sobota, 13. julij 2024

Wasserdicht - (preko trupel) Prihajamo v miru LP

Ormoški hrupni hardcore trio Wasserdicht so v marcu 24 izdali album z naslovom "Prihajamo v miru", ki je svoje mesto našel pri založbah God Bless This Mess Records (GBTM) in PDV Records. Album je dostopen na bandcamp platformi ter na vinili izdaji.


Wasserdicht je z delovanjem pričel v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Po nekaj kadrovskih menjavah se je leta 1993 formiral ustroj zasedbe, ki zganja hrup še danes (Marko-kitara, vokal, Robi-bas, Miha-bobni, vokal). Diskografsko in koncertno so bili najbolj aktivni v drugi polovici devetdesetih let, ko se je skupina okrepila še z vokalistom Dejanom. Kmalu po Dejanovem odhodu v začetku 2000-ih je tudi Robija na basu zamenjal Andrej. V tej postavi je bend objavil še nekaj izdaj ter leta 2005 prenehal delovati.

Leta 2021 so se zopet zbrali v prej omenjeni zasedbi in pričeli z ustvarjanjem novega materiala. Ta je bil lani aprila posnet v zagrebškem studiu Depth s producentom Filipom Sertićem. Tako je nastal album "Prihajamo v miru", ki ga krasi še naslovnica subotiškega strip avtorja Punkersteina.

Sveži album "Prihajamo v miru" sestavlja šestnajst komadov z ostrim in izčiščenim sporočilom v žanrsko značilni instrumentalni maniri. Ne odstopa od hitre, žagajoče in brezkompromisne pankovske podstave, ki dinamično narašča skozi album. Vse ostaja isto, vključno s postavo trojice, ki je orala ledino v prvi polovici devetdesetih let ter nato s članskimi rošadami delovala do sredine prvega desetletja novega tisočletja.

Wasserdicht v domači hiši, Unterhund Ormož. Foto: /
Album se prične z "Intro," vokalno nemim napovedovalcem nekoliko manj kot štiridesetminutne plošče, in se zaključi z "Gotov poraz," besedilno poudarja neizbežnost in svari: "Vse čaka nas / Gotov poraz (za vse nas) / Upiranje / Je zaman / Končni izid / Vnaprej je znan." Komadi so kratki, intenzivni in nabiti z energijo, značilni za hardcore punk. Pesmi, kot so "Na moj račun," "Ovce in pastirji," in "Rojstvo tirana" kritizirajo družbeno stanje in novodobno problematiko skozi oster in ironičen tekst, "preko trupel prihajamo v miru" in "ni mi žal." Ko bi se vsaj malo nad tem zamislili tudi svetovni voditelji/ce in strici/tete iz ozadja, ki na račun drugih in preko trupel želijo s silo dosegati svoje interese in neizprosne cilje.

Najhitrejši komad na albumu, "Sit sem vas," je primer brezkompromisnega izraza nezadovoljstva in upora. Album se ponaša z glasbeno dinamiko, ki vključuje hitre ritme, močne kitarske rife in surovo izklesane vokale. "Sit vaše zlaganosti, vaše oholosti sit, vaših skritih namenov."

Wasserdicht so se vrnili z energijo in strastjo, ki so ju imeli v začetku kariere. Album "Prihajamo v miru" je močan, surov in avtentičen primer hardcore punka, ki ponuja kritiko današnje družbe skozi glasbeni izraz. Wasserdicht s svojo glasbo nastavlja zrcalo družbi, tako ožji domači kot širši svetovni, ter spodbuja poslušalce k razmišljanju in samorefleksiji. Dolga odsotnost s scene ni vplivala na moč in energijo benda, ki je še vedno sposoben ustvarjati glasbo, ki odmeva in navdihuje.

Ormoška zasedba je s svojim povratkom in novim albumom dokazala, da njihova glasba ostaja relevantna in vplivna. "Prihajamo v miru" je tako zagotovo odmeven in glasen primerek na domači sceni, ki ga ne smete zamuditi, če ste vsaj malo ljubitelj tršega, hitrega in brezkompromisnega (hardcore) punka.

Diskografija:
  • Wasserdicht / World Chaos (Split tape, Abnormal Tapes 1995)
  • Scuffy Dogs / Wasserdicht (Split LP, Jay Walk 1996)
  • Konstrukt / Wasserdicht (Split EP, Jay Walk 1997)
  • Humantiaer / Wasserdicht (Split LP, Vulkancore 2002)
  • FxPxOx / Wasserdicht (Split mini CD, Homegrown Records 2003)
  • Homo Homini Lupus / Wasserdicht (Split tape, BUM Records 2004)
  • Iluzija svobode 1990 - 2013 (Dicography tape, M.S.F. 2013)
  • Prihajamo v miru (LP, GBTM & PDV 2024)
Pripravil: Matej Urbanč

1 komentar:

  1. ZDRAVO; Jaz sem Susan Benson. Sem posojilodajalec in tudi finančni svetovalec.

    POTREBUJETE POSOJILO?
    Nudimo kredite za fizične osebe: osebni kredit za porabo, poslovni kredit, stanovanjski kredit, odkup kredita, odkup dolgov za zbrati vse vaše dolgove v enem kreditu, kredit za financiranje nakupa vašega avtomobila.

    POTREBUJETE FINANČNO PODPORO?
    Podpremo lahko financiranje vaših projektov kot so: gradnja vaših hiš, pisarn, kmetij, financiramo vaše potovalne projekte, vaše podjetje ali projekt, za katerega potrebujete zunanje financiranje.

    POTREBUJETE INVESTITORJA?
    Lahko investiramo v vaše velike projekte. To je rezervirano za podjetja, ki iščejo vlagatelje za financiranje svojih raziskovalnih projektov, nepremičninskih projektov, prevzemov in drugih poslovnih potreb.

    IZBERITE NAJBOLJŠE MOŽNOSTI POSOJILA.
    PRIJAVITE SE ZDAJ!!!
    E-pošta: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
    Lahko nam pošljete sporočilo na WhatsApp preko: +447915601531 in prejmete odgovor v trenutku

    KAJ PONUJAMO
    Ponujamo vse vrste posojil, zavarovana in nezavarovana posojila, konsolidacijo dolgov in mnoga druga.

    SUNSHINE FINANCIAL GROUP je hčerinska družba ene najmočnejših skupin v Evropi in svetu s kapitalom 510 milijonov evrov. Sledimo strategiji, da smo prisotni tam, kjer je rast, povezujemo stranke s priložnostmi, ki jih ustvarja, pomagamo podjetjem pri rasti, gospodarstvu pri uspevanju in posameznikom pri uresničevanju njihovih ambicij.

    OdgovoriIzbriši