četrtek, 28. november 2013

Fakofbolan so končno izdali album

Na začetku novembra je izpod rok članov skupine Fakofbolan (FOB) izšla četrta celovečerna izdaja. Ta nosi naslov "...ako ne možeš napraviti sam bar pokvari drugome..." in vsebuje 11. angažiran punk štiklov. Za izdajo albuma in svojo prvo sploh je poskrbela sveža pulska alter založba PDV. Slednja bo poskrbela tudi za izid vinilne plošče, poleg vinilke pa bo izšel še strip. Album je bil sneman v pulskem studiju Partyzan, zmiksan v Sloveniji, masteriziran pa v Veliki Britaniji. Za pesem "Uvijek ili nikad" je že izšel tudi animirani spot, ki je na ogled spodaj.

  
Album "...ako ne možeš napraviti sam bar pokvari drugome..." je prvi po letu 2002, ki je nasledil izdajo "Provincija uzvraća udarac". Po tem albumu je sledilo mirovanje skupine, pred nekaj leti pa so zopet udarili na plano. Vrnili so se s polno mero elana, s koncerti doma in po širši regiji, predstavili pa so tudi nekaj novih komadov. Od objave zadnjega albuma pa do danes se osebje benda ni spreminjalo. Še vedno ga tvorijo Šapo (vokal), Tibor (kitara), Đuro (bas) in Dejo (bobni). In prišlo je leto 2013, ko je bil že (skrajni) čas, da skupina vendarle pokaže rezultate svojega ustvarjanja. Torej smo morali na novi album čakati več kot deset let.

Na novi izdaji lahko slišimo že uveljavljen zvok uličnega punk rocka, ki krasi zasedbo že od sredine devetdesetih. Seveda pa se je ta sčasoma nadgrajeval in izluščeval, tako da lahko na novi izdaji slišimo kvalitetne dosežke. Vidi se, da so postali zreli bend z lepo kilometrino, kar se pozna pri ustvarjanju. Bend odlikuje tudi močno poezija. Pojejo o stvareh, ki na posebej prefinjen način kritizirajo obstoječe stanje v današnji družbi. Ljudje smo ovce, ki velikokrat slepo sledimo nekim idealom. Premalo razmišljamo, kam gre vse skupaj. FOB se osredotočajo tudi na kritiko kapitalističnega sistema in institucij tega sistema, ki daje moč le tisti peščici pri vrhu ter na sili v podrejanje. Mali ljudje nasproti velikim, številčnost nasproti peščici, pošteni in delavni nasproti tajkunom ter prevarantskim politikom. Se vidimo v bitki.

Ni komentarjev:

Objavite komentar