ponedeljek, 4. september 2017

Najavljamo No Border Jam 2017!

Eden od slovenskih alternativnih festivalov z najdaljšo tradicijo (več kot 20 let) je ponovno vstal iz spanca. Namreč, No Border Jam bo letos potekal 8. in 9. septembra 2017 od 16 ure naprej na dvorišču mariborske Pekarne ter v dvorani Gustaf. Festival v tem letu prinaša veliko kvalitetnih (ne zgolj) pank rock bendov, brezplačno kampiranje, Festival Rock 'n' Roll filma, delavnice, pank market, skejt session, itd. Za več glasbe in manj meja!


No Border Jam festival ima dolgo zgodovino. Pravzaprav se je vse skupaj začelo leta 1992, ko je alternativna glasbena založba Front rock, skupaj z avstrijskimi partnerji izdala kompilacijsko zgoščenko, ki so jo nato s skupnimi koncerti izvajalcev promovirali. Tako je No Border Jam postal prvi underground festival v samostojni Sloveniji, hkrati pa je to postala prva plošča založbe Front Rock, ki danes deluje pod okriljem Subkulturnega azila Maribor in se še vedno ukvarja z izdajo alternativne glasbe na različnih nosilcih zvoka in promocijo njenih avtorjev. Številne izdane plošče so ravno kompilacijske zgoščenke "No Border Jam", ki še vedno predstavljajo vrhunce alternativne in punk glasbe ne le pri nas, marveč tudi v svetu.

Med nastopajočimi so se tekom let znašla najpomembnejša imena underground ustvarjalcev iz vsega sveta. Nastopili so denimo Melvins in Marky Ramone, kot tudi Oi! Polloi!, Anarchocrust, Citizen Fish in mnogi,mnogi drugi. Pogosti gostje so bili seveda pank bendi iz bivše skupne države, denimo KUD Idijoti, Hoću?Neću! ali Goblini. No Border Jam pa je gostil tudi najvidnejše predstavnike slovenske alternative,od CZD in Pridigarjev, preko Strelnikoff in Demolition group, do Dicky B. Hardy in 2227, služil pa je tudi kot odskočna deska za dosti takrat še neznanih bendov, med katerimi so danes nemara najbolj vidni Elvis Jackson in Scuffy dogs, kateri pa danes sicer ne igrajo več (vemo zakaj).

Letos zgodaj spomladi je izšla zbirka
No Border Jam 8. Foto: Front Rock
Letošnji nastopajoči so:

Track The Liars Down (CH)
Bakterije (CRO)
Pigs Parlament (SLO)
Menendes brothers (SLO)
Živi zid (SLO)
White Stain (SLO)
Vezela (SLO)
Underpodngrabn (SLO)
Tomato Punx (SLO)
Britof (SLO)
Smrt (SLO)

Se vidimo!

Piše: Peter Dobaj

Ni komentarjev:

Objavite komentar