petek, 15. februar 2013

Silence Before: ˝Ko se soočiš s samim sabo, globoko vdihneš in nato daš vse od sebe.˝

Band meseca februarja je postala brutalna metal-core skupina Silence Before. Ta mariborski kvintet odre trese od leta 2009. Za njimi je lepo število nastopov, a nikoli jih ni preveč kot pravijo. V svojih nastopih ter glasbi, ki jo igrajo, neizmerno uživajo. Ekstremna glasba je njihovo življenje, zato svoj prosti čas radi preživijo kvalitetno z ustvarjanjem novih pesmi.

Pred dvemi leti so Silence Before že izdali ep ploščo ˝What A Fine Day For Violence˝, zdaj pa so tik pred izdajo druge, ki bo nosila naslov "On The Edge Of The World". Slednja bo izšla v samozaložbi v začetku marca.

1. Vaša skupina je nastala leta gospodovega 2009. Kaj je bil ključen moment, da ste se odločili ustanoviti skupino? 

Tudi že pred nastankom Silence Before, smo se pubeci družili, hodili ven, ipd. Tako smo tudi Mitja, Miha in David spoznali, da ne bi bilo slabo če bi tudi skupaj kaj ustvarili. Mitja in Miha sta že pred tem vadila razne priredbe in imela tudi bend. Tudi Davidu ni bilo tuje biti v bendu, saj jih je do takrat že menjal kar nekaj. Na koncu se je izkazalo, da je kombinacija teh treh oseb vodila v nekaj posebnega. Iz priredb so sledile avtorske pesmi, koncerti, EP, zabave in prijateljstvo, tako da še danes lahko nadaljujemo, kar smo pred štirimi leti začeli.

2. Silence Before. Kaj vas je pripeljalo do imena zasedbe in kaj nam sporoča?


Silence Before, preprosto ime a ima tudi pomen. Postavite se v položaj, ko veste, da gre za vse al pa nič. To je lahko kakršenkoli življenjski dogodek in tisti trenutek tišine, preden se soočite s tem kar je pred vami. Ta trenutek bi lahko rekli da predstavlja pomen imena. Ko se soočiš s samim sabo, globoko vdihneš in nato daš vse od sebe.

3. Pred vami je nova izdaja z naslovom "On The Edge Of The World". Povejte nam, koliko pesmi bo vsebovala in v kateri fazi procesa se trenutno nahaja
?


Po lanski sezoni koncertov smo se ločili od basista Črtomirja in se obenem odločali, kako želimo naprej ustvarjati glasbo. Še vedno radi eksperimentiramo, poskušamo ustvariti nekaj novega in to združiti z že znanim. Tako so začele nastajati štiri nove pesmi, ki bodo na tej izdaji. Trenutno je EP tik pred izidom, saj smo že decembra vse posneli in čakamo samo na zmiksane posnetke. Sama izdaja je pa le napoved, kaj se lahko pričakuje v prihodnosti.

4. Kdo je glavni snovalec pesmi, ki jih igrate? O čem govorijo vaša besedila?

Od začetka ustvarjanja prvega EPja sta bila glavna snovalca Mitja in David. Single za katerega smo lani izdali video je v celoti napisal David. Za novo izdajo smo pa ponovno šli v drugo smer. Tokrat je koncept in zgodbo, ki stoji za njo, predstavil Davor. Pred začetkom pisanja materiala nam je razložil zgodbo in predstavil protagonista ter njegov pogled na sodoben svet. Pesmi podoživljajo dogodke kot so Majevski koledar, Vseslovenske vstaje, vsebuje pa tudi bolj osebne strani življenja kot so vera, prijateljstvo in ljubezen. Cilj izdaje je predstaviti simbol, ki smo ga ustvarili in uvod njegove zgodbe, ki se bo v celoti lahko slišala na albumu.

5. Katere so skupine, ki jih radi poslušate in katere so vplivale na razvoj vaše glasbe?

Kar se glasbe tiče se dokaj razlikujemo ampak se vsi najdemo pri skupinah kot so Emmure, I The Breather, Whitechapel, Perophery . Pri pisanju nove izdaje pa so največji vpliv imeli Upon A Burning Body, Born Of Osiris, In Flames in Parkway Drive. Vsak od nas ima določen stil, ki ga prinese s sabo v skupino.

6. Kateri koncert je najbolj ostal v vašem spominu in zakaj?

Koncert, ki je do sedaj res izstopal je bil v sklopu sedme obletnice "Hardcore Koper" v MKSMC Koper. Pot od Maribora do Kopra je sicer dokaj kratka, a smo si naredili pravi roadtrip. Ta dan smo si vzeli čas in uživali ob vožnji. Kupili smo par piv, se ustavili na Trojanah, se na poti cel čas drli, ko smo skušali pet pesmi z radia in vseeno pravočasno prispeli v Koper, kjer nas je sonce segrelo za koncert. Backstage, hrana in pijača. Za vse je bilo poskrbljeno in organizator se je res dobro potrudil za skupine, ki so nastopile. Imeli smo celo prostor, kjer smo lahko prespali. Nahajal se je v prostorih kluba, kar je bilo takrat prvič za nas. Vzdušje, ki smo ga doživeli sredi samega koncerta je bilo tudi presenetljivo. Slovenija gor dol, kjerkoli že si, šele ko vidiš da ljudje poznajo tvoje pesmi in besedila tudi na drugi strani države, je občutek ki se te res drži. Med koncertom smo dvakrat dobili obisk policistov, ki so dobili prijave motenja reda in miru, vendar se je organizator lahko zmenil, da se koncert izpelje do konca. Moshpit, hardcore dancing in encour, nato pa čaga dalje. Sprehajali smo se po mestu, od lokala do lokala nekaj spili in šli naprej, dokler nismo prišli do Planeta Tuš. Bil je večer za prve izkušnje in alkohola tudi ni manjkalo, torej zakaj pa ne? Davor in prijatelj skupine Rene sta splezala preko požarnega izhoda vse gor do terase, kjer ju varnostnik ni nagnal ven temveč nazaj, kar pomeni, da sta splezala nazaj do ostalih in smo nasmejani skupaj šli do vhoda, ki je bil na drugi strani zgradbe. Jack Daniels, trance in par ur pozneje se je zaključevalo in šli smo po isti poti nazaj do kluba, kjer smo imeli zmenjeno prenočitev. Hodili smo mimo krožnega prometa, kjer smo vsi vedeli, da moramo naprej levo, le Davor se je odločil za svojo pot.

