petek, 25. oktober 2013

Giljotina: ˝Smo skupnost, ki želi v naših krajih promovirati punk kulturo v širšem smislu...˝

Giljotina je slovenska internetna založba, temelječa na prostovoljnem delu in donacijah. Deluje v D.I.Y. maniri od lanskega leta. Prvo izdajo so zabeležili 18. aprila 2012. Do sedaj so na svoji strani www.giljotina.org nanizali 20 izdaj. Imajo tudi Bandcamp, kjer lahko prisluhnete vsem izdajam. Delujejo z bendi Strike A Fire, Burkofsky, Skamele, Aktivna Propaganda, Golliwog, The Mor(R)ons, Low Value, Unblind, Drowning Polar Bear, Dramatic Climax/Pujski Sreče, All One To Me in The Great Reverse. Mogoče smo še koga spustili.

Vsekakor največji Giljotinin projekt je kompilacija Tribute To Pridigarji, ki je izšla letos in o kateri smo tudi že poročali. K projektu so pritegnili tudi založbo Front Rock, ki je kompilacijo izdala fizično. Letos je Giljotina poleg kompilacije Tribute to Pridigarji zabeležila še nekaj izdaj. Zadnja izdaja je izšla 25. oktobra, ko je pri Giljotini izšel drugi EP belgijskih A Hero Build. Ta nosi naslov “Prospects” in nam ponuja 5 komadov užitkarskega punk rocka. Oktobra je izšel tudi split dveh domačih bendov in to sta Mental Strike ter The Mor(r)ons. Na Giljotini pa se je 10. oktobra znašel tudi prvenec pulskih Noisefight, ki je sicer že prej bil izdan v samozaložbi. Vse ostale izdaje pa si lahko dolpretočite, poslušate tukaj in uživate v dobri glasbi. V prihodnosti planirajo tudi vinilne izdaje. 


Intervju:

1. Hoy. Lahko predstavite ekipo? Kdo ste Giljotina?

Jernej: Ola. Giljotina smo kolektiv, oz. kot rad pove Davorin, skupnost, ki želi v naših krajih promovirati punk kulturo v širšem smislu... V osnovi smo na donacijah temelječa glasbena založba za neodvisne izvajalce... V pravnem smislu smo pa kar navadne fizične osebe, ki preko spletne strani www.giljotina.org ponujamo možnost, da nam zainteresirani ljudje prostovoljno nakažejo kakšen evro ali dva v zameno za vse glasbene izdaje, fotke, vege recepte, promocijo in ostale informacije… Še glede ekipe. Giljotino sta idejno skonstruirala Davorin in Dejan, ki sta se obrnila name (Jernej), da smo skupaj dodelali koncept... Sčasoma se je ekipa začela povečevati predvsem v obliki fotografov (Irena, Dunia, Karin in Andras). Karin obenem začenja prevzemati področje ilustracij (npr. na majicah od Strike A Fire..)… Vege-core sekcijo pa polnijo tudi člani Golliwog Punk, in Mateja od radgonskih legend In-Sane ter Sabina... Skratka, rastemo!

2. Ste tudi booking agencija? S katerimi bendi delate?

Davorin: Agencija, ha! Ta beseda sugestira, da smo ne vem kakšna korporacija, ki bandom odžira procente. Pač tu in tam pomagamo bandom do koncertov, kolikor nam pač to dopuščata čas in finance.

3. Kakšna je vaša povezava s Kiborg Spužva Büking?

Davorin: Z Mičotom skupaj “igrava” (ne vem, kako se naj drugače izrazim) v projektu Dramatic Climax / Pujski Sreče. Drugače pa KSB spada med najbolj posrečene stvari v galaksiji, organizira na tone odličnih koncertov.

4. Kaj pa distro? Distributirate samo svoje izdaje ali imate razpredeno širšo distro mrežo?

Jernej: Distro? Vsi glasba je na voljo zastonj v spletni obliki na www.giljotina.org/download, vendar je možno preko info@giljotina.org dobiti tudi kakšne dobrote, vidne na strani www.giljotina.org/stuff.

5. Ste zine tudi fizično? Kje se ga da dobiti če?

Jernej: Zine je projekt v izdelavi. Dejan je želel nekoč delati zine, vendar zadeva ni realizirana niti spletno, kaj šele fizično...

Davorin: Dejan rabi tu in tam kakšno brco v rit, da se stvari pri njemu začnejo premikati. Drugače pa zine.. Mogoče že tekom poletja, kdo ve?

6. Kakšen nov updejt glede vinila?

Davorin: 2014, 2015? V tem trenutku se še vedno fokusiramo na postavitev “zdravih temeljev”, nikoli pa ne moreš z gotovostjo trditi, kaj vse te čaka za vogalom...

