torek, 14. maj 2013

Bipolar Disorder: ˝Govorimo o morbidnosti sveta, lepoti grdega in nagnusnosti lepega˝.

http://f0.bcbits.com/img/a1875067827_10.jpg
Naslovnica albuma
Band meseca maja je postala skupina Bipolar Disorder. O tej dokaj sveži postavi je znano bolj malo. Vemo le, da prihajajo iz kultnega alternativnega prostora Sokolski dom, ki je glavni akter za ustvarjanje tovrstne kulture v Novem mestu. Nastali so poleti leta 2012 in od tokrat so zavzeto nagnjeni k produkciji svojevrstne underground glasbe.

Prejšnji mesec so izdali sveži album, ki so ga poimenovali ˝Razpadanje po koščkih˝. Na albumu se nahaja 13 družbeno – angažiranih pesmi, ki opozarjajo, da življenje na zemlji ni sveto.

1. Kdaj in kako se je začela vaša zgodba? Od kod ime Bipolar Disorder?

Naša zgodba se je začela februarja lani z inštruiranjem bobnov in posledično delanjem komadov. Kar nekaj časa smo bili brez imena in proti temu predlogu ni imel noben član nič proti. Poleg tega pa ta besedna zveza dobro opiše našo glasbo.

2. Aprila ste izdali album z naslovom ˝Razpadanje po koščkih˝. Izdelek ste glede na časovne smernice ustvarili dokaj hitro. Povejte nam, kje ste snemali skladbe in kako je potekalo snemanje?

Skladbe smo snemali v Sokolskem domu v vadbenem prostoru skupine Botomline. Snemanje je potekalo posamezno po inštrumentih, saj smo jih nasnemavali. Snemali smo tri dni plus še neki popravki naknadno. Lahko rečem še, da je bilo mrzlo in da je bilo veliko radovednežev tekom snemanja. Ampak tako je to v Sokolcu. Produciranje se je malo bolj zavleklo, ampak tudi to je šlo čez.

3. Na albumu je zbranih 13. pesmi. Zaupajte nam, kdo je snovalec vaših besedil in o čem govorijo? Kdo razpada po koščkih?

Besedila zadnje čase pišemo vsi, še najbolj Zok in Sandro, zato so stili pisanja in vsebina raznoliki. Govorimo pa predvsem o morbidnosti sveta, lepoti grdega in nagnusnosti lepega. Kdo razpada po koščkih? Jaz, ti, lepota, zdravje, družba, humanost,… Se pa tudi stvari sestavljajo po koščkih. Vse to so neskončni cikli kreacije in destrukcije in čutim, da smo sedaj v destruktivni tranziciji zato vsi razpadamo po koščkih.


4. Glede na to, da ste izdali novo izdajo ali lahko pričakujemo kakšno promocijo le-te, koncert? Mogoče v domačem Sokolskem domu?

V Sokolskem domu sta bila že dva koncerta, zato hočemo igrati v drugih delih klubih in festivalih po Sloveniji in tujini.

5. Album je izdan kot d.i.y. produkt, če se ne motimo. Je naredi sam način tisto pravo? Je še kdo prispeval kakšen delček k izdaji albuma?

DIY način ni pravi način niti napačen. Je samo način, ki ima svoj čar, vendar pa tudi pomanjkljivosti (predvsem tehnične – kvaliteta), zato bom rekel, da se ne bi branili pravega studija. Drugače pa nam je pri snemanju pomagal glasbeni kolega Max Špelko, pa velika zahvala gre skupini Bottomline, za izposojo opreme, pa Polona, ki je odigrala violino na dveh komadih.

6. Vaša glasba je zmes večih alternativnih vplivov. Kako bi sami opisali glasbo, ki jo igrate?

Bipolar disorder. Kaotično jamranje in jebanje v glavo, za katerega ne veš, ali mislijo resno, ali se samo zajebavajo.

7. Katere skupine so na vaši playlisti danes? Kateri album ali skupina vas je v zadnjem času najbolj navdihnila?

Vsi člani poslušamo alternativno glasbo v mnogih oblikah in ne se čudit če nas boste videli na psytrance partyju ali dubu. Drugače pa si člani pošiljamo in predstavljamo novo glasbo prek youtuba, zato bi težko rekel da kogarkoli kaj zares navdihne danes. To so časi instantne zadovoljitve in konstantne nezadovoljnosti ter apatičnosti.

8. Sokolski dom je stičišče vseh, ki si želijo svobodnega ustvarjenja na vseh področjih kulture. Kako je s stanjem Sokolca danes? Kateri dogodki in dejavnosti se še odvijajo v vaših prostorih?

Sokolski dom je na nekakšnem hiatusu (premoru). Javnih dogodkov, kot so bili pred leti tam več ni, ker so se ekipe med seboj skregale, razšle ali preprosto našle druge interese. Sedaj se v Sokolskem domu vadi – predvsem glasbeni del je zelo priden, saj neprestano nekdo ropota. Veliko se tudi čami in zabušava (lenoba je gonilo napredka), imamo pa tudi tečaj argentinskega tanga. Občasno se zgodi tudi kak koncert ali party bolj zaprtega tipa.

9. Politika. Se strinjate z varčevalnimi ukrepi vlade (dvig DDV-ja, prodaja državnih podjetji)? Kdo bi moral po vašem mnenju nositi glavno odgovornost za nastalo stanje?

Varčevalne ukrepe treba pogledati z drugega zornega kota. Rast kapitala je umetna iluzija, ker je skregana z naravnimi zakoni. Zato te kapitalske elite poskušajo plasirati kapital in potuhnjeno pokrasti vse kar je še javnih dobrin in naravnih surovin,… Dejansko če malo bolje pogledamo, krize ni.

Krivda je kolektivna – tako naša kot njihova, ker smo pozabili na zdravo pamet, povezavo z naravo in ker smo zmanjšali duhovno zavest. Sicer pa je Stanley Kubrick dobro opisal problem sveta, ko je rekel, da so se velike države vedno obnašale kot gangsterji, majhne države pa kot prostitutke…

10. Vaše zaključne besede…

Vsak naj dela na svojem osebnem razvoju in doseganju svojega polnega potenciala, hkrati pa se je treba zavedati, da smo vsi eno.

Na vprašanja sta odgovarjala Zoko Loko in Sančo Pansa.


Člani skupine:

Sandro - vokal
Tena - bobni
Zok - kitara in vokal
Jon - bas

Kontak (booking, merch):

bandcamp
kros_kor@yahoo.com

Prihajajoči koncerti:

Pridejo kmalu!


In kot že v navadi, na koncu pripravljamo še NAGRADNO IGRO, v kateri tokratni band meseca podarja pet cd-ejk svežega albuma ˝Razpadanje po koščkih˝. Nagradno vprašanje se glasi: Kaj je problem sveta po Kubricku? Odgovore nam prosim pošljite vključno z vašim naslovom na: slovenia.punkrock@gmail.com s pripisom za nagradno igro. Odgovore bomo sprejemali do vključno 22. maja.

Nagrajenci prejšnje igre, ki so prejeli cd-ejke skupine In The Crossfire so: Ambrož Blažko, Anže Nečemer, Barbara Žužek, Matej Velkavrh in Miran Lackovič. Čestitamo!

Ni komentarjev:

Objava komentarja