petek, 18. oktober 2013

Člani skupine Guaka iščejo nastope

Guaka
Tokrat se obračamo na Vas z ekskluzivno ponudbo benda Guaka iz Francije. Skupina bo na obsežni evropski turneji naslednje leto, se pravi spomladi, poleti in jeseni 2014, nastopala tudi po Sloveniji. Vemo, da je malo zgodaj, za bukiranje fiksnih datumov v času čez pol leta, vendar skupina vztraja pri tem, da se booking začne že zdaj. Če bi jih radi bookirali, odgovorite na mail: predsednik.mskr@gmail.com in javili se Vam bomo s podrobnostmi. Prosimo, če informacijo delite in če nam mogoče predlagate kakšen kontakt, kjer bi po Vašem lahko igrali.

Guaka bodo na tem turu igali tako električno kot tudi akustično. Po Vaši želji. Njihovi nastopi so lahko umirjeni in vroče zabeljeni z latino ritmi, lahko pa so podivjano punkerski. So namreč pravi profesionalci. Tudi akustično znajo biti pravi terasa bend. Za sabo imajo 3 studijske albume, leta 2008 prvenec Guaka, za katerega krožijo zgodbe o njihovem takratnem pevcu, ki je bendu ukradel avtorske pravice za pesmi z albuma, Guakatron iz leta 2009 in Le Jardin Des Malices iz leta 2012. Vse tri albume si lahko brezplačno dolpretočite na njihovi strani. Link do njihove strani je na: http://www.guaka.fr. Vsi albumi so izšli pri njihovi domači založbici Guakismoprod. Zadnji album je v Franciji požel odlične kritike, na njem so poleg drugih znanih glasbenih gostov angažirali tudi Bertranda Cantata iz kultnega francoskega benda Noir Desir.

Skupino Guaka sestavljajo člani iz različnih latinsko ameriških držav (Čile, Venezuela). Guaka so skozi obdobja redno menjavali člane. Trenutno so v bendu trije: Igor Quezada (Francija/Čile, kitara, vokal), Mauro Ceballos (Čile, bobni, bongi) in Miguel Jubes, najmlajši in najnovejši član Guake (Venezuela, bas). Vsi so potomci južnoameriških staroselcev, torej indijancev. Guaka v kečuanščini pomeni skriti zaklad, skupina pa je od nastanka leta 2003 odigrala že več kot petsto koncertov po celem svetu. Kečuanščina je najbolj govorjeni avtohtoni jezik v Južni Ameriki. Prvotna domovina je bila okolica današnjega mesta Lima, Inki so kečuanščino prevzeli, potem ko so osvojili ogromna območja, kjer so jo ljudje govorili kot domači in trgovski jezik. Potem so jo uporabljali kot državni jezik in jo razširili skoraj po celotnem ozemlju inkovske države. Danes jo govori približno 7 do 14 milijonov ljudi na območju južne Kolumbije, Ekvadorja, Peruja, Bolivije, Argentine in Čila. Guaka so modeli. Na svoji strani imajo biografijo poleg drugih velikih jezikov prevedeno tudi v baskovščino, arabščino in japonščino. Igrajo tudi en komad v baskovščini. Ker so lansko leto tako uživali v Sloveniji, kjer so imeli 4 koncerte, so se odločili, da del svoje strani prevedejo tudi v slovenščino in igrajo kakšen slovenski komad. 

Guaka delujejo v Franciji. Člani Guake pravijo, da punk rock za njih ni samo glasbeni stil, ampak način življenja, kjer ni tekmovalnosti med glasbeniki, kjer vsak prevzema odgovornost za svoja dejanja in besede. Člani skupine so se srečali v Bordeauxu v Franciji, kjer tudi domujejo. Čeprav se njihova glasba navdihuje pri latinskoameriških ritmih in duhu Južne Amerike, je punk rock glasba tisto, kar igrajo, južnoameriški pznk rock, sudaka punk rock. Sudaka je španska beseda za južnoameričane, slengovska, žaljiva. Tako kot pri nas beseda čefur. Toda Guaka se poistovetijo s to besedo in so ponosni, da so sudaka.

Pod zabavljaško vnemo Guaka skrivajo politični aktivizem. Če je priložnost primerna, Guaka na svojih koncertih povejo tudi kakšno o zatiranju avtohtonega prebivalstva v Južni Ameriki. Polovico svojih prihodkov člani Guake namenijo dobrodelnosti, saj financirajo nekatere fundacije namenjene avtohtonim južnoameriškim indijancem. Guaka imajo tudi svojo promocijsko agencijo, organizirajo koncerte za druge sorodne francoske skupine, festivale. Torej, če boste pomagali Guaki, boste pomagali tudi avtohtonim indijancem v Mehiki, Čilu, Venezueli in še kje. To je bend za Vaš rezime. Guaka v Franciji nastopajo za 3000 EUR, za tokratno turo v letu 2014 pa računajo okoli 300 EUR na koncert oz. po dogovoru. S sabo nosijo svoje ozvočenje, prosijo za koncerte z zagarantiranim prenočiščem, pijačo (fantje seveda pijejo alkohol) in hrano (fantje niso vegetarijanci). Piše: Matej V.

Ni komentarjev:

Objava komentarja