ponedeljek, 28. oktober 2013

Akcija izmenjave oblačil uspešno realizirana

http://www.soum.si/Content/ContentFiles/88/MCindijanez.jpgV petek, 25. 10., je med 10. in 16. uro na Grajskem trgu v Mariboru potekala akcija Kulturnega društva Mladinski center IndiJanez – Izmenjava oblačil. Namen akcije je bila izmenjava oblačil med generacijami po principu kos za kos. Akcija je primer dobre prakse, ki se zoperstavlja potrošniški kulturi in spodbuja solidarnost ter medsebojno pomoč in sodelovanje. Političnim elitam je le maro mar za malega človeka, zato moremo vsi stopiti skupaj, odločno protestniško delovati ter si pomagati tudi s takšnimi akcijami.

Starejše generacije so prinesle kose njihove mladosti, ki so v današnjem času že del retro stila, mlajši pa so večinoma prinesli dodatke in kose oblačil, ki jih ne nosijo več, ker so jih prerasli ali pa niso več modni. Glede na dejstvo, da vsak mimoidoč kljub oglaševanju dogodka, za aktivnost izmenjave oblačil morda ni vedel, so v društvu poskrbeli za oblačilne kose na zalogo (ki so jih predhodno zbirali po mestnih četrteh). Le-ti so bili na voljo brez blagovne menjave – v zameno za modni nasvet. Na tak način so v društvu želeli sprožiti lokalno kroženje dobrin, obenem pa spodbuditi izmenjavo znanja in medgeneracijski dialog.

Predvsem starejše generacije so akcijo dobro sprejele. Gospa srednjih let, je presenečena, da so oblačila na voljo brezplačno, vzela žametne hlače, pri modnem nasvetu v zameno pa je nekoliko oklevala:”Kaj pa vem, danes že vse gre, včasih si moral paziti, da v službi nisi imel prekratkih rokavov, da bi kazal komolce ali ramena in za moške so se spodobila pokrivala.” Spet druga gospa, ki je za akcijo zvedela preko letaka je prinesla sončna očala, majico ter pulover, v zameno pa ni želela ničesar, dejala je:”Imam še več oblačil, ki mi ležijo v omari, če boste to ponovili naslednjič prinesem še več, naj vzamejo tisti, ki jih resnično potrebujejo.”

 photo IZMENJAVA.jpgProstovoljki KD MC IndiJanez, Metka Hajdič in Mojca Bizjak sta poročali o dobrem obisku:” Veliko se jih je ustavilo in pregledalo ponudbo. Akcija se jih je zdela pohvale vredna, menili pa so, da bi morali to izvajati redno, da se ljudje navadijo in tudi opogumijo. Ne gre le za pomoč revnim, pač pa bi radi spodbudili miselnost, ki ni izključno potrošniška,”je dejala Metka, Mojca pa je dodala:”Vsak ima doma veliko stvari, ne le oblačil, ki jih v bistvu ne potrebuje, lepo bi bilo, če bi se navadili, da vsega ni potrebno kupovati in nato zavreči. Tudi oblačila druge roke so včasih povsem kot nova, obenem pa imajo neko zgodbo.”

Hvala vsem za sodelovanje, krepimo solidarnost in si pomagajmo. Skupaj zmoremo!

Ni komentarjev:

Objava komentarja