nedelja, 09. junij 2013

Band meseca; Pridigarji:˝Punk in ska zabavata – ska + punk pa polni šank!˝

Pridigarji letos na snemanju spota ˝Smrt˝
O skupini Pridigarji bi lahko napisali celo knjigo. Je bend z neverjetno kilometrino za naše razmere. Namreč 25. maja so ormoški ska punk godci praznovali že 25. leto obstoja. V svoji zgodovini so izdali 7. albumov in sodelovali na številnih kompilacijah: No border jam 1,2,3,4,5, Zgaga festival, Smeri razvoja, Unterhund-veselica, Ox, Plastic bomb, K4 1989/99, Slokompanija, This is ska in Ska factor positive. Posneli so tudi pet videospotov.

Njihova besedila so humorno naravna z zdravo mero kritičnosti ter ugnezdeno sporočilnostjo. Člani skupine Pridigarji so tudi ustanovitelji alternativnega kluba Unterhund v Ormožu. Vseskozi so bili (in seveda še vedno so) pomembni akterji na domači alter sceni. Ob tej zavidanja vredni obletnici Pridigarjev jim čestitamo tudi mi in jim želimo še veliko udejstvovanja na sceni še na nadaljnjih 25. let. Band meseca junija.

1. Na praznovanju 25. obletnice vašega obstoja so poleg vas igrali še Scuffy Dogs, Muškat Hamburg, in ZMP. Sprva nam zaupajte, kako je bilo na praznovanju obletnice vaše skupine? Se je čisto vse vrtelo okoli številke 25? 
  
Ves svet se vrti okoli pičk in okoli denarja, v Unterhundu pa je bilo vse v znamenju števila 25. 25. maja pred 25. leti so Pridigarji, pri katerih je do sedaj igralo 25 oseb, imeli prvi špil, zato je 25 bendov 25. maja 2013 priredilo 25 njihovih pesmi, za vizualno predstavitev pesmi pa je poskrbel ilustrator Igor Muršič, ki razstavlja 25 božjih podobic našega bednega vsakdanjika. 

2. Se še spominjate svojih začetkov? Kaj bi spremenili, če bi še enkrat začeli vašo pot?

Začetek je bil težak, saj smo preko kleščnega poroda in carskega reza trgali popkovino in si utirali pot do nadaljnjih nezgod. Če bi vedel, kar vem zdaj, me ne bi spravili nazaj, raje bi pobegnil, kot toliko drugih in vsaj živel med ljudmi.(Grešni kozel, CD Na vrat na nož, 1997) 

3. Kako se je spremenila scena od takrat? Kako se je spremenil Ormož in klub Unterhund, v katerem že od samega začetka delujete tudi sami?

Nastop Pridigarjev na stadionu
Mestna graba Ormož  - 25.5.1988
Scena se je spremenila tako, da se vse dogaja v zakulisju, predstava, ki jo gledamo na odru, pa je odsev naših pobožnih želja – resnica je precej bolj kruta, vsak dihur se spozna na »Kultur«! Ormož se ni spremenil v 740 letih obstoja, torej se ni mogel niti v zadnjih 25 letih, odkar krešemo in češemo po dolgem in počez, da bi mu vdahnili malo življenjske radosti in žlahtne norosti! Ali kakor pravimo Ormožani: »Nigdar nigi nikoga nega!« Je pa res, da je Unterhund po obnovi leta 2010 postal eminenten klub z odlično vodenim programom, ki privablja množice od povsod, predvsem pa iz plavalne kožice. 

4. Kateri so (bili) vaši glavni glasbeni vplivi? Katero glasbo poslušate danes in katero ste poslušali včasih? 

Glasbeni vplivi so vsi živi, mrtvi, zaprti in potrti, pa vsi položni, pobožni in dvonožni, prijateljice noči, ki se jim spati škoda zdi, pa sosedov mlinar tekočinar, ki moko melje in sere zelje, razžaloščeni, ponižani in pohabljeni, pa oni drugi od Boga pozabljeni. 

5. V 25. letih ste izdali nemalo albumov. Kateri od njih vam je najbolj prirasel k srcu? Kako to, da ste za zadnji album ˝Nizki udarci na visokem nivoju˝ potrebovali kar devet let?

Najbolj ti prirasejo k srcu stvari, ki poženejo najgloblje korenine. Na začetku je bila beseda in beseda je meso postala! Sedaj pa že vsi kremenateljce pljuvajo! Človek bi pomislil, da smo nori, ko takole nakladamo, kar pa tudi ni daleč od resnice, resnica pa boli, zato se ji izogibamo. Zato je laž tista draž, ki nas rešuje blamaž. Če ženske potrebujejo devet mesecev, da zanosijo-rodijo, zakaj ne bi Pridigarji rabili devet let, da prde-rignejo v kozji rog?

