četrtek, 11. september 2014

Odšel je "otrok socializma", Brane Bitenc

Brane Bitenc v rosnih letih.
Pred dnevi je umrl Brane Bitenc (1962-2014), glasbenik, tekstopisec, kasneje tudi scenarist in režiser. V slovensko zgodovino punka se je vpisal kot prvi obraz v skupini Otroci Socializma. Pred tem je bil vokalist še v skupini Berlinski Zid.

Bitenc je bil poznan po svojih kritičnih besedilih, ki so v osemdesetih odsevala dogajanje družbi. Zaradi drznih recitalov je tedanja oblast njegove verze večkrat cenzurirala. Skupini Otroci Socializma so tedaj celo prepovedali javno izvajanje pesmi »700 usnjenih torbic« in »Pesem za Mandič Dušana«. Bojda so jih na nekem koncertu na avstrijskem koroškem pred neofašisti varovali celo policisti, kateri se seveda niso strinjali z njihovim izražanjem. Leta 1982 so Otroci Socializma nastopili na Novem Rocku, jeseni istega leta pa so izdali kaseto pri založbi Škuc. Štiri leta kasneje so pri FV založbi izdali še eno z naslovom »Kri«, kjer je bilo zbrano celotno ustvarjanje te skupine. Njihove pesmi so se takrat redno predvajale na Radiu Študent. Na povezavi tukaj lahko poslušate tudi oddajo o Otrocih Socializma, ki je bila sicer posneta nekaj let nazaj.


Po razpadu skupine leta 1986 je Bitenc zajadral v filmsko produkcijo in dobil je več priznanj za svoje delo. Meddrugim je leta 2012 pod njegovo režijo nastal dokumentarni film z naslovom »Otroci Socializma - Zamenite mi glavo«. S skupino se je sicer na odru pojavil še na festivalu »IBTZ - Igor Bodi Tukaj Zdaj - 60 let punka v Sloveniji« leta 2010 ter na »Novem Rocku 3.0« leto dni kasneje.

Ni komentarjev:

Objavite komentar