petek, 20. september 2013

Pankeroschi:˝ Današnji svet ni lep, in roko na srce tudi nikoli ne bo. Je pa lepo, vendar utopično razmišljati, da bo svet kdaj lep.˝

Pankeroschi je bend, čigar korenine segajo še v devetdeseta. Gre za kočevsko punk postavo, ki ve kaj hoče in kaj govori. Sporočilnost jim torej nikakor ni tuja saj obravnavajo širok spekter socialnih vprašanj in težav povezanih s tem. Zavedajo se svoje odgovornosti, opozarjajo na težave, ki so povezane z življenjem vsakega posameznika in družbe kot tako.

V 15-letih delovanja so izdali oziroma posneli : Vsi ste pedri in prasice (prvi demo), Live Gromka, Iznenada (prvi studijski demo) in sedaj prvi album Lepi novi svet. Sodelovali so tudi na kompilacijah: Zrcalo Dehumanizacije, AC Molotov kompilacija, Kočevje špila - grupni. Maja pa je torej izpod njihovih rok izšel še dolgometražni prvenec ˝Lepi Novi Svet˝. Izdajo albuma je spremljal tudi promocijski koncert, ki se je zgodil v kočevskem alter klubu Baza 13. Kaj več o izdaji albuma in delovanju skupine pa v intervjuju. Band meseca.

1. Se še spomnite svojih prvih korakov na sceni? Kaj vas je navdihnilo, da ste ustvarili bend?

Tega je že kar petnajst let. Po mnogih obiskanih koncertih, veliko preposlušane glasbe in dolgoletnem druženju štirih prijateljev, ki so po malem že vsak za sebe igrali kakšen inštrument, se je tudi pri nas porodila želja, da bi imeli bend. Bila je želja po ustvarjanju svoje glasbe in ne več samo poslušanje drugih bendov, pa tudi želeli smo si na glas povedati kaj mislimo o takratnem sistemu in težavah ki nas pestijo. In tako so se osnovali Pankeroschi. Imeli smo vse kar bend potrebuje za štart, razen prostora za vaje ni bilo in potem se je ponudil plac v Godbi, kar je bilo za nas kot začetnike več kot odlično. In od tu dalje se začne vse, kar so Pankeroschi ponudili v 15-ih letih.

2. Kako ocenjujete kočevsko sceno v 90-tih in kako danes? Kje se da opaziti spremembe?

Predvsem se da opaziti spremembe na slabše, kajti izboljšanja scene ni. Prostora za koncerte v Kočevju ni, razen v primeru, če se posamezniki povežejo s klubom Baza 13, ki ima svoj prostor, le ta pa ni namenjen zgolj alternativni kulturi oziroma izvajanju koncertov. V 90-ih letih je bila kočevska underground scena bistveno bolj razvita kot danes, bilo je tako rečeno vsega dovolj. In sicer, bil je plac za koncerte, prostori za vaje so bili s strani Društva Delavske Godbe zagotovljeni, možno pa si je bilo od društva izposoditi tudi glasbeno opremo. Koncerti so se dogajali redno, enkrat do dvakrat na mesec, možnost je bilo videti tako domače kot tuje alternativne izvajalce…jebenti je blo fajn. Dandanes se da opaziti pomanjkanje zanimanja za tovrstno sceno, predvsem pri mladini (vpliv sodobnih medijev).

3. Bend sestavljajo Dare z mikrofonom, Ive na bas kitari in z drugim mikrofonom, Peter drži kitaro in poje v tretji mikrofon, Petra pa ima preko tolkala v obliki bobnov. Kako se je spreminjala zasedba skozi čas? Kdo je v bendu že od samega začetka?

V prvih petih letih se je zasedba večkrat spremenila, od prvotne zasedbe pa je ostal le Dare. V trenutni zasedbi pa delujemo 10 let.

http://www.val202.si/wp-content/uploads/2013/08/CD-naslovnica-Lepi-novi-svet-300x295.jpg
Album Lepi Novi Svet je izšel maja.
4. Maja je izpod vaših rok izšla prva dolgometražna plošča, ki ste jo poimenovali ˝Lepi Novi Svet˝. A je Novi svet res tako lep?

Seveda, da današnji svet ni lep, in roko na srce tudi nikoli ne bo. Je pa lepo, vendar utopično razmišljati, da bo svet kdaj lep.

5. Na novem albumu se nahaja 15 družbeno angažiranih skladb, ki ste jih ustvarili skozi leta ustvarjanja. Katerim tematikam posvečate največjo pozornost?

V besedilih se dotikamo tako osebnostnih tem, vprašanj in težav, kot tudi družbenih, političnih, ekonomskih in socialnih tematik v odnosu do moralnih in etičnih standardov.6. Kako je potekalo snemanje in kje ste snemali?

Snemali smo v studiu »Štalca« s tonskim mojstrom Primož Velikonja. Gre za studio v bližini Kočevja, kjer sedaj nastaja povsem nov in sodoben glasbeni studio. Po izdelanih demo posnetih in »metronomih« smo se, vsak član posebej, odpravili v studio in »odbrenkali svoje«, kot se temu reče. Snemanje je potekalo v več delih, zato je »plata« nastala v obdobju enega leta in pol.

7. Album ste izdali v samozaložbi. Kako to, da se za izdajo niste obrnili na kakšno neodvisno založbo? Je d.i.y. izdaja tisto pravo?

V bistvu založbe nismo niti iskali, kajti takrat nam je bilo pomembno samo, da bomo to »fucking« plato že imeli. Z iskanjem založb se bomo ukvarjali mogoče pri naslednjih albumih.

8. Maja se je v klubu Baza 13 zgodil tudi promocijski koncert vašega prvenca. Dobre glasbe je baje odmevalo, obiskovalcev je bilo… Po čem si boste vi najbolj zapomnili ta večer?

Res je bilo vse nidani…folk je bil, poslušal so nas, rolal so se tud…, predskupina je bila super (International Rock n Roll Cirkus). Večer je bil res nepozaben, saj smo ob promociji albuma praznovali tudi 15 letnico banda. Odigrali smo kar obsežen repertoar skladb, tako mlajših kot tudi starejših. Z nastopom smo bili zadovoljni, saj je bila energija enkratna. Skratka vse se je »poklapalo«.

9. Ali bo zdaj Baza 13 krojila usodo kočevske alter godbe?

Prostor Baza 13 je večnamenski prostor za različne dogodke, vsekakor bomo z njimi sodelovali. Kajti klub Baza 13 ni bil ustanovljen s tem namenom, da bi se v njem odvijali samo koncerti, tako da le ta ne bo krojila usode kočevske alter godbe. Godba je bila ena in edinstvena.

10. Glasbeno se uvrščate nekje v vode punka, melodičnega hc-ja. Kateri skupine so vplivale na razvoj zvoka skupine Pankeroschi?

Z bendi se ne primerjamo, obstajajo pa nam všečni bendi, ki so vplivali vede ali pa nevede na glasbeni razvoj banda (Dead Kennedys, Exploited, Metallica, Slayer, Bad Religion, RKL…, pa skoraj vsi domači sodobniki in tisti malo starejši, veliko pa tudi lokalna scena v devetdesetih (RIP, K-sound xxx, Murve, No Comment, Delinkventi, Golliwog….))

https://scontent-b-mxp.xx.fbcdn.net/hphotos-ash3/564699_10200372838596809_313435121_n.jpg
Pankeroschi v Orto baru.
11. Kateri koncert vam je najbolj ostal v spominu in zakaj?

V Brežicah te nosijo po rokah, v Kranju zgubiš zob, na poti iz Nemčije zalutaš in se voziš proti Slovaški, v Kopru ti pečejo sardelce,… itd. Iz vsakega koncert smo odnesli nekaj spominov.

12. Kateri je vaš najljubši domači album v zadnjem letu in kateri tuji?

Najljubših ni, smo pa slišali nekaj dobrih albumov oziroma komadov na teh albumih. Vsak album je po svoje dober.

13. Žarišče, Sirija. Kako bi po vašem mnenju morala ukrepati mednarodna skupnost zoper uporabo kemičnega orožja, ki naj bi ga uporabili v vojni? Kdo je odgovoren za napad? Kje se po vašem mnenju skriva resnica? 

O tem bi se lahko na veliko razpravljalo, ampak …raje ne

14. Vaši načrti za prihodnost…

Komadi, koncerti, plate…  

Na vprašanje so odgovarjali vsi člani skupine Pankeroschi.

https://fbcdn-sphotos-g-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/19065_282757359184_2725990_n.jpg

Člani skupine:

Dare - vokal
Ive - bas, back vokal
Pero - kitara, back vokal
Petra - bobni

Diskografija:

- Vsi ste pedri in prasice (prvi demo)
- Live in Gromka
- Iznenada (prvi studijski demo)
- Lepi novi svet (prvi dolgometražni studijski album)

Kontakt:

pankeroschi@gmail.com
041-406-168 (Dare)

Povezave:

facebook
myspace
soundcloud

Prihajajoči nastopi:

- 15.11.2013 // Mostovna, Nova Gorica
- 28.11.2013 // klub Gromka, LjubljanaNAGRADNA IGRA: Podarjamo štiri cd-ejke še svežega albuma ˝Lepi Novi Svet˝. Nagradno vprašanje je plod vaše svobodomiselnosti. Napišite v stavku ali dveh, kdaj bo po vašem mnenju svet lep. Odgovore nam prosim, skupaj z vašin naslovom pošljite na mail: slovenia.punkrock@gmail.com. Igra velja do vključno 28.9.

Nagrajenci prejšnje igre, ki s prejeli cd-ejke skupine No Limits so: Miran Lackovič, Barbara Žužek in Ambrož Blažko. Čestitamo!

Ni komentarjev:

Objavite komentar