torek, 8. januar 2013

Zašenki: ˝Ustvarjamo svojo glasbo, širši javnosti pa želimo povedati kaj nam leži na duši˝.

Band meseca januarja je postala brezkompromisna prekmurska zasedba Zašenki. Band, ki ve kaj dela in kaj govori, je sprva štel pet članov. Danes skupina šteje tri člane: Alen na kitari in za mikrofonom, Rok na basu in drugem mikrofonu, Damir pa veselo udriha po bobnih in ˝drži˝ steber benda. 

Zašenki so decembra izdali svoj prvenec oz. EP z naslovom Nikdar Več. Na njem se nahaja 5 udarnih pesmi, s skupino pa smo pred dnevi opravili tudi intervju. 

1. Kdaj ste ustanovili skupino in zakaj? 

Skupino smo ustanovili že leta 2005 z namemon, da ustvarjamo svojo glasbo in da širši javnosti povemo kaj nam leži na duši. 

2. Kaj pomeni ime skupine zašenki in kako ste prišli do njega? 

V Prekmurščini beseda zašenki oziroma šenki pomeni zastonj, do imena pa smo prišli nekako tako. Ko je skupina nastajala in smo še vadili doma v kleti, smo se šalili kaj bo ime in kaj ne, ko je potem nekdo zagrabil časopis in prvo besedo ki smo jo tam zagledali (zastonj) smo vzeli za svojo, jo 'podomačili' v naše narečje in tako smo dobili besedo Zašenki. Po tem nismo niti več premišljevali, če bi ime menjali, ker nas je okolica že poznala kot take in tako je tudi ostalo. 

3. Kako ste se znašli v punk vodah in katere skupine so najbolj vplivale na razvoj vaše glasbe? 

Najlažje je bilo začeti s punk bendom. Preprosti riffi, bobnarski ritem, ki te dvigne na noge in pa samo sporočilo komadov, v smislu alternativnega ustvarjanja glasbe. Skozi ta leta, odkar smo že skupaj, pa smo vzeli to zvrst bolj 'resno' (kolikor se to da), saj se da s to navidez preprosto zvrstjo občinstvu prikazati, da to le ni tako lahko in sam mislim, da v času v katerem živimo, je punk spet postal pomemben del glasbene alternativne scene, saj je kritik na temo družbe mnogo in še več. 

Ko smo začeli kot skupina, smo imele neke skupne vzornike kot so bili Niet, tudi Pankrti, Misfits, ki so bolj svojevrstni in potem smo svoj stil razvijali od tam naprej. Zdaj mogoče na nas najbolj vpliva skupina The Exploited, ki poleg hitre punk glasbe, ponuja tudi dobra sporočila s samimi besedili, vendar se pa vseeno neradi predalčkamo, delamo tako glasbo kot nam najbolj paše. 

4. Od leta 2009 pa do letos je bil vaš band na odmoru. Kako to, da ste se odločili zopet prijeti za inštrumente? 

To zatišje je več ali manj bilo navidezno, saj mi inštrumentov nismo nikoli odložili. Ker smo glasbeniki po duši, smo se pač odločili, da bomo nadaljevali to kar smo načeli in začeli, ko smo ustanovili bend. 

5. Sprva ste bili kvintet. na svoji poti pa ste izgubili enega člana, nazadnje pa še vokalistko mimo. zanima nas, zakaj je prišlo do odhoda obeh članov? 

Verjetno zaradi pomanjkanja interesov. Prvi član je odšel že pred prvim koncertom, Mima se je pa po naši 'pavzi' preprosto odločila, da ne bo več v skupini, za kaj več bi pa mogli povprašati njiju. 

6. Za vokal je po odhodu mime poprijel kitarist Alen. Ali še vedno iščete vokalista/ko? 

Verjetno bi pravi odgovor bil da ne iščemo, ker se s tem niti ne ubadamo toliko. Če se taka priložnost kdaj pojavi, bomo rade volje poskusili tudi tako, saj je na odru še prostor za dodatno osebo ali dve, si pa sami s tem ne belimo glave. 

