torek, 21. februar 2012

Arhivska dokumentacija Galerie 88

Galeria 88 je bila prva neodvisna galerija v Sloveniji in Jugoslaviji, ki je posegla v javni prostor kot civilnodružbeni, kulturni in umetniški projekt. Prva zato, ker ni imela institucionalnega ščita. Dela iz začetnega obdobja galerije so se vpisala v zgodovini slovenske sodobne umetnosti in živela v drugih razstavnih prostorih: Mednarodni grafični bienale Ljubljana, U3 itd. Galeria 88 je imela prostore v sedanjih stavbi Univerze v Mariboru in bila edini prostor osamosvajanja Slovenije v Mariboru.

Galeria 88 je bila zgodba o Kulturno umetniškem društvu 88, ki mu SZDL-jevski, ZK-jevski, ZSMS-jevski aparatčiki niso dovolili ustanovitve. Akterji niso odnehali in zaživela je galerija v strogem centru Maribora brez institucionalnega ščita. Potem se je vse odvijalo izredno hitro. Dve leti izredno nabitega programa so zapolnili akterji scene sami in prišlo je do izredne sprostitve kreativne energije. Samoiniciativa državljanov in organizacijsko menedžersko delo Dušana Hedla je vodilo galerijo, nastala je zgodba Galerie 88 in kasneje Mladinskega kulturnega centra Maribor.

Skozi Galerio 88 je doživela vrhunec celotna alternativna scena SV Slovenije. V njej se je predstavljala likovna, performerska, video, glasbena, literarna, gledališka in multimedijska umetnost in intelektualna srenja nove prihajajoče Slovenije ter politična opozicija, ki je kasneje vodila državo. Zadeva je na ogled tukaj: klik.

Ni komentarjev:

Objavite komentar