petek, 13. december 2013

Izšla je kompilacija Rokerji pojejo pesnike 9

Rokerji pojejo pesnike v ŽIVO 2013, sobota, 09.11.2013, Maribor (Studio RTS)!Spoštovani ljubitelji dobre glasbe, glasbena založba Akord records pod okriljem zavoda Subkulturni azil Maribor predstavlja novo cd izdajo Rokerji pojejo pesnike 9. Rokerji pojejo pesnike povezuje. Povezuje rokerje – glasbenike. Pravzaprav glasbenike vseh zvrsti, rock, punk rock, (alter) pop, etno, tudi solo izvajalce iz kantavtorskih voda. Povezuje pesnike, literate in pisce. Povezuje urednike, poslušalce, bralce in vse ostale iz ozadja projekta. Nenazadnje tudi televizijske snemalce, režiserje in urednike, saj je Rokerji pojejo pesnike v živo že nekaj let tudi dogodek, ki je televizijsko ali video sneman. Ob izidu kompilacije objavljamo tudi singel izdajo ter videospot iz omenjene kompilacije Toxine in Sara Fabjan - Janez Novak:Skladba Janez Novak je nastala v okviru projekta Rokerji pojejo pesnike 2013, za katerega so Toxine uglasbili poezijo mlade pesnice Sare Fabjan. Na premierni izvedbi v oddaji Rokerji pojejo pesnike v živo na RTS Maribor so se odločili uporabiti simbol iz filma Razredni sovražnik, režiserja Roka Bička, saj gre pri obeh za prikaz obremenjene generacije. Tam, kjer se film Razredni sovražnik konča, se življenje Janeza Novaka začne. Po dogovoru z režiserjem so si tako kot v filmu nadeli masko učenke Sabine. Masko, ki predstavlja željo po spremembi, ki je pri Janezu Novaku že potlačena. Razredni sovražnik je torej eden od pogojev za rojstvo Janeza Novaka. Z videospotom pa Toxine želijo opozoriti na stanje, v katerem se je znašel človek nove generacije, ki skuša najti svoje mesto v svetu. "Zelo fajn, zelo filmsko, en posnetek, eno življenje ... Toxine (vam) strga masko z obraza!" (Rok Biček, režiser filma Razredni sovražnik). Janez Novak je ime generacije.

Rokerji pojejo pesnike je projekt deležen mnogo čislanih pohval v svojih več kot 15 letih delovanja. Vendar bi človek pomislil, da je po več kot 15 letih projekt le še rutina, le še ena kljukica v letnem načrtu. Pa ni. Projekt je še kako živ. Da je projekt žilav ni treba posebej omenjati, to je jasno že iz dejstva, da smo le eno leto oddaljeni od prve dvomestne zaporedne številke kompilacijskega albuma. Prvič so rokerji peli pesnike leta 1996, takrat na radiu, prva CD izdaja pa se je zgodila leta 2001. Do danes so se skoraj vsako leto zbrali prispevki za novo kompilacijo (med njimi tudi ena single izdaja), še pogosteje pa so se rokerji in pesniki srečali na koncertih Rokerji pojejo pesnike v živo. Projekt je od leta 1996 zamenjal 4 literarne urednike, 3 krovne institucije in preživel marsikatero glasbeno zasedbo, ki je pri njem sodelovala. Pesniki pa pišejo naprej, rokerji pojejo naprej.

Zahvaljujemo se podpornikom projekta Rokerji pojejo pesnike: Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Maribor, Dravske elektrarne Maribor, Glasbeni center Čurin, Notesniki.si in RTS televizija.

Rokerji pojejo pesnike 9 - seznam pesmi:

1. Same Babe in Janez Menart - Stražarska podoknica
2. Kontrabant in Bence Lajos - Na predjesen
3. Kontrabant in Bence Lajos - Proletarc
4. Toxine in Sara Fabjan - Janez Novak
5. Run2none in David Šušel - Rajska jabolka
6. Umbilikal in Katjuša Ručigaj - V mraku
7. Charlie Butter Fly in Tonja Jelen - Kaos v nas
8. Blutwurst in Novica Novaković - Kanta pira
9. V Okovih in Novica Novaković - Brezglavi jezdeci
10. The Real Things in Andrej Hočevar - Daleč od cilja
11. Mama Rekla - Novica Novaković - Sence plešejo
12. Dovjos in Suzana Keber - Kipar
13. PGMB bend in Bojan Sedmak - Meje
14. Bo! in Jana Kolarič - O čem tuhtajo berači
15. Matej Kranjc in Janez Menart - Izgubljeni deček
16.  Matej Kranjc in David Šušel - Žena srečo kuje
17. Kvinton in Borut Gombač - Ležeči Blaž
18. Uroš Planinc Group z Majo Založnik in Jožek Štucin - Kvadratasto srce*
19. Katarina Avbar in Aleš Šteger - Klobuk*
20. Mana in Srečko Kosovel - Bori*
*Posneto na prireditvi Rokerji pojejo pesnike v živo 2012, 10. 11. 2012.

Piše: Peter Dobaj, Subkulturni Azil

Ni komentarjev:

Objavite komentar