četrtek, 20. avgust 2020

Prihaja "Pank u mestu" - open air

Pank u mestu! je koncert nekonvencionalnih novomeških bendov, ki ne želi slediti ustaljenim praksam na področju popularne kulture in zadovoljevati množic, cilj je glasbo posredovati v drugačni luči. Letos se bo dogodek odvil drugič pod tem krovnim imenom (prvič leta 2019) in z nekaj podpore publike, zagotavljamo, da se bo tudi trejič, četrtič ...

Koncert se bo zgodil v soboto, 5. 9. 2020, ob 20:00 na lokaciji Pumpnce v prijetnem okolju ob reki Krki. Vstopnine ni, po želji je mogoče tudi kopanje! Omejitev št. obiskovalcev bo v skladu s priporočili NIJZ. Fb dogodek: tukaj.

Design: Inja Prebil

Nastopajoči:

Plateau Group so nedozoreli otroci iz dolenjskega geta, ki svoje notranje vzgibe pretvarjajo v ušesom prijazne frekvence. Zorijo kot zorijo zelene jagode in so poznani po svoji izjemno samokritični drži - prepričani so, da gotovo ne sodijo v družbo "samih pankrjev". Menijo, da bodo na Panku v mestu izpadli kot "softiči", AMPAK!!! Fantje se svojega novega renomeja sploh ne bojijo, ravno nasprotno - suvereno so mu pripravljeni skočiti v objem in na Panku predstaviti prvi del svojega novega (prvega!) albuma!

Plateau Group

Pri tem se lahko vprašamo samo še: A je kaj bolj pank kot pravoverno pankrsko publiko kleno soočiti z nekaj spevnimi stihi?! Bajta 23 ortodoksni pankrski trio, ki jim kri v žilah najbolj požene najkrivovernejša izmed vseh trditev: "Pank je mrtev!". Takrat poprimejo za svoje distorzirane kitare, pokajoče bas kitare in trdožive bobnarske palice, se zaderejo "Svet je u kurcu!" in dokažejo nasprotno! Suverenost, odločnost, energičnost, družbena kritičnost brez dlake na jeziku - to so Bajta 23. Njihovi surovosti lahko prisluhnete tukaj.

Bajta 23

JAJA BOJZ so naslednji predstavniki, ki bodo na Panku v mestu brez dvoma upravičili rabo besede PANK. Poleg zmeraj prisotne pankrske energičnosti jih posebej odlikuje njihov čut za večglasno melodičnost, s katero bi na noge dvignili tudi marsikaterega veseljaškega Podgurca! Če k temu dodamo še domiselna besedila, elemente banditskega plesa in trobentaške intermezze njihovega frontmana, je recept za zmago nad podgurskimi instant veselicami popoln! Vendar se "Jajci" na zmage v resnici požvižgajo - oni gredo dalje brez medalje! Njihova Gremo dalje brez medalje je dostopna tukaj.

JAJA BOJZ

Atwoodovo padalo je projekt dveh intelektualcev podgurskih ravnin - Ambroža Pušnika in Matevža Šege. Ob 100. obletnici novomeške pomladi sta se odločila od mrtvih obuditi pesmi po mnenju nekaterih enega prvih pankrjev na Slovenskem - gotovo pa prvega slovenskega avantgardnega književnika - Antona Podbevška. Poglobila sta se v globok in vzoren študij besedil "Človeka z bombami", jih priredila in jim podala glasbeno podlago. Njun projekt, ki sicer ni prvi te sorte na Dolenjskem, bo stoletje staro in zaprašeno umetnost predstavil v novi, samosvoji luči. Poslušalci bodo deležni eksperimentalnih zvokov in melodij, ki pa jim gotovo ne bo manjkalo udarnosti!

Piše: Ambrož Pušnik

Ni komentarjev:

Objavite komentar