ponedeljek, 3. junij 2013

Intervju; Unblind - This House Is Not A Home

This House Is Not A Home (EP) cover art
This House Is Not A Home (EP)
Unblind so punk rock ali bolje rečeno melodični hardcore mladci iz okolice Krškega. 27. marca letos so s pomočjo založbe Giljotina izdali EP This House Is Not A Home s štirimi komadi: A World Gone Mad, Blind Faith, Household Trage in What Makes A Man. Njihov EP je na voljo za brezplačen pretok in poslušanje na bandcampu.

1. Ste iz Krškega, kakšna misel o Growing Rats?

Smo iz okolice Krškega, spadamo pa v samo glasbeno sceno v Krškem. Zato smo dosti povezani z ostalimi lokalnimi skupinami. Growing Rats pa so eni izmed old school-hardcore legend našega prostora skupaj s Final Approach.

2. Kje vadite?

Vadimo poleg konjev. Večkrat smo se selili, a smo vedno vadili na svojem. Zadnja tri leta pa smo si ustvarili vadnico v prostoru pevčevega očeta, na ranču, malo izven Krškega, kjer ima konje.

3. Kakšna je zgodovina benda?

Zgodovina je zelo povezana z tem Rančem. Kot mulci smo tam preživljali poletja in leta 2006 smo brez kakršnihkoli glasbenih podlag začeli igrati. Skupaj smo rastli in se glasbeno izobraževali. Začeli smo tudi z drugim imenom. Nespremenjena zasedba je že od samega začetka, le da se nam je na poti priključil še Nejc Deržič, ki je prijel za bas. Od te okrepitve, se je nekako začela nova pot.

4. Stranski/solo/prejšnji projekti?

Vsakdo izmed nas ima kakšen stranski projekt. Težko opisati vse.

5. Od 27ega marca sta minila dva meseca. Kakšni so odzivi na novi EP?

Odzivi so dobri, mogoče smo hoteli malo več. Vendar smo malo zaostajali s tisto najboljšo promocijo, s samimi koncerti. Ker smo ravno takrat imeli daljšo pol letno pavzo, zaradi odsotnosti kitarista.

6. Kje ste snemali?

Snemali smo na vikendu našega bobnarja in v prostorih Mladinskega centra Krško. Produkcija je bila lastna.

7. Koliko vas je stalo, če ni skrivnost?

Direktnih stroškov skorajda ni bilo. Opremo smo si sposodili ali pa jo že imamo. Vse smo naredili sami. Čas je bil tu najverjetneje edini strošek, ker smo se poleg še učili in trajajo stvari dlje.

8. Na Myspaceu imate dva komada, ki nista na tem EP-ju zadnjem. The Left Behind je bil EP?

Težko reči. Želja je bila, da posnamemo več komadov in jih skupaj izdamo. Vendar nas je takrat povozil čas in smo izdali le enega, ki je služil kot promocija na naši kratki evropski turneji.

9. Kje je bil posnet Leave The Nest?

Leave The Nest je bil posnet na koncertu v Kostanjku pri Krškem. V koncertnih prostorih organizacije Akd Pizdun. Nekateri izmed članov tudi redno sodelujemo s to organizacijo.

10. Kaj si mislite o slovenskem D. I. Y.?

Slovenska D.I.Y. scena je dobro razvita. Vsaj toliko kolikor imamo mi stika z njo. Bolj smo v stiku z lokalno sceno v Krškem, kjer pa je opaziti, da z manjšim številom koncertov tudi ni tistega podmladka. Interes pa je močan. Na našem zadnjem koncertu v Kostanjku, ki je bil tudi prvi v »sezoni« je bil odziv ljudi velik.

11. Kakšni so spomini na La Dispute?

Super koncert! Bil je to naš zadnji koncert, pred tisto omenjeno pavzo, zato je imel posebno noto. La Dispute, kot predstavniki post-hardcore gibanja, so presenetili s svojo predanostjo glasbi. V njihovem vokalu se čuti emocionalnost in s stilom pripovedovanja besedila ob spremljavi polnih kitar in ritma delajo res super glasbo.

12. Kakšna so pričakovanja na Summer Preparation Punk Rock Fest #1, ki bo 8 junija potekal v Pekarni?

Veselimo se nastopa in druženja z slovenskimi punk bandi. To bo za nas drugič v Mariboru.

13. Kakšne misli o Spunk On Toast?

Zahvaljujemo se jim za odličen večer v Tovarni Rog (Ljubljana) in ostali ekipi, ki je sodelovala pri organizaciji večera. To je bil za nekatere člane Unblind-a prvi oderski nastop v ROG-u in nismo bili razočarani. SOT so dobra družba, prej jih nismo poznali osebno, smo se pa tistega večera hitro zaštekali in preživeli zabaven večer.

14. Kaj hočete z glasbo sporočiti svetu?

Aktualne problematike in tudi probleme, ki so že dlje prisotni na svetu. Najbolj pa to, da začne vsak posameznik razmišljat s svojo glavo. Naj bo kritičen, se izobražuje, postavlja vprašanja in si ustvari svoje mnenje.

15. Kaj pa z besedili?

Isto. Le da se s vsakim besedilom dotaknemo določenega problema.

16. Kakšna je vaša povezava z založbo Giljotina?

Giljotino smo spoznali ob izdaji našega EP-ja. Kontaktirali so nas, če bi preko njih izdali digitalno verzijo našega novega EP-ja. Bili smo zelo presenečeni in hvaležni, saj tega nismo pričakovali. Od tisega dne naprej smo dobri prijatelji in pomagamo drug drugemo kje je le možno. Veseli smo, da se v bližnji okolici najdejo osebe/organizacije, ki še podpirajo manjše bende. Kapo dol!

17. Kje se da kupiti vaš marčendajs?

Na vsakem našem koncertu. Drugače pa nam pišite na mail in vam naš material pošlejmo.

18. Kako je bilo na turi po Evropi 2011?

Bila je naša prva. In kot vsaka prva, je bila ta nepozabna.

19. Kakšen demo pred This House Is Not A Home?

Pri projektu GAP (glasbena alternativa Posavja) smo posneli en komad, takrat še pod imenom Agrokultura. Pa seveda The Left Behind. Želja je vedno bila, da bi posneli vse svoje komade, vendar je pri takšnih DIY projektiv vedno potrebno veliko časa.. Tega nam pa z leti primanjkuje, saj nastopajo razne druge obveznosti.

20. Kje se ga da dobiti?

Na medmrežju (Facebook, Bandcamp). Ni težko najti.

21. Kakšno je po vašem poslanstvo hard cora?

Da ljudem možnost drugega pogleda na svet. V človeku sprosti neko jezo s pomočjo hitrih ritmov. Nudi zavetje drugače mišljenim ljudem. V očeh opazovalcev tega, recimo sedaj gibanja, pa so to agresivni in opiti ljudje. Kar seveda ni res.

22. Se boste prijavili na letošnji Klubski Maraton?

V skupini se še o tem nismo pogovarjali.

23. Kakšna zadnja misel?

Hvaležni smo in vedno bomo našim družinam, prijateljem, sorodnikom..., da nas podpirajo in nam pomagajo v vsakdanjem življenju. Hvala za interju in podporo.


Piše: Matej V.

Ni komentarjev:

Objavite komentar