System«, album pa nas je pustil pečat z angažirano liriko in melodičnem hardcore punk rockom. Mesec kasneje smo se vrnili v Ajdovščino, kajti člani skupine Start at Zero so izdali prvenec ter nas prepričali s svojo vizijo melodičnega punk rocka. Band meseca junija je postala agro punk rock skupina 3=Pjančki, ki nas je prestrašila z naslovom izdaje »Prihaja Trojka«.

V prvem mesecu druge polovice leta smo pozornost vrgli na goriški kvartet Neverend, ki so izdali prvenec »Nothing is Complete«, na njihovo delo pa so vplivali razni kalifornijski skate punk bendi. Avgusta smo se po 3=Pjančkih še enkrat znašli v Železnikih, kjer so za novo izdajo poskrbeli Trifor60. Slednji so nas razveselili z drugo izdajo »Kdo Odloča!?«, na kateri v punk-hardcore-crust maniri predstavljajo svoje videnje na družbo in kritiko le-te. Po dolgem času pa so nas nato z albumom presenetili hardkoraški Odpisani, ki nam sporočajo: ˝Bodite ljudje, ne ovce!˝. Njihov album »Šah Mat« pa je doživel tudi močne pozitivne kritike na domači glasbeni srenji. Oktobra so nas Beer for Breakfast nagradili s prvo dolgometražno izdajo »Bar Riot« in tršimi punk zvoki, besedila pa so usmerjena na problematiko sveta ter sistema v katerem smo se znašli. Mesec kasneje so člani skupine White Stain izdali prvo ploščo »Attached«, njihova godba pa se napaja v modernejših vzorcih punk rocka. Skozi besedila izražajo emocije in kritiko, ki je usmerjena k večji družbeni enakosti in osveščenosti. In za konec je v podzemnem jarku na Koroškem nastal album »Free Lobotomy« skupine UnderPodnGrabn. Njihov zvok se napaja iz različnih alter žanrov, od hardcora in punka, pa do garažnega rock´n´rolla in grunge glasbe. V besedilih izražajo kritični pogled na družbo in njenih norm, glasbo pa uporabljajo kot sredstvo, da to sporočijo poslušalstvu.


Piše: Darko Karapetrovič

Ni komentarjev:

Objavite komentar