7. Kateri koncert vam je najbolj ostal v spominu in zakaj? 

Vsak koncert je poseben in edinstven, tako tudi mora biti. Bi pa verjetno morali priznati, da so najboljši koncerti za nas, doma v mursok – soboškem Mikku, ker je vzdušje vedno fenomenalno, občinstvo nas pozna, energija je ta prava. 

8. Decembra ste izdali svoj prvenec, ki nosi naslov nikdar več. ep je izšel v samozaložbi, slednjega pa je moč dobiti pri članih benda. zanima nas, kako je nastajal? Kaj nam pove naslov albuma? 

Ep smo posneli dokaj hitro. Snemal nas je Sašo Herman v prostorih, kjer sicer vadimo, mix in mastering je pa naredil Tilen Sapač in moremo priznati da smo z delom obeh zelo zadovoljni. Naslov albuma ima lahko kar nekaj razlag. Lahko si ga razlagate kot celoto - nikdar več zašenki. Recimo pri nas doma dostikrat rečejo 'šenki je mrau', v smislu da se nič več ne dela zastonj. 

9. Kdo je avtor vaših pesmi? Kaj nam želite sporočiti? 

Pesmi pišemo sami in sicer glasbo naredimo skupaj na vajah, besedila pa običajno napišeta Rok in Alen. Lahko rečemo, da vsa naša besedila nimajo nujno nekega sporočila, nekatera več, nekatera sploh ne. Recimo ena pesem govori o bogatunih, ki si polnijo žepe, medtem ko na drugi strani spet ena druga pesem govori o zaseki in pašteti.

10. Kakšni so vaši načrti za prihodnost? Promocija nove plošče? 

Predvsem so zdaj naši cilji ustvariti čim več novih pesmi, da se otresemo naše preteklosti in da nas publika prepozna takšne kot smo zdaj, ne pa takšne kot smo bili 5-6 let nazaj. Med drugim si tudi želimo čim več koncertov po Sloveniji, mogoče tudi na tujem.

11. Ali ima vaš mursko-soboški župan Anton Štihec tudi kakšne grehe ? Ali ste se udeležili nedavnih protestov? 

Grešnikov je veliko, tako pri nas, tako po celi državi, tako tudi po celem svetu. Nevem kakšne grehe skriva naš župan, v glavnem ni on krivec naših problemov. Problemi tičijo v naši prestolnici, od koder pride premalo finančnih sredstev v Prekmurje nasploh. Taka politika ni dobra in upamo, da bo tudi ta gotova, kot tudi ljudje, ki se je držijo. Kolikor smo sami časovno zmogli, smo se jih udeležili in podprli množice. 

ČLANI SKUPINE:

Alen - vokal, kitara
Rok - vokal 2, bas
Damir - bobni

KONTAKT:

mail: zaschenki@gmail.com
tel: 040-693-469 (Damir)

PRIHAJAJOČI KONCERTI:

Sledijo v kratkem! Band meseca januarja Zašenki vam v tokratni NAGRADNI IGRI podarja dva ep-ja Nikdar Več ter še 3 demo cd-ejke. Nagradno vprašanje se glasi: Katera pijača je bendu najljubša? Namig: glej zgornjo youtube povezavo. Odgovore nam prosim skupaj z vašim naslovom pošljite na: slovenia.punkrock@gmail.com s pripisom za nagradno igro. Odgovore bomo sprejemali do vključno 15. januarja. Srečno! 

Nagrajenci prejšnje nagradne igre, ki so prejeli cd-ejke skupine Pissing in the Wind so: Irena Vrtovec (majica + cd), Andreas Adanič (cd),  Benjamin Graj (cd) in Jonas Lesjak (cd). Čestitamo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar