ponedeljek, 19. avgust 2013

No Border Jam letos v akustični preobleki

Festival No Border Jam je lani praznoval svojo 20. obletnico in pustil za seboj nastniška leta. Vrača se s svežim pogledom na svet s novimi idejami kako prenesti svoja sporočila. Ker to je bistvo punka - povedati, kar je treba povedati. Letos bo sporočilo še bolj jasno, saj bomo pripravili akustični punk festival, ki ga bo spremljal Vegetarijanski piknik. No Border Jam bo letos potekal v nedeljo, 25. 8., na mariborskem Limbuškem nabrežju od 10. ure dopoldan do 20. ure zvečer, kjer ga bo spremljal Vegetarijanski piknik.

Festival No Border Jam si je pridobil edinstveno prepoznavnost po hrani, ki ga je vedno spremljala. Potrebno je bilo poskrbeti za vse pomočnike in sodelavce pa tudi za glasbenike, najpogosteje pa smo preko donacij in prispevkov prišli do zelenjave. Tako je No Border Jam postal znan – poleg seveda dobre pankerske glasbe – po dobri vegetarijanski kuhinji in hrani. Ta povezava je bila povod za oživitev vegetarijanskega piknika na nabrežju Drave, ki je pred leti zamrl, letos pa se vrača v navezi z udarno akustično glasbo.

No Border Jam festival ima dolgo zgodovino. Pravzaprav se je vse skupaj začelo leta 1992, ko je alternativna glasbena založba Front rock skupaj z avstrijskimi partnerji izdala kompilacijsko zgoščenko, ki so jo nato s skupnimi koncerti izvajalcev promovirali. Tako je No border jam postal prvi underground festival v samostojni Sloveniji, hkrati pa je to postala prva plošča založbe Front Rock, ki danes deluje pod okriljem Subkulturnega azila Maribor in se še vedno ukvarja z izdajo alternativne glasbe na različnih nosilcih zvoka in promocijo njenih avtorjev. Številne izdane plošče so ravno kompilacijske zgoščenke No Border Jam, ki še vedno predstavljajo vrhunce alternativne nasploh in punk glasbe še posebej ne le pri nas, marveč v svetu.

Med nastopajočimi so se tekom let znašla najpomembnejša imena underground ustvarjalcev iz vsega sveta. Nastopili so denimo Melvins in Marky Ramone, kot tudi Oi! Polloi!, Anarchocrust, Citizen Fish in mnogi, mnogi drugi. Pogosti gostje so bili seveda pank bendi iz bivše skupne države, denimo KUD Idijoti, Hoću? Neću! ali Goblini. No Border Jam pa je gostil tudi najvidnejše predstavnike slovenske alternative, od CZD in Pridigarjev, prekoStrelnikoff in Demolition group, do Dicky B. Hardy in 2227, služil pa je tudi kot odskočna deska za dosti takrat še neznanih bendov, med katerimi so danes nemara najbolj vidni Elvis Jackson in Scuffy dogs.

http://www.ljudmila.org/subkulturni-azil/front/img/admin/image/festivali/nbj2013/vegepiknik-plakat-barvni.jpgVegetarijanski piknik in No Border Jam 2013 je piknik in sejemska prireditev, ki bo obiskovalcem predstavljala in ponujala nedeljsko jutro, popoldan in večer povezan z vegetarijansko prehrano in dobro glasbo. Sejem je namenjen promociji zdravega načina življenja z okusno ponudbo hrane, ki ne vsebuje mesa in ostalih živalskih izdelkov, ter promociji zaščite živali in narave, za kar bo poskrbelo Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice. Vse ljubitelje narave in druženja ne glede na način prehranjevanja vabimo na pikniško nedeljo z vegetarijansko hrano, ter tako damo svoj prispevek za živalim in naravi bolj prijazno Slovenijo.

Sejemske aktivnosti in predstavitev razstavljalcev in ponudnikov bo spremljal sproščen in inovativen ustvarjalni program (delavnice, ingre na prostem) za otroke in mladostnike ter kulturno-glasbeni program v sklopu tradicionalnega glasbenega festivala No Border Jam, letos na pikniku primerno v akustični izvedbi.

Ustvarjalne delavnice pod okriljem Mariborskega ustvarjalnega sejma (MAUS) bodo namenjene druženju in ustvarjanju različnih starostnih skupin in bodo predstavljale dober zgled medgeneracijskega druženja in prenašanja izkušenj med sodelujočimi.

Festival No Border Jam je v lanskem letu praznoval svojo 20. obletnico obstoja in je izdal 2 CDjain strip, ki so ovekovečili 20 letno zgodovino enega prvih punk festivalov tega dela Evrope - festival, ki je postal eden najpomembnejših v regiji. Tudi vegetarijanski piknik v Mariboru je imel bogato zgodovino preden je naredil kratek premor - letos se vrača v polni pari, v navezi z glasbenim programom No Border Jama.

Kontakt za sodelovanje in več informacij: anita.subazil@gmail.com

Ni komentarjev:

Objavite komentar