7. Ste vsi vegani?
http://www.giljotina.org/wp-content/uploads/2013/04/399759_385769531491219_1115693077_n.jpg
Zelenjavni polpeti. Recept lahko dobite
 v vege-core sekciji.

Jernej: Ne. Se nam pa zdi v vsakem primeru prav, da se mesna korporativna industrija malce umiri... Skratka, v vege-core sekciji obstajajo okusne in dostopne alternative mesnim jedem.. Mimogrede, si že preizkusil kakšen recept?

8. Kdo je zadolžen za fotografiranje?

Jernej: Irena, Dunia, Karin in Andras. Sam (Jernej) se včasih poleg fotkanja rad poigram tudi v vlogi urednika, vendar imajo preostali popolno umetniško svobodo.

9. Hm. Na vaši strani imate na seznamu 20 izdaj. Kaj pa izdaje na Bandcampu, ki niso na seznamu na giljotina.org? Kaj je s Podobe Iz teme in Never Give Up? Sta tudi Giljotina releasa?

Jernej: Omenjeni izdaji nista Giljotina releasa, vendar smo želeli, da so na www.giljotina.bandcamp.com dostopne vse izdaje, ki jih naši bendi (torej takšni, ki imajo vsaj eno GIL#X izdajo) preko Bandcampa ponujajo individualno.

10. Se vse izdaje da dobiti tudi fizično?

Jernej: Ne.

11. Ste pri projektu Tribute to Pridigarji tudi kako drugače sodelovali, kot samo to, da ste ga izdali digitalno? Ste vi novačili bende za kompilacijo?

Jernej: Mi smo opravili skoraj vse od začetka. (Ideja, izbira bandov, kontaktiranje bandov, zbiranje posnetkov, podatkov o bendih, mastering, izbor vrstnega reda, priprava glasbenega zapisa za CD in CD-texta,… Še obrazce za sintentične umetne zombije a.k.a SAZAS smo zbrali). Pripravili nismo le dizajna in fizične izdaje (natisa), za kar je poskrbela založba Front Rock oz. Subkulturni Azil. Na začetku je zadeva bila mišljena kot izključno digitalna, Subkulturni Azil je vskočil v zadnjih mesecih pred izidom … Kar pa nas seveda veseli, saj lahko zadevo zdaj držimo v rokah!

Davorin: Definitivno je šlo za zelo obsežen projekt, z Jernejem sva vanj vložila nešteto ur dela. Brez pomoči seveda ni šlo. Pri kontaktiranju “večjih” bandov nam je pomagal Davorin Bešvir, za čudovit izgled kompilacije pa se lahko zahvalimo Igorju Muršiču. Seveda pa kompilacija ne bi zvenela tako fantastično, če bandi ne bi prispevali toliko dobrih posnetkov.


12. Se že kaj ve, kdaj pride Live From Under The Guillotine Vol. 2? Se že ve keri bendi bodo gor?


Jernej: Se še ne ve. Mimogrede, Vol. 1 je nastal čisto spontano, ko nam je prijatelj Uroš Kuhar iz SubCentral Production Studio ozvočeval naš prvi koncert in nas mimogrede posnel na svojo digitalko...Mi pa smo kasneje zadevo samo zmiksali in objavili...

Davorin: Vol 2. se bo zgodil, ko se bomo spomnili posneti kakšen koncert. :) Drugače pa imamo v letošnjem načrtu še vsaj tri izdaje, med katerimi se najde tudi live posnetek koncerta. Band naj bo zaenkrat še skrivnost, upam pa, da bo zadeva ugledala luč sveta enkrat decembra.


13: Dejansko kaj zaslužite, če imate name your price?


Davorin: Zaslužek nam sploh ni pomemben, nam je pomembno, da se dela, širi ideja o povezovanju in da skupaj pustimo nek pečat v tem času in prostoru. Če pa se tu in tam najde kakšen evro, ki ga lahko vložimo v naslednje projekte, pa še toliko bolje.

Hvala za pogovor...

Intervju je pripravil Matej Velkavrh, odgovarjala pa sta Jernej in Davorin iz založbe Giljotina.

3 komentarji:

 1. https://www.facebook.com/notes/pisanje-tekstov-matej-velkavrh/giljotina/614876368564785

  OdgovoriIzbriši
 2. GIL #19 – MENTAL STRIKE / THE MOR​(​R​)ONS
  GIL #17 – REAL LIFE VERSION – RESISTANCE FROM WITHIN
  GIL#16 – FONIJA – MOJOT PEKOL

  OdgovoriIzbriši
 3. Glede bandcampa je intervju malce outdated - naslov giljotina.bandcamp.com je namreč že kar nekaj časa posinhroniziran z www.giljotina.org/download ;) Drugače pa hvala za objavo! Kolektiv Giljotina.

  OdgovoriIzbriši