ponedeljek, 18. november 2013

Vstajniški dnevnik se predstavi

http://i911.photobucket.com/albums/ac315/reorgart88/Vstajniski-dnevnik-naslovnica.jpg
Naslovnica
Subkulturni azil, zavod za umetniško produkcijo in založništvo iz Maribora, sporoča informacijo o predstavitvi knjige: "Vstajniški dnevnik" avtorja Franca Trčka. Predstavitev knjige bo potekala 20. novembra 2013, ob 14.00 uri v Cankarjevem domu v Ljubljani. 22. novembra pa bo predstavitev potekala še v Mariboru,  ob 19.00 uri v Vetrinjskem dvoru (Vetrinjska 30).

Vstajniški dnevnik je Franci Trček pisal od 14. decembra 2012 do 10. marca 2013. V njem je poskušal reflektirati tako mariborsko kot vseslovensko vstajništvo. Sočasno pa je seveda pisal o svojem profesionalnem in osebnem vsakdanu.

O avtorju: Franc Trček se je rodil leta 1969 v vasi Zilje v Beli krajini. Živi v Mariboru. Zaposlen je na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Dela povsod, kjer za to obstaja možnost. Objavil je monografiji Problem informacijske (ne)dostopnosti in Lomopohajkovalec : nizkotehnološka glokalna subkultura v dobi tehnokulture ter (so)uredil monografije Community-net in South and East Europe, Glocal localities in Rethinking everyday mobility.

Raziskovalno deluje v Centru za prostorsko sociologijo, kjer se ukvarja z regionalnimi in urbanimi študijami, sociologijo kibernetskega prostora, teorijami (anti)globalizacije in kulturno geografijo. V zadnjem času se posveča področjem sociologije arhitekture in urbanizma, balkanskih študij, gonzo sociologije in študij minornosti.

http://web.vecer.com/PORTALI/PODATKI/2012/12/05/SLIKE/ONLINE_151147-300.jpg
3. mariborska vstaja - 3.12.2012. Foto: Andrej Petelinšek.
O dnevniku v spremni besedi doc. dr. Vesna V. Godina zapiše: “Trček je spremljal mariborsko vstajo od njenih začetkov. A ne kot spremljevalec, ampak kot eden njenih bistvenih agensov. Spremljal jo je s pozicije, ki je njegova. Značilna: brez sprenevedanja, z leve pozicije, v kateri današnja slovenska menda levica nima kaj iskati. S pozicije, ki v imenu kritične sociološke imaginacije – in Trček je bil vedno zavezan natančno tej drži – preizpraša vse: tisto, česar ne mara. In mora še bolj tisto, kar mara. Vedoč, da te tisto, kar maraš, praviloma lahko zaslepi prej in bolj temeljito, kot tisto, česar ne maraš. In zato je treba tisto, kar maraš, misliti še bolj natančno, neusmiljeno in pikolovsko kot tisto, česar ne maraš. Kar Trček seveda počne. Privatno. In javno. Zato je velikokrat neprijeten. Bil. In je. Tudi vstajnikom. In vstajniškim skupinam. Še v času, ko se je vstaja pripravljala. Tak je ostal. In tak bo, če si smem dovoliti nekaj futurologije, tudi v prihodnosti. Zaradi česar mi je drag. Trčkovi zapisi torej niso le dokument časa. So na prav poseben način premišljen čas. Ustavljen na papirju. In če hočemo vstaji dobro, lahko gremo le od tega premisleka. Dalje. In naprej.”

Sam dnevnik pa avtor zaključi z besedami: “Ne vem, a bo to sploh kdo bral, a tako je pač potekala zima 2012/2013, zima, ki je porodila mariborsko in vseslovensko vstajo. To je moj pogled na njo. Meni ljubi pisatelj Cees Noteboom je nekje zapisal: “Vsaka priča laže svojo resnico.” To je moja resnica o naši vstaji.”

Knjigo Vstajniški dnevnik lahko naročite pri spletni knjigarni Buča: http://www.buca.si

Ni komentarjev:

Objavite komentar