ponedeljek, 24. junij 2013

Defektno Efektni - Izdrzi Udarac 7''

Defektno Efektni je srbski novo-valovski punk bend, ki je deloval v letih 1980-82. Ja, vračamo se malo nazaj v čas, ko je bil punk še mlad in malo drugačen, pristopi pa so bili več ali manj podobni. Ta beograjska skupina je pustila svoj pečat na glasbenem področju, zato so se pri švedski založbi NE Records odločili, da njihova glasba ne gre v pozabo.

V ta namen so se vrnili v 80´ leta ter izdali vinilno ploščo. Na njej najdemo dve pesmi ˝A˝ in ˝D˝. Obe pesmi sta bila tudi del znane kompilacije “Artisticka Radna Akcija”, ki je v tistih letih združevala prve borce na punk liniji v Jogoslaviji. Ta kompilacija je združevala 10 skupin: Radnička Kontrola, Bezobrazno Zeleno, Profili Profili, Defektno Efektni, Urbana Gerila, Petar I Zli Vuci, U Škripcu, Pasta ZZ, Via Talas, TV Moroni. Pri tem je vsak bend prispeval po dve pesmi. Očitno pa je akterje založbe NE Recrods zamikala prav glasba skupine Defektno Efektni, kontaktirali so kitarista skupine Slobodana Nešovića (Loko) ter v sodelovanju z njim še enkrat obdelali omenjeni pesmi ter ju izdali na vinilki. Če se kdo sprašuje, zakaj le dve pesmi na vinilki, je odgovor preprost: edino te dve pesmi sta se ohranili do danes.

Defektno Efektni so tvorci iskrenega punka, z resnično navdihujočimi besedili, če so že naslovi pesmi zelo skopi. Igrajo samozavesto oz. igrali so, saj tak občutek me preletava ob poslušanju. Škoda, da je punk take vrste nekam potihnil, se skril, prelevil ali izginil. Vse štiri opcije so odprte. Naj še povemo, da je bila izdana omejena naklada vinilk v 690 kosih. Svojo si lahko zagotovite preko kontakta založbe, spodaj pa lahko prisluhnite obema skladbama.Ni komentarjev:

Objava komentarja