nedelja, 14. september 2014

XaXaXa - Sami maži i ženi

XaXaXa
XaXaXa so navrgli tretjo ploščo z naslovom »Sami maži i ženi«. Osmerica komadov je izšla 8. septembra pri domači neodvisni založbi Moonlee Records in tudi pri nemški Prügelprinz Records. Zadeva je izšla na vinilnem in CD formatu ter tudi kot spletna izdaja, ki je dostopna na bandcampu (name your price).

XaXaXa prihajajo iz Skopja in prisegajo na retro punk rock. Na njihove ustvarjanje so vplivale skupine kot so Hüsker Dü, Dag Nasty, Rites of Spring, Wipers, Leatherface in podobne. V letošnjem letu pa se je prvotni trio razširil v kvartet. Namreč zasedbi se je pridružil še drugi kitarist Deni Krstev, ki sicer tudi igra pri zasedbi Fonija. Vokalist Vasko poje v makedonskem jeziku, ki se odlično prilega na njihovo glasbeno podlago. Na tokratni izdaji nam postrežejo z bolj melanholičnem izrazoslovjem, ritem pesmi je počasnejši kot na prejšnjih izdajah in tudi vokal vse bolj jadra v melodičnost. Besedila ostajajo kritična, sporočilna, lokalno orientirana, v pesmi pa vključujejo tudi inserte iz makedonske filmske produkcije ter nogometne komentarje iz poznih osemdesetih v katerih je zajet Dario Pančev, legendarni makedonski nogometaš. Med slikovnim gradivom albuma se nahaja tudi slika jugoslovanske nogometne reprezentance tik pred razpadom skupne države. Nostalgija pač, ki pa ima pomen enotnosti, moči in zmage.


Pred tem so XaXaXa izdali še plošči »Tango revolucioner« leta 2011 ter »Siromašni i bogati«, ki je bil izdan leto dni kasneje. XaXaXa se sredi septembra odpravljajo na daljšo evropsko turnejo, ki bo trajala vse do konca oktobra. Na turi bodo seveda predstavljali sveže stvaritve, njihova pot pa jih bo zanesla tudi v naše kraje. V klubu Gromka na Metelkovi bodo nastopili 20. septembra, 25. oktobra pa bodo gostovali še v Novi Gorici (Mostovna) na GO Moonlee! festivalu.

Ni komentarjev:

Objava komentarja