nedelja, 25. januar 2015

Na Punk Rock Holiday 1.5 prihajajo Satanic Surfers, Less Than Jake, Flogging Molly...

Ko se poleti napotimo čez devet voda in devet gora, čez drn in strn, pridemo do mesteca Tolmin. Majhno mestece, ki se je vsem zasidralo globoko v srce, saj nam vsako leto postreže z odličnimi festivalskimi prireditvami. Letos poleti nam bo, že peto leto zapored, serviral najboljši punk rock festival v Evropi, Punk Rock Holiday 1.5.

'Tminci' se lahko pohvalijo z odlično lokacijo, super domačini, ustrežljivimi gostilnicami in čudovitim gozdecem, kamor se poleti zatečejo metalci, rockerji, punkerji in vsi ostali, željni kakovostnih koncertov in sproščujočih počitnic. Čudovita plaža nas napolni z energijo, zeleno plava Soča nam pomaga ukrotiti mačkasta telesa in pognati kri po žilah, proti popoldnevu pa se začne zares. Prvi manjši bendi začnejo žagati in ogrevati množico, zvečer pa na oder stopijo malo večji bendi, ki nam v obraz zmečejo bombe odlične glasbe, zaradi katere se nam spusti v glavi plaz in popusti vse zavore. Evforija punkerje razmeče po prizorišču in odnese iz odra, kar je, za razliko od ostalih festivalov, dovoljeno ampak seveda, na lastno odgovornost. Harmonija med publiko in bendi torej ne pusti nikogar ravnodušnega, niti varnostnikov, saj si radi ogledajo kakšen koncert in norenje občinstva, čeprav jih njihov glasbeni okus popelje daleč stran od našega.

Satanic Surfers se vračajo na odre.
Za letošnji program so znana že prva imena. Na oder se bodo vrnili Satanic Surfers, katere so pograbili vsi večji festivali, saj bodo po 7 letih odsotnosti vračajo in to z novim, še nerazkritim bobnarjem, oboževalce pa bodo verjetno spravili ob pamet. Z Irskimi melodijami bodo zažigali Američani Flogging Molly, Less than Jake bodo odtrobentali simfonije za vse ljubitelje ska punka, malo bolj rockersko usmerjene punkerje bodo navdušili Nemci Beatsteaks, hardcorašem bo v glavo priletel šus norih Američanov Madball in Death by Stereo, celotno publiko pa bodo znova pozdravili Anti-Flag, ki se v Tolmin vračajo že tretje leto, vendar tokat z novim albumom. Repliko osebnih in političnih pogledov nam bodo predstavili severni sosedje Astpai, odlični riffi bodo prišli izpod britanskih prstov skupine Darko, predstavili pa se bodo tudi odlični Forus, katerih glavno načelo je: igraj hitro, igraj močno in za svojo dušo, nikoli za uspeh. Slednji so si tako pridobili ogromno oboževalcev po vsem svetu, med njimi pa so predvsem tisti, ki imajo radi hitrost. Takšno hitrost, ki skoraj prebije zvočni zid in doseže brez gravitacijsko stanje bodo uprizorili Španci Adrenalized, Nemci Straightline ter The Decline iz dežele kengurujev, za pridih melodike pa bodo poskrbeli tudi F.O.D. To so seveda samo prvi potrjeni bendi, v naslednjih mesecih bo znanih še vsaj 35 ostalih bendov, med njimi pa bodo sigurno tudi kakšna velika imena, ki bodo privabila še več oboževalcev iz vseh koncev sveta.

Less Than Jake bodo poskrbeli za
ska punk veselico.
Samo prva imena so prodajo kart desetkrat pospešila tako, da se zna zgoditi, da bo letos Punk Rock Holiday razprodan. Dejstvo, ki me ne preseneča, saj so organizatorji dobro osveščeni o tem, da se dober glas širi v deveto vas, zato so skovali okusen punk-rockerski festival, katerega si lahko privošči prav vsak. Poleg odlične lokacije, z ogromno sence, ki poleti še kako prav pride, osvežujočo Sočo in odličnimi koncerti, se lahko pohvalijo še z odlično hrano s pestrim veganskim izborom, prijaznim osebjem, super varnostniki ter odličnimi fotografi, ki celotno zadevo zelo empatično zajamejo v objektiv. Festival je toliko bolj oseben zaradi majhnega števila ljudi, organizatorji pa si prizadevajo, da tako tudi ostane, saj je število kart omejeno. Če torej vse edinstvene čare združimo, se spletejo v odlično harmonijo, ki vsakogar prevzame in mu zleze globoko v podkožno maščevje kot obsesija, zato se v Tolmin vračamo vsako leto znova in znova. Se vidimo!

Punk Rock Holiday nam je že v preteklosti ponudil z veliko znanimi glasbenimi imeni, kot so NOFX, Bad Religion, Sick of it all, 7 seconds, H2O, Good Riddance, The toy dolls, Reel big fish, Anti-flag, Propagandhi, Millencolin, Suicidal tendencies, Lagwagon, Ignite, Raised fist, Strike anywhere, the casualties, …in še ogromno ostalih, pa jih je preveč, da bi jih vse našteli. Glasbeni program je vsako leto boljši in pestrejši, zadovolji tako hardcoraše kot tiste bolj ''nežne'' dušice pa tudi rockerje ter ljubitelje ska-ja in njihovih trobent. Možnost nastopa pa bodo imeli, kot vsako leto, tudi manjši, še neuveljavljeni bendi, ki publiko ogrejejo na manjšem 'beach' odru. Ker Punk Rock Holiday s presenečenji nikoli ne razočara, so si že pridobili zaupanje ljudi širom sveta, kar potrjuje dejstvo, da so karte za letošnji festival že kupili Brazilci, Avstralci, Dubajci, zopet pa je naval Nemcev, Belgijcev, Britancev in ostalih, ki so znani po tem, da znajo dobro preceniti, kaj je dober festival.


Piše: Maruša Štorman

Ni komentarjev:

Objava komentarja