6. Kdo je snovalec vaših besedil? Kje črpate navdih za pisanje skladb?

Besedila so odraz stanja duha v naši družbi, ki ga lahko opišemo v dveh slikah: 

Pridigarji
Logo
Spoštovani davkoplačevalci, nategnili so vas izkoriščevalci, dvajset let boste varčevali, drugi pa se vam bodo smejali. Diktatorji in klovni kopičijo probleme, vi pa si na ulicah podarjate objeme. (Stanje duha, zbirka Revni kot cerkvene miši, Subkulturni azil Maribor 2013)

Malo manj gre za materialne stroške, malo manj silikona v povešene joške, malo manj se prileže kisika, toliko bolj nas amoniak zamika. Malo manj vodice v ustni zadah, malo manj muh na en zamah. Malo manj vode v suha korita, malo manj metkov, ko je puška nabita. (Seviljski brivec, zbirka Revni kot cerkvene miši, Subkulturni azil Maribor, 2013)

7. V čast vaši 25. obletnici delovanja je izšla kompilacija ˝Tribute to Pridigarji˝. Na njej je 25. izvajalcev izvedlo po eno vašo pesem ter se s tem poklonili vašemu dolgoletnemu in vplivnemu delovanju. Povejte nekaj besed o tej kompilaciji. Od kod ideja za tako veličasten projekt? 

Vsa zasluga gre dvema nadebudnežema iz Koroške, Davorinu Petku in Jerneju Huberju, ki sta preko Giljotine zbrala in po stari francoski navadi obglavila 25 bendov, tako da sedaj njihove glave krasijo notranjo podobo kompilacije. Giljotina je slovenska donatorska DIY glasbena založba in spletna skupnost za izvajalce, povezane s punkom. Se spomnim, da sem se na špilu Pridigarjev v Slovenj Gradcu čudil njuni ideji, kje bosta pa dobila toliko bendov - pozneje se je izkazalo, da je pri tem projektu sodelovalo kakih 45 bendov!

Tribute to Pridigarji - Pridigarji XXV cover arthttps://fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/532296_593426510675147_264196322_n.jpg

8. Pred kratkim ste izdali videospot za pesem ˝Smrt˝. Kako je potekalo snemanje? Kdo vam je pomagal pri izvedbi?

Režiser, scenarist in producent spota Smrt je Vitomir Kaučič, sicer bolj znan po trilogiji Vinopiri, ki so okužili že vsako slovensko vas. Vito in Boris Pajek sta bila tudi snemalca spota, v katerem sta poleg Pridigarjev igrala še Nataša Bavec in Tomaž Rajner. Kaskader vratolomnih voženj z motorjem je bil Branko Puklavec, ki je snemanje preživel brez vidnih trajnih posledic. Sicer pa gre za zgodbo o pohlepu, denarju in prevari v dobri stari maniri stripa Alan Ford, tako da v njem lahko prepoznamo tudi stripovske junake, poleg že omenjenega Alana še Broj 1, Grunfa, Sira Olivera, Boba Rocka, Jeremijo, Šefa in Velikega Cezarja. Da burleska tudi treska, poskrbi direndaj policaj! Če ste kdaj brali ta nekoč zelo priljubljen in duhovit strip, vam priporočamo, da si ogledate tudi njegovo video različico!


9. Decembra ste pri založbi Front Rock izdali tudi zbirko vaših uspešnic imenovano ˝Retro Dizajn˝. Kako to, da ste se odločili za takšno izdajo in zakaj v vinilni obliki?

Človeku na smrtni postelji se zvrti film nazaj, tako smo tudi mi prešaltali na dni, ko smo stripe brali vsi, tako oni z bomboni, kot tudi kaka tetka, vredna metka. S to izdajo se hočemo zahvaliti vsem stricem, ki so nas porinili v ospredje, nam zrihtali kredite, da imamo otroke site, da serjemo klamfe velike in drugim dajemo črne pike! Menimo, da so za tako obletnico in zbirko The best of dosti bolj primerni LP-ji kot CD-ji, saj so bolj obstojni, nostalgični in nasploh imaš pri LP-ju kaj v roko prijeti in v usta vzeti. 

10. Z založbo Front Rock sodelujete že od samega začetka. Kako bi opredelili to sodelovanje? V kakšnem stanju je vaša lastna založba Ohoho Records?

Sodelovanje je zadnje dve leti bilo nadvse plodno in uspešno. Najprej je Front Rock leta 2011 izdal LP Gnilih Duš ˝Vse je v skladu s predpisi˝. Gre za 26 punk pesmi, ki smo jih sicer igrali že leta 1981, vendar takrat nismo imeli pogojev za snemanje. Še istega leta je založba izdala tudi cd ˝Nizki udarci na visokem nivoju˝, pred njima pa je izšla še zbirka vseh pesmi obeh bendov ˝100 gaziranih opic˝. Lani je izšel še LP Pridigarjev ˝Retro dizajn˝, letos pa še ena zbirka pesmi ˝Revni kot cerkvene miši˝ (sicer pod okriljem Frontier-ja, še ene veje Subkulturnega azila Maribor), Front Rock pa je ob okrogli obletnici Pridigarjev izdal še kompilacijski cd ˝Tribute to Pridigarji XXV˝. 

Naša lastna založba Ohoho Records izdaja hohoho muziko!

