sreda, 8. julij 2015

Bandi se predstavijo: PINK PANKER - Sazas, puši kurac!

Foto:Alja Kink
Pink Panker, Orto Bar, Ljubljana
Leto 2011 - peterica prišlekov, nametanih iz par garažnih bandov, trči v isto atmosfero. Nastane band z imenom Pink Panker. Kitare primeta Rožle Kisovec in Anže Grm, na bobnih pristane Uroš Dobčnik - Urko, po basu gode Jure Likar, mikrofon pa prevzame Miha Knez - Peksl. »Sazas, puši kurac! Besede so naše orožje! Brez kruha smo nevarni!« (Deli besedil iz pesmi Sazas puši kurac, Črna luč in Propad sistema.) Njihova besedila so neposredna, izzivalna in kot večina punk besedil brutalno iskrena. Udrihajo čez institucije, ki na kakršen koli način perejo možgane množic in jih poneumljajo. »Slabost naših besedil je mogoče ta, da so nastrojena. Mi brez cenzure povemo, na primer kristjanom, da so zapeljane ovce. Resnica, ki direktno ruši prepričanja ljudi, redkim prinese nova spoznanja, večini samo zažene ego, ki se manifestira v obrambo brez napredka!« (Replika, februar 2014). Leta 2012 izdajo EP »Golazen je treba potovčt!« Malo kasneje pevca Peksla zamenja Damjan Cilenšek - Vini (Otroci Oportunizma). Leta 2013 nastopijo v Banja Luki – Jelen Demofest. Izmed 432 bandov iz celotne bivše Juge so izbrani med 32 najbolj obetavnih za nastop na festivalu. V maju in juniju 2015 organizirajo Slovensko pank transverzalo (SPT). Trenutno pa vso svojo energijo usmerjajo v prvenec.


Zakaj Pink Panker? Kaj ima roza barva s punkom? »Prav nič in vse. Saj to je punk, upor na vseh področjih. Mi smo pač pink!« (Replika, februar 2014).

Mini intervju:

1. Kaj vam pomeni glasba oziroma kaj želite z njo sporočiti?

Urko: Moč, s pomočjo katere izražamo svoje mišljenje in pogled na trenutno situacijo v državi in družbi. Način komunikacije, ki omogoči, da izražamo naše misli, naglas in direktno. Hkrati pa je glasba prijetno druženje skozi ustvarjanje, razglabljanje, aktiviranje, razvijanje ...

2. Kdo ste Pink Panker?

Damjan Cilenšek - Vini (vokal) - minister za moralo, politkomisar
Anže Grm (kitara) - minister za informiranje
Rožle Kisovec (kitara) - obrambni ataše
Jure Likar (bas) - vodja nadzora kakovosti in sommelier
Uroš Dobčnik (bobni) - minister za propagando

3. Bi izpostavili komad, ki ima za vas zelo pomembno sporočilo?

sazas puši kurac

avtorske pravice varujejo avtorja
in ne zveze ki z njimi upravlja
tirani, prasice nas omejujejo
prikrivajo resnice nam otežujejo

povzročajo krivice nas zavajajo
nam kradejo pravice proklete prasice
sazas puši kurac

zato vam mi sporočamo pri nas ne bo tako
iz evidence svoje naj nas brišejo
vsi ki jih nočte loh jih skinete
skupaj z nami jih poščijete

4. Katere skupine so imele velik vpliv na vaše ustvarjanje?

Urko: Največji vpliv je imela zagotovo punk scena osemdesetih. Bandi kot so Ramones, GBH, Dead Kennedys, Fugazi, Bad Brains, na slovenski sceni pa Niet, Kuzle, Buldogi, Lublanski psi, Pankrti ... Vsak član je s sabo prinesel svojo glasbo, ideje, vplive ... Jaz sem črpal še iz drugih vod, ne samo iz punka, saj sem od nekdaj rad poslušal tudi bande, kot so Faith no More, Red Hot Chili Peppers, Soungarden, Pearl Jam in pa Sepultura ter Pantera. 

5. Kakšno mesto ima danes punk v družbi oziroma ali ga še sploh ima?

Grm: Zame je punk v prvi vrsti orodje, ki ima potencial premikati zavest in kreirati novo, boljšo družbo. To se seveda ne bo zgodilo, če ga bomo na vse pretege potiskali v underground. Naša besedila so namenjena vsem. Panksi v njih najdejo uteho, a prava publika, tista, ki resnično potrebuje pink-punk medicino, se plazi drugje. Ne zahajajo na Metelkovo, na pamet jim ne pride gaziti po undergroundu in koncertih. V tej deželi pa se mora nekdo upreti! Ne spodbujamo nasilja, spodbujamo moč glasbe in besed! Ali se res še nismo naveličali padati v zanke poklicnih lažnivcev in nategunov, ki nam jemljejo pravice? Da se kdo ne spotakne: govorim o izbruhu undergrounda po vsej deželi, ne pozivam h komercializaciji skupin. Muska mora, da žge! Če pa ti postane preveč udobno, lahko hitro pozabiš na kakšnih temeljih stoji današnja družba.

6. Prihajajoči koncerti?

Urko: Po dvanajstih koncertih, ki smo jih odigrali od marca do danes, je sedaj čas, da se zapremo v studio in dokončamo album. Izid se obeta nekje v septembru.

Kontakt:
Foto: Alja Kink

Povezave:

Facebook
◆ Bandcamp
Saundclud
Twitter
Spletna stran
Piše: Maja Miloševič

Ni komentarjev:

Objavite komentar