četrtek, 26. marec 2015

Punk romantika v garderobi Kumrovca



Vsaka sobota, ki jo lahko preživiš na punk koncertu je popolna, če pa se lahko v glasni, omamni in okajeni atmosferi izogneš valentinovemu in pustu obenem pa še toliko boljše. Koncert se je pred dobrim mesecem zgodil v domu kulture Svlačionica v hrvaškem mestecu Kumrovec, ki leži tako zelo blizu obmejne policije. Kot se spodobi za najboljše punk koncerte tudi tokratni ni bil ravno tipičen, sploh za tradicionalno in resignirano hrvaško. V Kumrovcu, kjer so pred desetletji svoje smrdljive nogavice odlagali Titovi omladinci, se zdaj že štiri zaporedna leta odvija pravo punk praznovanje namenjeno širši populaciji. No, letos pa se nas je skoraj ducat uspelo brez večjih težav prikobacati na drugo stran meje in odločitev je bila modra.

Dogajanje v nabito polni dvorani Svlačionici naj bi se začelo zaradi daljšega line-up-a okoli 21. ure, a so nas prvi toni začeli udrihati po ušesih šele po deseti uri. Kriva Istina, melodični hardkor punk bend iz Slavonskega Broda, je solidno odprl koncert in atmosfera je bila domača, punkovska, brez poziranja ali zadržanosti. Bend, ki se morda zgleduje po svojem velikem slavonskem bratu Fat Prezident, svoj zvok opredeli s specifičnim vokalom in dobro liriko v hrvaškem jeziku ter udrihajočem, zanesljivem hardkor nažiganju. Tudi pestro dogajanje v prvih vrstah in majanje nosil za reflektorje sta nakazovala odličen start.

Kurve so servirali našpičen nastop... Foto: Kristijan Smok




















Naslednji, zagrebške Kurve, so nam postregli z oldschool rock'n'roll punkom, ki zveni zelo osvežujoče. Dinamični komadi, odrezavi rifi in čudoviti raskavi vokal ustvarjajo umazani blues hardkor - kakor neverjetno to morda zveni - in uspeva jim, da že slišane forme zvenijo popolnoma pristno in nadvse poslušljivo. Skupina je vse to okrepila z iskrenim nastopom in tako pustila odličen vtis.

...in razigrali publiko . Foto: Kristijan Smok




















Verjetno se je kdo šele pri tretjem bendu zavedel, da bi bilo pametno pobrskati kakšne čepke za ušesa. Prostor, sicer zelo lepo napolnjen, je pač bil zgrajen določenemu namenu, nikakor pa ni prilagojen besnim zvenom kitar. Loš Primjer iz Požege je s svojim metal pankom žal še bolj izpostavil to zvočno pomanjkljivost prizorišča in razmere pred odrom so se umirile. Bend, ki sicer obstaja že od leta 1997, si je vzel čas za svoj nastop in tako se je marsikdo zatekel za šank po prvo pomoč ali v raziskovanje nenavadne koncertne dvorane.

Loš Primjer so udarili na prvo žogo. Foto: Kristijan Smok



















Največje odobravanje zbranih pa je prejela skupina Mašinko. S svojim navijaškim punkom, več ali manj opevajoč alkohol ter gostilne, so se zadrževali v neki konstanti, pa vendar so uspešno oživeli občinstvo. Zagreb očitno kar mrgoli s solidnimi punk bendi in Mašinko so še en pohvalni primer scene, ki je zelo močna pri naših sosedih. Gotovo se bo še slišalo o njih, saj igrajo lahko dostopen punk, ki kar kliče na kakšne poletne festivale.

Mašinko so pritegnili največ pozornosti... Foto: Kristijan Smok




















Okoli 2. ure ponoči končno pridejo na vrsto tudi Osiječani Fat Prezident, eden največjih underground bendov hrvaške, ki že od 1993 ustvarja v melodičnih hardkor vodah. Utečeni bend je bil morda rahlo zadržan, a še vedno je bil nastop izvršen v polni meri kvalitete. Škoda le, da je bila publika že očitno in razumljivo utrujena za tisto pravo energijo, ki je nujna za dober koncert in tudi sam Debeli Precjednik je deloval rahlo ˝pospano˝. Ne glede na omenjeno, pa so edini, ki jim je uspelo obvladovati akustiko v Svlačionici in njihov nastop je bil zagotovo najbolj angažiran. 

Tako je hitro minil ta skoraj maratonski koncert, z vsemi čudnimi pripetljaji, ki so se zgodili vmes. Za boljšo predstavo kako zgleda prava punk romantika pa pridite pogledati rajši kar sami, seveda če se bodo organizatorji tudi prihodnje leto tako izkazali kot letos.

...in poskrbeli za vrhunec večera. Foto: Kristijan Smok




















Piše: Martina Cikač

Ni komentarjev:

Objavite komentar