11. Frontman skupine Davorin Bešvir je izdal tudi knjigo Revni kot cerkvene miši. Kaj je glavna misel te izdaje?
Knjižna zbirka

Bolj si reven, bolj ti gujdek crkne!

Puntarji so se upirali graščakom, le kaj je bilo tem prekletim bedakom? Saj so plačevali samo desetino, danes daš več za kilometrino. Komu pa naj se danes uprem, saj kdo je sovražnik, sploh ne izvem. Odprem račun, ko pridem na banko, imam ravno toliko, da si obrišem danko! (Upor, zbirka Revni kot cerkvene miši, Subkulturni azil Maribor, 2013) 

12. Ste še vedno aktivni s punk skupino Gnile Duše? Imate raje punk ali ska?

S skupino Gnile duše bomo uglasbili in posneli približno polovico pesmi iz zbirke Revni kot cerkvene miši. Prvih petnajst pesmi je že narejenih. Potem bomo pa še s Pridigarji naredili priredbe boljših od teh pesmi v daljši verziji, s pihali in synthom. 

Punk in ska zabavata – ska + punk pa polni šank!

13. Kateri nastop vam je najbolj ostal v spominu in zakaj?

Teh je seveda dosti, ampak specifičen je bil punk festival v Oberhausnu, kjer je bilo vse polno ljudi na dvorišču neke zapuščene tovarne, le v hali jih je bilo bore malo. Ko smo pa začeli igrati, so se množice trumoma vsule v plac in nas bučno vzpodbujale. Pa smo si rekli po špilu, da sedaj pa res že nekaj pomenimo, če tako derejo na naš nastop, dokler nismo izvedeli, da se je ravno takrat, ko smo začeli igrati, zunaj vsula močna ploha. 

14. Kakšni so vaši načrti za prihodnost? Turneja?

Po dolgih letih se zopet oziramo proti Nemčiji in Belgiji – bomo videli, če še imamo prave zveze za smele poteze. 

15. Politika. Kako komentirate vročo sodbo Janezu Janši, ki mu je sodišče dosodilo 2. leti zapora za afero ˝Patria˝? Kateri bi mu morali še delati družbo v zaporu? Kakšni so vaši pogledi na korupcijsko stanje pri nas? 

Obtožba prejetja obljube podkupnine ne bo vzdržala (Obljuba – vseh norcev izguba!), bomo pa vsi plačevali, kar so drugi zasrali!

Pri nas se sodi tako, da imajo vsi dobiček: sodniki so dobro plačani, mediji imajo o čem poročati, obdolženci so oproščeni, honorarji odvetnikov zasoljeni, strici iz ozadja prepoteni (ljudje pa zmedeni in zavedeni!)! 

16. Vaša zaključna misel...

Naš Bog je punk rock (kar bo tudi naslov novega albuma Gnilih Duš!).

 Na vprašanja je odgovarjal Davorin Bešvir, frontman skupine.

Vsi člani Pridigarjev (1988 - 2013) na 25. obletnici skupine 25.5.2013 v Unterhundu Ormož
Člani skupine:

Davorin Bešvir - glas in bas
Domen Obilčnik - kitara
Matej Mertik - pozavna
Sašo Barin - trobenta
Andrej Rakuša - bariton sax
Aljoša Širovnik Vičar - synth
Kruno Karlovčec - bobni

Diskografija:

1989 - Zadnji odcep za paleozoik (7”)
1994 - Podvig z napako
1995 - Počasne preproge
1997 - Na vrat na nož
1999 - Idioti v hali slavnih
2002 - Vse ali več
2011 - Nizki udarci na visokem nivoju
2012 - Retro Dizajn (LP)
2013 - Pridigarji XXV (kompilacija Tribute to Pridigarji)

Povezave:
tel: 031 471 836 (Davorin)

Prihajajoči koncerti:

V načrtu turneji po Belgiji in Nemčiji. Domači koncerti pridejo šele jeseni zaradi študijskih obveznosti kitarista Domena.Nagradna igra:

In kot vedno, tudi tokrat v sodelovanju z bendom meseca, prirejamo nagradno igro. Nagradno vprašanje se glasi: Kje se je odvil zadnji nastop skupine Pridigarji in kaj ga je označevalo? V tokratni nagradni igri sta založba Front Rock in skupina Pridigarji postali zelo radodarni saj podarjata: 5x kompilacijski cd Pridigarji XXV (kompilacija Tribute to Pridigarji), 2x cd Nizki udarci na visokem nivoju ter 1x knjigo Revni kot cerkvene miši. V odgovoru poleg vašega naslova dopišite še za katero nagrado se potegujete. Odgovore sprejemamo na naslov: slovenia.punkrock@gmail.com s pripisom za nagradno igro. Igra velja do vključno 16. junija.


Nagrajenci prejšnje igre, ki so prejeli cd-ejke skupine Bipolar Disorder so: Matej Oven, Špela Jeretina, Barbara Žužek, Matej Velkavrh in Miran Lackovič. Čestitamo!

Ni komentarjev:

Objava komentarja