petek, 9. januar 2015

Solunski Front - Mali Svet

Naslovnica
V letu 2014 je luč sveta ogledala še ena zanimiva izdaja. Namreč, pri založbi NE Records so se odločili izdati stari material od skupine Solunski Front. Album nosi naslov »Mali Svet«, na njem pa je zbranih vseh 17 ˝zaprašenih˝ komadov, ki so jih skozi delovanje posneli člani skupine. Izdaja je dostopna na vinilni plošči in CD-ju, v omejeni nakladi seveda.



Solunski Front je punk bend, ki je tresel odre v osemdesetih. Skupaj z bendi Defektno Efektni, Radnicka Kontrola, TV Moroni, Krvna Zrnca in ostalimi so krojili vrh takratne beograjske scene. Na njihovo ustvarjanje so vplivali Ramonsi in številni britanski punk bedni, ki so konec sedemdesetih rastli kot gobe po dežju.

Zadnja stran izdaje in seznam pesmi.
Sprva so bile smernice benda punkovsko usmerjene, kasneje pa so začeli posluževati tudi hardcore prijemov. Pesmi so postajale vedno krajše in hitrejše, leta 1983 pa so posneli prve skladbe. Svoje pesmi so začeli izdajati na več kompilacijah, ki jih pod svoje okrilje vzel založba No Profit Tapes. Na njih so se znašli skupaj z bendi Necrophilia, Herpes Distress, U.B.R., Quod Massacre, Dva Minuta Mržnje, Vrisak Generacije, Odpadki Civilizacije in ostalimi. Skupina je nastopala na različnih prizoriščih širom Jugoslavije. Oder so si delili tudi z bendom Youth Brigade, ko so nastopili v Beogradu leta 1984 ter z B.G.K. istega leta v Novem Sadu. Izbrskali pa smo reportažni posnetek, ko so se pojavili v Ljubljani, novinar: Igor Vidmar.



Leta 1985 so izdali demo ploščo na katerem je mesto našlo šest pesmi, ki so bile posnete v studio Činč v Ljubljani. Njihove pesmi so našle pot tudi do radio postaj, skladba ˝Ratnom drugu u čast˝ pa je svojo mesto našla na »Ventilator 202 Top 10 vol. 3«. Skupina je leta 1985 prenehala z delovanjem, razlog pa je bil odhod na služenje vojaškega roka. Leta 1996 je izšel še EP »Mali Svet« s štirimi komadi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar