četrtek, 23. marec 2017

Borghesia se v novem singlu spoprime s Srečkom Kosovelom

Borghesia je lansko leto nastopila tudi na
Exit festivalu v Novem Sadu. Foto: Exit 
Suženj.
Suženj Hlapec.
Suženj Hlapčevič Hlapec.
Suženj Sužnjevič Hlapčevič Ponižni.
Suženj II.
Suženj Ponižnjevič III.
Hlapčevič IV.
Janez Ponižni, Strahopetni, Velepotezni.
(Srečko Kosovel, 1926)

18. marca 2017 je bil 113. rojstni dan vsečasnega primorskega pesnika Srečka Kosovela. V njegov poklon vam skupina Borghesia podarja nov komad "Rodovnik", ki predstavlja uglasbitev pesnikovega obračuna z naravo malomeščanskega življa. Borghesia z glasbo na besedila Srečka Kosovela sodeluje tudi v informansu "Aktuator::Proti kapitulaciji" gledališča Živadinov::Zupančič::Turšič.


Borghesia je slovenska industrial skupina, ki je z delovanjem pričela že leta 1982 in delovala do 1995. Po nekaj letnem zatišju se je leta 2009 zopet vrnila med aktivne postave. S pravkar izdano pesmijo napovedujejo tudi nov album "Proti kapitulaciji", na katerem se bodo v formaciji Aldo Ivančić, Dario Seraval, Irena Tomažin, Jelena Rusjan in Ivo Poberžaj spoprijeli s poezijo Srečka Kosovela, ki je tudi danes neverjetno aktualna, saj v njej razbiramo bistvene poteze trenutnega družbenega vsakdana.

Proti sterilnemu parlamentarizmu, tajni diplomaciji in Neronu v rdečem krvniškem plašču! (prosto po S. Kosovel – Pred kapitulacijami).

Piše: Sašo Benko

Ni komentarjev:

Objavite komentar