sobota, 7. marec 2015

S.Z.I./Senseless split album

Album: split album
Skupina: S.Z.I./Senseless
Žanr: punk, crust
Format: vinil 7˝
Datum: 1999
Založba: Abnormal Beer Terrorism

Seznam pesmi:

A1 Senseless - W.A.R.
A2 Senseless - Damned
A3 Senseless - Apokalipsa
A4 Senseless - Pax Americana
B1 S.Z.I - Edina Rešitev
B2 S.Z.I - Jebeš Nacija
B3 S.Z.I - Denar
B4 S.Z.I - Policija
B5 S.Z.I - Fleur Sechee

V tej recenziji se bomo spet spustili malo v zgodovino. Zakaj? Zato, ker je ta split oz. skupna izdaja materiala dveh bendov 7" (mala vinilna plošča) izšel že leta 1999. Vendar to ne pomeni, da ni zanimiv za ljubitelje crust punk godbe. Zadeva je izšla v sodelovanju bendov Sirup za Izkašljevanje iz Železnikov in hrvaških Senseless ter domače založbe Abnormal Beer Terrorism. Plošček vsebuje devet crustcore komadov, ki skozi ušesa zdrvijo v zato primerni hitrosti in grobosti. Komadi so posneti v prostorih za vaje ,čemu primerna je tudi kvaliteta posnetkov. Vinilko je za simbolično ceno možno dobiti tudi z naročilom preko maila portala: slovenia.punkrock@gmail.com


Sirup za Izkašljevanje - S.Z.I. so star crust bend, ki je bil najbolj aktiven v konec devedesetih let. Do sedaj niso objavili prav veliko, ob tem 7" še 4 kratni split z Igne, Natura Renovatum Integra, Ataxiofilia ter Infernal Disgust ter verjetno še kakšno kaseto. Temu je sledila pavza, sedaj pa se je bend na veselje mnogih spet aktiviral. Pred kratkim smo jih lahko ogledali v Mariboru v klubu Kurd. Njihov materijal na tel plati je bil posnet v MKC-ju v Kopru. Predstavljajo se z petimi komadi. Pesmi so v crust stilu z močnimi elementi old school hardcore punka ter z sledmi metala. Žal o tekstih ne morem, kaj dosti povedati, saj se iz načina petja le-ti ne morejo natančno razbrati, fantje pa se tudi žal niso potrudili z objavo tekstov. Kolikor si lahko pomagam iz naslovov komadov, kot so Edina rešitev, Jebeš nacija, Denar, Policija ter Fleur sechee so ti v duhu anarhizma ter anti nacizma. V živo so mi bli kul in jih priporočam. Bend na tej plati sestavljajo Mišo Rejlist na vokalu, Juri Japi na basu, Čeča Potep na bobnih ter Ali baraba na kitari (uh sama pankerska imena).



Na drugi strani plate se z štirimi komadi predstavlja med tem žal razpadli bend Senseless iz Požege, ki so tudi bili aktivni v poznih devedesetih. Vsaj v tistih časih je Požega imela izrazito močno underground sceno, saj so ob Senseless tedaj delovali tudi Dislike, Helldis, Nonsense, Loš Primjer, Sprovod itd... večinoma anarho-crust-dis usmeritve. Senseless so v času svojega delovanja izdali kar nekaj split kaset (Senseless/Seguimos Aqui, Senseless/Dickless Tracy, Senseless/Nonsense/Brutal addition 3 way split, Senseless/Twisted Truth, Senseless/Pro masa split CD ter demo With God we crust). Na tem 7" se predstavljajo z štirimi komadi. Tekstovno se gibljejo v anarho usmeritvi, kar povejo tudi naslovi komadov kot so W.A.R., Damned, Apokalipsa ter Pax Americana. Glasbeno jih je težje opredelit. Najmanj dela bi imel, če bi jih preprosto odpravil z oznako crust. Vendar je njihova glasba več kot to. Gre za izjemno surovi hardcore crust punk z izredno močnimi elementi grindcora in metala. Sami so se opredeljevali kot power violence bend, če to komu kaj pomaga. Fantje so se na svoji strani plate tudi potrudili in natisnili tekste komadov, ki se bavijo z temami kot so anti militarizem, anti nacizem, anarhizem ter ekologijo. Meni so všeč, mogoče bodo tudi vam.



Za Senseless upam, da se bodo še kdaj zbrali, kar pa se S.Z.I. tiče pa upam, da se bodo bolj pogosto pojavljali na koncertnih odrih. Eno stvar,pa jim vseeno polagam na srce (pa naj ne zamerijo) - underground je kul, so se pa caši vseeno malo spremenili. Malo bolj kvalitetne posnetke prosim, lepo bi bilo objaviti tudi tekste pesmi od izdajah. V živo ste dobri!

Piše: Sašo Kolarić

Ni komentarjev:

Objavite komentar