sobota, 23. januar 2021

Abergaz - Sonyaphobia (EP - Part 2) presega naš vsakdan

O Abergaz smo na portalu že nekajkrat pisali. Seveda gre za trans femme fronted in hrupni punk rock bend iz Zagreba, ki svojo glasbo objavlja že od leta 2007. Od takrat so skupaj z novim EP-jem izdali že 27 takih in drugačnih izdaj. Kar se mene tiče, gre za redkost na regijski alternativni sceni, čeprav je bil queer core kar popularen v ZDA tam konec osemdesetih in v devetdesetih, še posebej pri založbi Lookout! iz Kalifornije. 

 
Abergaz so pred kratkim navrgli nov EP imenovan ´Sonyaphobia (EP - Part 2)´, ki ga lahko dolpotegnete na njihovem Bandcampu. Gre za nadaljevanje EP-ja ´Sonyaphobia (EP - Part 1)´, ki je izšel lansko leto kot split z The Harness iz Beograda, ki so prav tako kot Abergaz queer punkerji. The Harness del lanskega splita se imenuje ´Više prostora za kvir pankere´. ´Sonyaphobia (EP - Part 2)´ naj bi bil posnet konec lanskega in začetek letošnjega leta bojda na stopnišču neke zaskvotane hiše v Zagrebu. Snemala naj bi Sonja Hranjec kar sama, frontmenka Abergaza, ki sicer za sebe pravi, da čeprav ima oprsje in tudi moški spolni organ, ni v moško telo ujeta ženska, ampak je že od rojstva samo ženska. 

Abergaz v letu 2019. Foto: Abergaz fb

Artwork je naredila Ivana Sophie Vidović, ki je, če prav razumem zapis na Bandcampu, tudi prevedla tekste iz hrvaščine v angleščino. Kar se glasbe tiče, ni ´Sonyaphobia (EP - Part 2)´ pretiran suficit, a presega naš vsakdan. Petje v angleščini je celo minus, kar se mojega ušesa tiče. Vokalne linije so primitivne, inštrumentalni stroj pa melje dalje. Glasba se na momente spogleduje z indie šablonami, drugače pa Abergaz tudi na novem EP-ju igrajo in your face punk. Na EP-ju najdemo pet komadov, vsega skupaj je konec v dobrih šestih minutah. A must be za vse, ki simpatizirate, spoštujete, podpirate ali živite v drugačnem slogu kot povprečna večina. 

Piše: Matej Velkravrh

Ni komentarjev:

Objavite komentar