nedelja, 25. maj 2014

Special Delivery - Underground United EP

Naslovnica
Skupina: Special Delivery
Naslov: Underground United
Zvrst: punk, punk rock, reggae
Format: digital, kaseta
Leto izdaje: maj, 2014
Založba: ZPP

Savinjski Special Delivery, bend z več kot 10 letno tradicijo in z izjemo zanimivim avtorskim cover pristopom do definiranja glasbene skupine, udarjajo s prvim EP-jem. Ta je bil izdan zunaj njihove lastne internetne strani in mimo dosedanjega samozaložništva. EP Underground United je namreč izšel pri Založbi Punk Portala - ZPP. Dostopen je na bandcampu, kjer pa je možen tudi dolpoteg na način ˝name your price˝. Prav tako lahko v bližnji prihodnosti pričakujete audio kaseto z glasbo Special Delivery, ki jo lahko že prednaročite preko maila: slovenia.punkrock@gmail.com.


Člani Special Delivery v sedanji povsem pomlajeni postavi ostajajo zvesti undergroundu, čeprav kažejo izreden potencial znotraj glasbene alternative in svojega glasbenega stila, ki so ga podedovali od bivših članov. EP Underground United prinaša 6 na novo posnetih komadov, od katerih so trije stari a predelani, trije pa povsem novi. Prav prvi komad Beyond Time ostaja zvest up your face tradiciji reggae ska punk stilu predhodnih postav Special Delivery. Toda že komad Bobby kaže orientiranost in glasbeno poznavanje sedanjih članov, ki presega obsege predhodnega dela Special Delivery. V komadu se slišijo predvsem vplivi in pristop zgodnjih Red Hot Chili Peppers. Ode To Vagina je zelo dobra predelava predhodnje skice komada in kaže veščost sedanje postave za reggae stil kreiranja muzike. Civilization My Ass ima vse lastnosti ponovnega underground hita, je moderen in ima ostro percepcirano sporočilo. Absolutna presežka EP-ja pa sta zadnja komada Destiny in Free Your Mind. Prvi pogumno koketira z gipsy pankom in kaže tudi vplive kitarskega surfa, drugi pa je akustičen in pomeni absoluten korak naprej v kreiranju glasbe skupine Special Delivery. Prvi navidez pesimističen, drugi navidez optimističen. Popolen mix. 

Besedila skupine Special Delivery so pisana izključno v angleškem jeziku, saj so, čeprav rezidirajo v majhnem slovenskem kraju, del globalne punk scene. Njihov pogled na svet je vsekakor skeptičen, kar razkrivajo predvsem v tekstih novih komadov. So družbeno kritični, toda ne pihajo nemočno proti vetru. Svojim poslušalcem kažejo ogledalo družbe, kakršno vidijo, kljub svoji mladosti, kar realistično in celo svetovljansko. Vsekakor so prepričani, vedo v kaj verujejo in vedo kje živijo. So pesimistični, a tudi optimistični, kar jim vsekakor daje dodano vrednost. Imejte v mislih, na Special Delivery lahko v prihodnosti še računate. 

Posneti za EP Underground United so sicer nastali že januarja lansko leto, a so pač morali počakati na ugoden moment za uradno izdajo. Snemani so bili v studiu Ab4rt v Sv. Lovrencu v Sloveniji, za kar je poskrbel Luka "Kazeél" Kočevar s pomočjo Special Delivery. Postprodukcija je delo Mateja Velkavrha.


Piše: Matej V.

Ni komentarjev:

Objavite komentar