Tako je ob dveh zjutraj sam s prazno baterijo na telefonu in brez denarja iskal klub, kjer smo ga čakali že dobro uro. Hodili smo med ulicami in se drli, če bi nas slučajno slišal dokler se ni z taksijem pripeljal in z velikim nasmehom stopil do nas. Nam seveda ni bilo nič jasno, imamo pa še svojo zgodbo noči, ki jo poznamo samo mi. Tako smo končno šli nazaj do kluba kjer smo prespali in se naslednje jutri vrnili z spomini najboljšega koncerta in nasploh dogodka do sedaj.

7. V vaši postavi se je zamenjalo že kar nekaj članov. Zakaj je prišlo do tega? Koliko časa je bilo potrebno za ponovno uskladitev in umestitev novih?


Menjav niti ni bilo nekaj dosti. Originalna zasedba je bila skoraj enaka le, da je Davor zamenjal Davida na kitari, da se lahko le-ta bolje posveti vokalu in najnovejša menjava basista Črtomirja z Domnom. Menjave so bile vedno v krogu prijateljev in znancev, tako da smo se vedno hitro uskladili in normalno nadaljevali.

8. Kaj se dogaja z mariborsko hardcore sceno? Zdi se nam, da je zadnje čase malce poniknila ali se motimo?

Maribor zelo niha kar se tiče hardcore scene. Bilo je dosti dobrih bandov, ki so pomagali k samem razvoju scene kot so Curse Of Instinct, Sabaium, Low Value... Ampak žanri, ki so v sklopu metala, punka in hardcora, ljudi vedno bolj ločujejo kot združujejo. Naj bo to thrash, metalcore, hardcore, pristaši različnih podzvrsti bodo po navadi zvesti le eni.

Res je tudi, da skupine eno leto nastopajo in drugo leto izginejo ter tako pustijo luknjo v sceni. Dobra novica je, da se še vedno najdejo skupine, ki so šele začele ustvarjati in nam dajejo upanje, da bodo v prihodnosti bolj povezane ter da bodo obiskovalci koncertov bolj odprti do različnih stilov metala in hardcora. Scena se po našem mnenju še vedno ravzija in pristaši scene bodo vedno iskali skupine, katere bodo resne in zdržale več kot leto dni.

9. Povejte nam še kakšni bodo vaši nadaljnji koraki v prihodnosti? Mogoče turneja?

Cilj za prihodnost je vsekakor album in upamo res, da bo prišel do realizacije. Trenutno pa smo zadovoljni z glasbo, ki jo igramo in se zraven res dobro počutimo. V načrtih je organizacija turneje, ki se bo začela z izzidom EPja. Radi bi širili sceno, kjer se le da po Sloveniji in na to poskušali širit meje.

10. Ali podpirate proteste proti političnim elitam iz obeh polov? Kaj vas pri njih najbolj moti?

Kar se tiče politike, vstaj, protestov, lahko rečemo, da podpiramo vse ljudi, ki gredo na cesto in se borijo za to, v kar verjamejo, torej za boljšo Slovenijo. Pohlep, brezposelnost in politična elita zadnja leta bolj kot kadarkoli prej uničujejo našo deželo in končno se je "mali človek" postavil proti valu korupcije. Upamo res, da bomo lahko državljani enkrat stopili skupaj, ne glede na status in si zgradili boljšo prihodnost. Sami nismo dovolj politično izobraženi, da bi se lahko spustili v globlje debate, ampak če pogledamo to našo mlado državo, smo si lahko vsi enotni, da smo na robu.

 photo SilenceBefore.jpg
Foto: Nejc Ketiš, ©shine.si
Člani skupine:

David Valh - Vokal
Mitja Levašič - Kitara
Davor Krueger - Kitara
Domen Kovačič - Bas kitara
Miha Vučko - Bobni

Kontakt:


Prihajajoči koncerti:

Sledijo takoj po izdaji albuma.



Kot vedno, tudi tokrat v sklopu objave band meseca poteka še NAGRADNA IGRA. Tokratni band meseca vam podarja 5. cd-ejk prihajajočega ep-ja. Nagradno vprašanje se glasi: Kako se glasi naslov njihove nove izdaje? Odgovore nam prosim skupaj z vašim naslovom pošljite na: slovenia.punkrock@gmail.com s pripisom za nagradno igro. Odgovore bomo sprejemali do vključno 22. februarja. Srečno! 

Nagrajenci prejšnje nagradne igre, ki so si prisvojili cd-eje skupine Zašenki so: Petra Virant, Benjamin Pavel, Špela Jeretina, Aleš Šüklar in Polona Rožman. Čestitamo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar