nedelja, 11. maj 2014

Yesterday - danes!

V petek, 16. maja bo v festivalni dvorani Lent potekal koncert Yesterday - danes! Prireditev je nadgradnja vinilne izdaje iz leta 2012 "Yugoslavia Rock Legends - Maribor, Slovenia". Izdaja vinilke je bil večji projekt, ki je poskusil zbrati nekdanje akterje izredno aktivne mariborske rokerske scene v 60-tih ter obuditi spomin na ta izreden glasbeni fenomen, ki je danes skorajda pozabljen. Celotna plošča je na voljo na bandcampu.

Stvari so se pričele dogajati v Londonu in Mariboru skoraj sočasno. Na skoraj identičen način. Richards opisuje, kako je sam ozvočil prvo akustično kitaro. Razstavil mamin radio in iz njega naredil prvi kitarski ojačevalnik. Prav tako skoraj ni pričevanja iz Maribora, ki ne bi opisovalo igranja na radijski sprejemnik, v večini primerov kar več instrumentov na en radio.

V takrat najpopularnejšem glasbenem prizorišču, mariborskem gospodarskem razstavišču in njeni dvorani, imenovani Hali C, so do sredine šestdesetih kraljevali revijalni orkestri z Bertijem Rodoškom na čelu. Mladim nadebudnim beatnikom pa je bilo dovoljeno na istem prizorišču nastopiti pred publiko in zaigrati le med pavzami. Kmalu so na odru Hale C stali le še oni, električarji, iz katerih so se orkestraši sprva šalili, češ, kaj boste vi, kaj pa če zmanjka elektrike. Elektrike dolgo časa ni zmanjkalo, Hala C pa je takrat verjetno izgledala kot višek sodobne arhitekture in Maribor je izgledal veliko bolj mestno kot kdajkoli potem. Vsaj do nekje leta 1969/70. Pravzaprav je revolucija trajala izredno kratko. Futuristično Halo C so po sredini šestdesetih zavzeli Korali, Rdeči dečki, Biseri, Generacija, The Chains in mnogi drugi.

Na koncertu Yesterday danes! bodo tako ponovno igrali mnogi glasbeniki, ki so gradili mariborsko beat sceno 60. let: Rdeči Dečki, Homemakers, Inkvizicija, After Eight, LSD, Biseri, Hevreka, Grif, Stratus Qou, Savana, Čudežna Polja ter Edvin Fliser in Milan Petrovič. Morda pa bo z nastopom presenetila še kakšna legenda!

1 komentar:

  1. "ALARM" - Večne sanje.
    Posneto v RTV- Maribor,
    Rado Urbančič-Raky, Darko Mustajbašič-Baša, Dragan Popovič,Peter Podlipnik

    OdgovoriIzbriši